Александар Вучић: "Оставка Харадинаја - политички трик"

александар вучић, Београд, 20. јул 2019. Image copyright ФоНет
Натпис на слици Председник Србије није оптимиста за наставак преговора са Косовом.

Оставка Рамуша Харадинаја и његово појављивање пред Специјалним судом за ратне злочине додатно ће отежати наставак разговора Београда и Приштине о коначном статусу Косова, сматра председник Србије Александар Вучић.

Он каже да је Харадинајев потез „политички трик" којим он може да добије још већу популарност и да „прегази своје политичке противнике и постане јунак који се бори за јединствено целовито Косово".

У обраћању јавности које је заказано више од 16 сати након вести о оставци Харадинаја, Вучић је поручио да Србија треба да реагује „смирено, одмерено и без еуфорије".

Премијер Косова Рамуш Харадинај добио је позив Специјалног суда за ратне злочине да се појави пред овом институцијом у својству осумњиченог.

Специјални суд основан је пре четири године и бави се злочинима над неалбанским становништвом на Косову и политичким противницима Ослободилачке војске Косова.

После оставке Харадинаја, председник Косова Хашим Тачи обавиће консултације са представницима парламентарних странака и одлучити да ли ће расписати ванредне парламентарне изборе или ће одредити новог мандатара за састав владе.

Ако има избора - нема преговора

Уколико се Тачи определи да распише изборе, председник Србије сматра да би то могло да одложи дијалог Београда и Приштине.

Вучић не очекује да се у том сценарију укину таксе од сто одсто које је Косово увело на увоз робе из Србије, што је главни услов Београда за повратак за преговарачки сто.

„Србија ће још снажније инсистирати на наставку дијалога и укидању такси, али се плашим да политички развој догађаја на Косову иде у смеру за даљим одлагањем разговора и дијалога."

Председник Србије каже да би се, у случају да се избори на Косову одрже у септембру или октобру и уз период потребан да се формира влада, временски стигло на почетак предизборне кампање у Србији.

Приликом недавне посете Београду, председник Француске Емануел Макрон најавио је да ће у септембру, заједно са немачком канцеларком Ангелом Меркел, покушати да организује нови састанак председника и премијера Косова са председником и премијерком Србије.

Претходно заказани састанак у Паризу 1. и 2. јула није одржан.

„Вратиће се као херој"

Председник Србије каже да је у потпуности сигуран да Харадинај неће провести много времена у Хагу.

„Наша су предвиђања да ће отићи следеће недеље у Хаг и да ће га одмах пустити, после 48 сати, да ће се вратити као велики херој албанског живља на Косову и његова популарност ће се удвостручити, а популарност његових противника падати.

Чак и ако би покушали да пронађу неког другог, мандат који није по вољи Рамуша Харадинаја неће бити могућ", сматра Вучић.

Српски председник каже да ће последица ове ситуације бити додатна хомогенизација косовских Албанаца.

„Главни циљ је да се формира већина без Српске листе - користиће се представници нашег народа за обрачун са Срспком листом.

Биће то велико албанско унутрашње уједињење, као и уједињавање са Тираном", сматра Вучић.

Трећи хашки пут Рамуша Харадинаја

Доскорашњи премијер Косова већ двапут је одлазио на суд у холандском граду Хагу.

Оба пута био је то Међународни трибунал за ратне злочине у бившој Југославији који га је 2008. године ослободио оптужби.

Четири године касније, суђено му је због сумњи на застрашивање сведока у првом случају, али је и у том процесу ослобођен.

Приликом првог одласка у Хаг, Харадинај је такође најпре поднео оставку на место председника Владе Косова.

Image copyright Michel Porro / GettyImages
Натпис на слици Харадинају се пред Хашким трибуналом судило у процесу са Идризом Баљајем и Лахијем Брахимајем, припадницима ОВК.

Један од најутицајнијих политичких лидера косовских Албанаца сада излази пред Специјални суд за злочине ОВК.

Суд је формиран након извештаја Дика Мартија Савету Европе из 2011, у коме се наводе бројни злочини почињени након повлачења српских снага безбедности са Косова 1999.

Косовске власти су под притиском из Брисела и Вашингтона донеле законе о формирању суда, који формално функционише у оквиру косовског правосуђа, али му је седиште у Хагу и сви тужиоци и судије су међународни правници.

Суд је требало да почне са радом још пре две године, али је због разних бирократских и техничких проблема дошло до кашњења.

Џек Смит, амерички правник са међународним искуством, постављен је за новог главног тужиоца у мају 2018.

Више о овој причи