Крагујевац, еКГ и вртић: Чему фотографисање при уласку у обданиште

deca u vrtiću, odbijenice za privatne vrtiće Image copyright Getty Images
Натпис на слици Ко вам води децу у вртић?

Замислите да када одведете дете у вртић, морате да се фотографишете и пријавите - и то коришћењем картице за јавни превоз која бележи када сте тачно ушли и изашли из зграде.

Управо то би могло да сачека Крагујевчане већ наредне године, а неки од родитеља су због те најаве огорчени.

„Смета ми то што ће нека установа која нема везе са предшколском установом, имати евиденцију о томе када моје дете долази и када се враћа из вртића", каже Бојана Бранковић, мајка детета од две и по године из Крагујевца, за ББЦ на српском.

Због могућег кршења Закона о заштити података о личности, повереник за информације од јавног значаја каже да ће покренути поступак надзора у Градској управи и агенцији за саобраћај из Крагујевца.

Из Градске управе за ББЦ на српском кажу да закон није прекршен и да би систем требало да буде уведен до краја 2019. године.

Шта је најављено?

Према најавама које су узбуркале јавност у Крагујевцу, свако ко доведе или дође по дете у вртић - државни и приватни - мораће да се чекира еКГ картицом која се користи за јавни превоз. Систем ће бити подешен тако да и фотографише особе које доводе или одводе дете.

„То је персонализована картица која има код који се везује за име и презиме. Само особа која има код који је пријављен у предшколској установи, моћи ће да оставља и узима дете", каже Душан Обрадовић из Градске агенције за саобраћај за ББЦ на српском.

Објашњава да је циљ боља евиденција субвенција које град даје вртићима, као и већа безбедност деце.

„Град субвенционише 80 одсто цене вртића, док родитељи плаћају 20 одсто. Овим градска управа жели да види где одлази тај новац, пошто се ретко дешава да сва деца стално иду у вртиће", каже.

Натпис на слици Крагујевчани крше закон?

Родитељи у Крагујевцу државним вртићима плаћају 3.437 динара месечно, док се остатак од 13.748 по детету плаћа из градског буџета.

Приватни вртићи нешто су скупљи.

Како у Градској управи Крагујевца кажу за ББЦ, „политика града је да се постепено направи јак систем Smart city картица које ће олакшати многе сегменте живота и свакодневног обављања различитих животних делатности. Један од сегмената је и евиденција присуства деце у нашим вртићима".

Шта кажу родитељи?

Дете Бојане Бранковић иде у јаслице једног државног крагујевачког вртића.

Најавом је у једној речи - огорчена.

„Смета ми то што ће неко имати евиденцију о томе када ја доводим дете у вртић, да ли га доводим, када га узимам, ко га доводи и одводи, колико је дана било у вртићу", каже Бранковић.

Она додаје да је прошле године морала да потпише посебну дозволу како би се њено дете сликало са Деда Мразом, као и да су у вртићима на огласне табле престали каче спискове родитеља који нису платили вртић - због заштите приватности и података.

„На родитељским састанцима о деци не сме да се говори лично због Закона о заштити података о личности и онда се само догоди ситуација да ћу бити обавезна да узмем картицу која служи за градски превоз и која прикупља такве податке", каже Бранковић.

Она нема картицу за градски превоз, али ће морати да је извади у случају да она постане обавеза за улазак вртић.

„Ја не користим градски превоз и морам да узимам ту картицу. То је приморавање грађана да ураде нешто што им не треба."

еКГ картицу нема ни Никола Комненић. Његово дете иде у приватни вртић.

„Мења се нешто, а ни постојеће не ваља, баве се задовољењем форме, а родитеље нико не пита за мишљење", каже Комненић за ББЦ на српском.

Он мисли да је и новац укључен у игру.

„Ради се о новцу, неко је узео новац за тај систем."

Картица за превоз и још понешто

У Крагујевцу је еКГ картица уведена у мају ове године као картица за јавни градски превоз.

Ученицима основних и средњих школа обезбеђује и бесплатан улазак на градски базен.

Душан Обрадовић из Градске агенције за саобраћај Крагујевца да картицу издаје ова агенција, а да је идеја да корисницима обезбеди и одређене попусте.

Издавање картица је поверено тој агенцији пошто поседује шалтере који су адекватни за ову намену, наводе у Градској служби Крагујевца и додају да је њен оснивач град Крагујевац.

Шта каже закон?

Увођење обавезе чекирања и фотографисања при уласку у вртиће значило би и формирање нове збирке података о личности, кажу у канцеларији Повереника.

Из канцеларије додају да би за формирање ове базе морао да постоји јасно утврђен правни основ и сврха обраде података.

Из Крагујевца су поверенику достављане информације о увођењу персонализованих еКГ картица искључиво за јавни превоз. Из канцеларије наводе да то није проблематично, али је проблематична свака промена сврхе картице и прикупљања података.

„Провером у службеној евиденцији Повереника утврђено је да није евидентирана намера за успостављање збирке података о личности са другачијом сврхом, па ће бити покренут надзор", наведено је у писменом одговору који је ББЦ добио из те службе.

„Не можемо да прејудицирамо. Тражићемо од њих објашњење, па ћемо да видимо шта ће они да кажу и да ли има места за казне", каже за ББЦ Златко Петровић, помоћник генералног секретара у сектору за надзор у канцеларији Повереника.

Натпис на слици У овој кући тврде да је све по закону

Из Градске службе Крагујевца за ББЦ наводе да „нема одредаба закона које ова активност крши".

Како се до сада водила евиденција у вртићима?

Директорка крагујевачке предшколске установе Ђурђевак Сања Јаковљевић каже за ББЦ на српском да се евидентирање доласка и одласка деце тренутно води кроз дневнике.

„Свако дете има посебну рубрику у коју се свакодневно бележи да ли је дете дошло или није", каже Јаковљевић.

Подаци о доласку деце из свих вртића се свакодневно прикупљају и на крају сваког месеца шаљу градској управи.

„Просечна присутност деце на месечном нивоу је 62-63 одсто уписаних", каже Јаковљевић.

У Крагујевцу постоје две државне предшколске установе, али и бројни приватни вртићи.

Ново правило, ако буде уведено, односиће се на све.

„Мислим да је евиденција о трошењу средстава пре свега и уведена због приватних вртића", каже Јаковљевић.

Субвенције добијају и једни и други.

Када је реч о томе ко може да доведе или дође по дете у вртић, родитељи на почетку сваке школске године дају податке о особама које могу да доведу или одведу дете.

Најављена новина је за Сању Јаковљевић добра ствар, али не очекује да би то могло да се догоди убрзо.

„Прича се о новом систему, али тек за неки наредни период. Ми у овом тренутку немамо апаратуру и све што је потребно за чекирање."

Прва тестирања су планирана за септембар, а систем би требало да почне да ради најкасније до краја 2019. године, најављују за ББЦ из Градске службе Крагујевца.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи