Јутјуб Премијум у Србији: Слушање и гледање без прекида

Image copyright YouTube
Натпис на слици У оквиру сервиса Јутјуб мјузик можете да слушате музику и кад нисте онлајн

Ако користите Јутјуб за слушање музике, сигурно вам сметају честе рекламе.

У том случају обрадоваће вас могућност да можете да уживате у аудио и видео садржају без прекида, пошто је Јутјуб премијум (YouTube Premium) од сада доступан и у Србији.

Премиум је наследник сервиса Јутјуб ред.

Првих месец дана овај сервис је бесплатан, а корисници који се одлуче да га користе и после тог периода, треба да плате 749 динара месечно да би могли да између осталог:

  • гледају клипове у позадини - музику можете да слушате и док радите нешто друго на телефону или таблету
  • гледају клипове без реклама
  • преузимају клипове за гледање/слушање и када нису онлине

До сада је корисницима у Србији био доступан сервис Гугл плеј мјузик (Google Play Music), преко кога је омогућено стримовање музике, а сада уз претплату за Јутјуб премијум, овај сервис је бесплатан.

Image copyright YouTube

Како постоје сервиси Јутјуб мјузик и Гугл плеј мјузик, многи корисници ће бити збуњени. „То је очекивано кад је Гугл у питању, они имају више сервиса које тестирају и онај који корисници више воле опстане", каже Иван Јелић, један од аутора подкаста Б 92 Технополис, додајући да пошто су сви ти сервиси у пакету Јутјуб премијума, корисници ће сами изабрати шта им се највише допада.

Гужва на стриминг тржишту?

Слушање музике offline и без реклама у Србији је доступно и преко сервиса Дизер (Deezer).

Ова апликација је бесплатна корисницима појединих пакета код мобилног оператора Теленор, док претплатници других оператора могу да је користе по цени од 6.99 евра месечно (824 динара).

„Гугл плеј мјузик је најдиректнија конкуренција Дизеру", каже Јелић, спомињући да ће присуством Гугловог сервиса који се плаћа, Србија можда бити интересантна и другим компанијама у тој области.

Један од најпопуларнијих сервиса за стримовање музике Спотифај (Spotify) још није доступан у Србији, иако се често чују гласине да ће ускоро доћи на наше тржиште.

Јелић спомиње да су овакве новине нешто што ће користити ограничен круг људи, пошто ми нисмо велико тржиште за мобилне апликације које се плаћају.

Нови Гуглов сервис понудиће ексклузиван видео садржај.

Међутим, постоји ризик да најпопуларнији креатори садржаја на Јутјубу почну да стварају видео клипова за сервис који није доступан свима, чиме би садашња бесплатна верзија апликације била мање атрактивна.

Више о овој причи