Мало позната организација коју посећују Макрон и Вучић - у 100 и 300 речи

Макрон и Вучић Image copyright Фонет
Натпис на слици Макрона је сачекао тесан распоред, али јутро је резервисано за још један састанак

Француски председник Емануел Макрон увелико је у Србији у оквиру званичне посете.

Председник Србије Александар Вучић дочекао је француског колегу са поприлично тесним распоредом.

Након полагања венаца и потписивања чак 22 споразума - међу којима се налазе изјава о намерама о реализацији пројекта изградње београдског метроа, али и споразум о сарадњи у области стрипа - Макрону је остала још једна ставка на списку званичних обавеза.

Француски и српски председник ће се током јутра састати са учесницима програма Регионалне канцеларије за сарадњу младих (RYCO).

ББЦ на српском од представника ове организације није успео да сазна детаље о састанку, као ни теме о којима ће разговарати са председницима две државе, али вам доноси информације о Регионалној канцеларији за сарадњу младих.

RYCO у 100 речи

Регионална канцеларија за сарадњу младих (RYCO) основана је 2016. године у Паризу на самиту земаља западног Балкана.

Представници влада Албаније, Босне и Херцеговине, Косова, Македоније, Црне Горе и Србије потписали су међувладин споразум о стварању ове канцеларије.

RYCO је заснована на идеји Немачко-француске канцеларије за младе, настале у оквиру Јелисејског споразума, којим је 1963. године потврђено француско-немачко помирење.

„Наш циљ је да након сукоба деведесетих година, а и због сарадње у региону, младе људе приближимо једне другима", каже за ББЦ Никола Ристић из одељења за односе са јавношћу RYCO.

Кључне речи и вредности за које се залажу су помирење, сарадња и остваривање контакта.

Image copyright Фонет

RYCO у 300 речи

Иако је рађена по узору на Немачко-француску канцеларију, RYCO није њена копија, изјавио је прошле године опуномоћеник за Западни Балкан Немачко-француске канцеларије Франк Моравиц.

„RYCO има свој карактер, јер обједињује шест земаља, а не само две", рекао је Моравиц.

Јелисејски споразум о пријатељству и сарадњи Француске и Западне Немачке потписан је 22. јануара 1963. у Јелисејској палати у Паризу.

Споразум су потписали тадашњи председник Француске Шарл де Гол и западнонемачки канцелар Конрад Аденауер и њиме је окончано вишевековно ривалство две земље.

Исте поруке о помирењу има и RYCO.

„Перципирана као организација која има глас младих из целог региона", каже Ристић.

Додаје да је највећи бенефит ове организације то што многи учесници у њиховим програмима „први пут сусрећу са људима 'са оне стране'".

Главна канцеларија RYCO се налази у Тирани у Албанији, док се представништва организације налазе у престоницама сваке од држава у региону.

Ристић сматра да RYCO представља ретки конкретни резултат Берлинског процеса, и додаје да рад канцеларије од самог почетка директно подржавају француска и немачка влада.

У томе и види разлог састанка са француским председником, истичући и како ће рад канцеларије ове године подржати француска Агенција за развој.

Иако су медији пренели да ће Макрон разговарати са студентима из Регионалне канцеларије за сарадњу младих, Ристић објашњава да ова организација не ради само са студентима.

„Ми радимо са младим људима од 15 до 30 година, неки од њих су ученици средњих школа, неки (свршени) студенти", каже Ристић.

Са Макроном ће разговарати млади који су учествовали у пројектима канцеларије у току прошле године.

Иако је уговор о формирању Регионалне канцеларије за сарадњу потписан пре три године, сама организација функционише тек две.

„У току прошле године је хиљаду људи из читавог региона прошло кроз различите програме и подржали смо 33 средње школе и организације", каже Ристић.

Оптимистичан је и по питању даљег рада, како планирају да број младих који учествује у програмима порасте на 3000, као и да подрже 45 организација из региона.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи