umetnost za slepe
Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано

Музеј савремене уметности Београда: Изложба коју и слепи људи могу да доживе

За Бориса Дончића, уредника студија библиотеке Савеза слепих Србије, уметност је „софтвер живота".

Током детињства је имао тешко оштећење вида, али га то није спречавало да црта и ствара у глинамолу и пластелину.

За мене, уметност је онај бољи део живота. То је оно што човеку даје ону унутрашњу ватру, да функционише, да чини свет бољим", поручује Борис.

Борис је са студентима Факултета ликовних уметности и кустоскињама Музеја, Kатарином Kрстић и Сенком Ристивојевић припремио прву београдску изложбу који могу да доживе и слепи.

Изложба „У додиру са" обухвата дванаест радова из збирки Музеја савремене уметности у Београду који могу да се истраже и доживе свим чулима - путем додира, мириса и звука.

„Особе са инвалидитетом, па и ми слепи и слабовиди, често се боримо са тим питањем како нешто не можемо. Често нам то друштво поставља у разним ситуацијама: како нешто НЕ, како нешто није за нас.

Овде смо имали срећну околност где су се скупили људи, покретачи ове изложбе, па смо се бавили заправо бавили тиме - како нешто ДА, како да нешто урадимо. И то је питање које увек треба постављати", каже Борис.

Свака интерпретација на изложби је испраћена описом на Брајевом писму, аудио дескрипцијом, а уз помоћ технологије„QR" кодова, корисници апикације „Guide Me" могу да активирају аудио запис на мобилним телефонима.

Припремила: Лазара Маринковић