Шта је УВ индекс зрачења и шта значи црвени метеоаларм

  • Катарина Стевановић
  • ББЦ новинарка
Жена са кожом која се љушти

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Пажљиво на сунцу

Ако сте се претходних дана запитали где је лето - оно је изгледа решило да одговори и то најављеним високим температурама које нас очекују до краја јула.

Температуре су и даље пријатне, али је индекс ултраљубичастог зрачења ван граница нормале.

Републички хидрометеоролошки завод упозорио је на појачан ниво зрачења, јер се очекује да ће УВ индекс у четвртак и петак бити врло висок.

Вредности ултраљубичастог индекса крећу се од нула до десет и више, а све изнад шест сматра се високим и опасно је по кожу.

У зависности од висине индекса препоручују се и одређене мере заштите, објашњава за ББЦ на српском Јасминка Смаилагић из Републичког хидрометеоролошког завода.

Дерматолози саветују неизлагање сунцу или прекривање одећом и наношење заштитиних крема.

Шта је ултраљубичасто зрачење?

Ултраљубичасто зрачење је део спектра сунчевог зрачења. Оно чини око пет одсто укупног зрачења које доспева до Земљине површине, објашњава Јасминка Смаилагић.

„Интензитет ултраљубичастог зрачења зависи од количине озона у атмосфери, затим од позиције Сунца, надморске висине и степена апсорпције, као и од облака и површине тла."

Постоје три врсте ултраљубичастих зрака - УВА, УВБ и УВЦ.

Разликују се у својој биолошкој активности и обиму у којем могу да продру у кожу. Што је краћа таласна дужина, то је УВ зрачење штетније. Међутим, зрачење краће таласне дужине је мање способно да продре у кожу.

Кратко таласни УВЦ зраци најштетнија су врста. Међутим, у потпуности се филтрирају у атмосфери и не допиру до површине Земље.

Неке чињенице о УВ зрачењу:

  • што је Сунце више, већа је јачина УВ зрачења
  • најјаче је у подне и лети
  • озон апсорбује УВ зрачење; што је више озона у атмосфери, то мање количине овог зрачења стижу до Земљине површине
  • облаци и магла апсорбују и распршују УВ зрачење
  • различите површине у природи различито рефлектују УВ зраке - трава, блато и вода - мање од 10 одсто, снег - 80 одсто, песак - 10-25 одсто
  • што је већа надморска висина, УВ зрачење је јаче

Средње таласни УВБ зраци су веома биолошки активни, али не могу продрети изван површинских слојева коже. Одговорни су за одложено спаљивање коже. Поред ових краткорочних ефеката, убрзавају старење коже и утичу на развој рака коже. Већина зрака се филтрира у атмосфери.

Релативно дуги таласи УВА представљају приближно 95 одсто ове врсте зрачења које допире до Земљине површине. Могу да продру у дубље слојеве коже и одговорни су за тренутни ефекат сунчања. Доприносе и старењу и набирању коже.

Како је наведено на сајту Светске здравствене органзације, дуго се сматрало да УВА не може да изазове трајну штету. Недавне студије снажно указују на то да ови зраци такође могу да утичу на развој рака коже.

Како се заштитити?

УВ зрачење има један позитиван и низ негативних ефеката по људско здравље, објашњава за ББЦ на српском дерматолошкиња Јелена Стојковић-Филиповић.

„Позитиван ефекат представља једино синтеза витамина Д.

„Друге, негативне последице УВ зрачења делимо на акутне, односно оне које настају непосредно након излагању сунцу. Ту спадају запаљење коже узроковано УВ зрацима, то јест опекотине различитог интензитета, абнормалне или патолошке реакције на УВ, као измењен имунолошки одговор."

УВ зрачење може да има хроничне или дуготрајне штетне ефекте.

„Једна од последица излагања УВ зрачењу је настанак различитих врста рака коже, од којих је најопаснији меланом", каже Стојковић-Филиповић.

Од меланома у Србији сваке године оболи око 650 људи.

У свету је прошле године од меланома оболело око 289 хиљада људи.

Аутор фотографије, Getty Images

Осим избегавања директне изложености УВ зрацима када је њихов ефекат најјачи, најбоља заштита је механичка заштита одећом, прича Јелена Стојковић-Филиповић.

„Најбоље је да одећа буде светла, лагана, од природних матерјала густог ткања, уколико нису у питању специјални заштитни материјали са антисоларном ознаком УПФ.

„Употреба заштитних кремова саветује се за откривене, незаштићене делове. Антисоларна крема треба да има декларисану заштиту од УВА и УВБ зрака, треба је нанети минимум 15 минута пре изласка у адекватној количини, а то је око 30 милилитара за читаву кожу", каже Стојковић-Филиповић.

Напомиње да већина људи обично користи од 25-50 одсто препоручене дозе.

„Потребно је заштитити све непокривене зоне и не заборавити делове као што су горњи део стопала, врат, ушне шкољке, усне.

„При УВ индексу мањем од три, довољна је апликација креме током јутарње рутине. При већем УВ индексу антисоларне кремове треба користити уз остале мере превенције, за откривене делове коже, а наношење је неопходно понављати свака два сата или чешће, уколико се интензивно знојимо, пливамо или се бришемо пешкиром."

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Озбиљне опекотине од сунца

Индекс у пет боја

УВ индекс од нула до два је низак и означава се зеленом бојом. Када је на том нивоу, безбедно је бити на сунцу и заштита није потребна.

Вредности од три до пет су умерене и означавају се жутом бојом. Када је индекс три, четири или пет током најјачег сунца треба бити у хладу и носити шешир.

Препоручује се коришћење и адеквактних средстава за заштиту коже.

Иста правила важе и за вредности шест и седам, које се сматрају високим и за њих се издаје наранџасти метеоаларм.

У већини места УВ индекс ће у четвртак и петак бити осам. Уз девет и десет сматра се врло високим и означава црвеном бојом.

Када је зрачење толико, треба избегавати боравак на сунцу током најтоплијих сати, обавезно носити мајицу, шешир и кожу заштитити одговарајућим препаратима.

Индекс од 11 и више је екстремно висок и означава се љубичастом бојом. Када је на снази, треба избегавати излагање сунцу од десет сати пре подне до 16 часова.

Уколико је то немогуће, обавезне су сунчане наочаре, заштитни фактор и капа.

Кожа изложена УВ зрацима без заштите може да изгори.

Како се мери УВ зрачење?

„У Републичком хидрометеоролошком заводу Србије прогноза УВ индекса издаје се на основу модела Немачке националне службе Deutscher Wetterdienst који покрива део Европе", објашњава Смаилагић.

Овај модел даје прогнозе за 48 сати унапред.

У РХМЗ-у се не мери УВ зрачење, већ се само издају упозорења на прогнозиране моделске вредности индекса.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk