Наруквице и насиље над женама - шта кад запишти

Злостављање Image copyright Getty Images
Натпис на слици Да ли ће жена бити безбедна уз нови систем заштите

Нови систем заштите особа које су преживеле насиље ускоро стиже у Србију - наруквица и мобилни уређај.

Ова два апарата требало би да алармирају и жртву и полицију уколико насилник прекрши забрану приласка.

Оваква мера заштите у Шпанији и Португалу постоји десет година и како кажу из УН Жене, организације која са министарством унутрашњих послова сарађује на увођењу система, ово је једно од „најефикаснијих решења" у борби против насиља над женама.

Ипак, из Аутономног женског центра, невладине организације која се бави оснаживањем жена у превазилажењу траума насиља, кажу да „нови систем доноси већи број отворених питања" и да може бити „додатно оптерећење за жену".

Како ради систем?

Систем за праћење насилника и жртава састоји се од фиксних и преносивих уређаја који шаљу упозорење жртви уколико је у опасности.

Систем дефинише безбедне зоне у којима се жртва креће и које могу бити фиксне.

„Означавају се све зоне којима се најчешће креће у току дана, на пример кућа у којој станује, локација на којој ради, факултет", каже за ББЦ на српском Наталија Остојић, менаџерка пројекта из организације УН Жене.

Додаје да уколико се насилник приближи једној од безбедоносних зона, чак и ако је сусрет „случајан", систем и жртва одмах добијају обавештење.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Сексуално узнемиравање доживeло је осам од десет младих

За праћење се користе технологије мобилне телефоније и преноса података, радио фреквенције и Џи-Пи-Ес.

„Увођењем система наруквица показујемо да проблему насиља прилазимо на веома озбиљан и конкретан начин", рекла је државна секретарка МУП-а Биљана Поповић Ивковић.

Она је додала да МУП у сарадњи са организацијом UN Women (УН Жене) и уз финансијску подршку Краљевине Норвешке, већ спроводи пројекат „Унапређење безбедности жена у Србији".

Из МУП-а Србије нису одговорили на питања ББЦ-ја о функционисању овог система.

Насиље у породици и статистика

У Србији је 16 жена убијено ове године у породичном или родно заснованом насиљу, рекла је почетком јула Поповић Ивковић агенцији Тањуг.

Она је додала да 11 жртава никада није пријавило насиље.

Ове године, у породичном насиљу живот је изгубило и 11 мушкараца и четворо деце.

Подаци Аутономног женског центра показују да је у првих пет месеци 2019. поднето више од 5,000 пријава против насилника, објавила је телевизија Н1.

Око десет одсто насилника осуђено је на максималну казну затвора, показала је анализа Женског истраживачког центра представљена у Јужним вестима.

Прошле године, у породичном насиљу убијено је најмање 30 жена, објавила је раније мрежа организација Жене против насиља која податке о жртвама прикупља из медија.

Ко носи наруквицу?

Остојић објашњава да се систем састоји од уређаја који носе насилници и који носе жртве.

„Систем који смо видели у Шпанији има добру примену у пракси и састоји се од наруквице/наногице за насилника и специјалног телефонског уређаја за жртву", каже Остојић.

На тржишту у понуди има више система који се разликује од произвођача до произвођача.

„Жртва даје пристанак да добровољно учествује у програму заштите и праћења, дакле сарадња са жртвом је кључна", каже Остојић.

Напомиње да приступ подацима о локацијама којима се жртва креће има само центар за праћење и Министарство унутрашњих послова РС.

Уколико се деси да насилник манипулише опремом за праћење, систем то одмах региструје и пријављује центру за праћење.

Бројне недоумице

У организацији АЖЦ кажу да је највећа бојазан питање да ли мобилни уређаји могу да буду оптерећење за жену, јер се тиме „пребацује одговорност на њу".

„Делује да држава не може да контролише насилника, па она мора сама", каже за ББЦ на српском Бобана Миловановић из АЖЦ-а.

Она сматра да ће жене које већ живе у стресу, бити под додатном тензијом јер је насилник на слободи.

Из АЖЦ-а кажу да ће жене које су у програму додатно бринути око тога да ли су понеле мобилни уређај, као и у ком тренутку ће он запиштати, али и да ли постоји могућност да се апарат поквари.

Жене широм света сигурније уз овај систем

Из УН Жене кажу да је у Шпанији урађено истраживање међу корисницима које је показало да се већина уз овај систем осећа сигурније.

  • 91.9 одсто од укупног броја испитаних жртава које су учествовале у програму, осећале су се сигурније;
  • 64.71 одсто од укупног броја испитаних насилника верују да им је систем помогао да испуне законске обавезе и поштују забрану приласка:
  • 70.59 одсто од укупног броја испитаних жртава и насилника препоручује меру.

У Шпанији у овом програму тренутно учествује 2,000 особа, а у Португалу 1,600. Систем функционише и у Аргентини од 2017. године и у Уругвају од 2013. године.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи