Како се каже: Кнедле или гомбоце, прженице или пофезне, бећарац или сатараш и друге гастро-језичке недоумице

кнедле гомбоце
Натпис на слици Можда на овој фотографији не изгледају најлепше, али им је укус савршен.

Обожавате да једете кнедле са шљивама, али никад нисте чули за гомбоце?

То можда значи да нисте имали много прилике да истражујете рецепте и сазнате да ова посластица има различите називе.

Или су у питању, ипак, потпуно различите ствари?

Не зна се тачно ко је и зашто покренуо ово питање, али расправа око гомбоца и кнедли закувала се на Твитеру српског говорног подручја.

Да ли то што људи питају шта су гомбоце значи да „смо сви затворени у своје микросредине и да већина не комуницира ни са људима из других градова у Србији?", питала је новинарка Јована Глигоријевић на Твитеру.

Шта су, уствари, гомбоце?

Ако у Гугл претраживачу потражите рецепт за гомбоце, наћи ћете бројне сајтове који нуде рецепте за бројне варијације слаткиша - гомбоце са шљивама, маком, вишњама или неким другим сезонским воћем.

У питању је посластица која се састоји од теста чији су главни састојци кромпир и брашно, као и воћно пуњење по жељи.

Неки извори тврде да се специјалтет са овим именом може спремати у слаткој или сланој варијанти, док су други изричитог става да су гомбоци искључиво специјалитети са шљивама и шећером у праху.

„Гомбоце су мађарски специјалитет. Назив потиче од речи гомб што значи у буквалном преводу куглица. Тако да те кнедле оставите за супу", написала је корисница Твитера @TatinSinak.

Називати гомбоце кнедлама је исто као кад би „кроасан превели на кифлица маргаринуша", додала је она.

„Гомбоце су традиционално војвођанско јело мађарског порекла. У шљиву се ушушкају цимет и шећер, то све заједно се танко обавије кромпир-тестом, прво се потапа у кључалу воду, па када исплива, упржи се у шећеру и презлама", објаснио је Лазар Човс, на Твитеру @Popravljam.

Не треба се превише шалити са институцијом војвођанских гомбоца и називати је кнедлом, да се закључити по ужареној Твитер дискусији.

„Кнедле су у супи. Ко ГОМБОЦЕ зове кнедлама ризикује да осети чувену банаЦку брису", написала је корисница @Zox_Zoja.

Поред тога, непознавање властите гастрономске културе може довети вашу лојалност нацији и патриотизам у питање.

„Ови што морају да гуглају шта су гомбоце, они би нас први издали", написала је корисница @shovlja.

Али причи овде није крај.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media caption„Ручак за 200 динара“ – како да једете здраво, а јефтино

Сатараш, бећарац или пржено

Да ли се каже кнедла или гомбоца није једина гастрономско-језичка недоумица у Србији.

У зависности од тога из ког сте краја, другачије ћете називати и јело које се припрема од пржених исецканих паприка, парадајза, лука и зачина.

Сатараш је назив који можете чути више у Војводини, док се исто јело стотинак километара ниже зове бећарац, а на југу Србије носи једноставно и свеобухватно име - пржено.

И за ово јело постоје варијације у припреми, али суштина је иста. Веома је укусно је, идеално за лето, а може се јести и као салата и као додатак неком другом јелу.

Прженице, пофезне или квашенице

Ипак, јело које има можда и највише различитих назива у различитм деловима Србије су кришке старог хлеба натопљене мешавином јаја и млека са мало соли и испржене у тигању.

Најпопуларнији назив за један од омиљених доручака на српским трпезама су прженице.

Али у различитим деловима Војводине оне носе и следеће називе: пофезне, моча, бундаш кењер, док се у Мачви зову рутавци, а у неким јужним деловима Србије рибањке.

Фенси назив у неким ресторанима (и регуларан у иностранству) је француски тост.

„Зар је битно да л' се пева или пјева"

Ужарена расправа око различитих назива за исте ствари на Твитеру отворила је, ко зна који пут, једно суштинско питање - чему „згражање над чињеницом да у заједничком језику постоје дијалекти, синоними и локализми?", питала је корисница Твитера @NevenaWednesday.

Оно што је једино битно у расправи око „правих" назива ових јела јесте да су у питању све сами врхунски специјалитети са ових поднебља", истакла је корисница @Allberobello.

Док се овој расправи и убеђивањима о именима јела не назире крај, стихови једног од последњих хитова певачице Лепе Брене се просто сами намећу, посебно ако вам крче црева од глади, а гомбоца и прженица нема ни на видику:

„Зар је важно да л' се пева или пјева кад умирем што те нема".

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи