Концерт отказан због неверемена: Када и зашто се одлажу концерти на отвореном и ко о томе одлучује

бир фест концерт у београду Image copyright Beer Fest
Натпис на слици Вероватно не било ни пријатно нити безбедно бити у овој публици у сред олује.

Елементарне непогоде, тај непредвидиви фактор, све чешће су једна од највећих ноћна мора за организаторе музичких догађаја на отвореном. За загрижене фанове, отказивање концерата и журки су, још чешће, велико разочарење и извор беса које ниједно објашњење некада не може да ублажи.

Обожаватеље групе Смитс и њиховог гитаристе, британског музичара Џонија Мара, прилично је разочарала вест о отказивању његовог концерта на отварању београдског Бир феста 14. августа. Разлог: могуће временске непогоде.

Упркос процени Републичког хидрометоролошког завода, ни обилне кише са градом, као ни олује те вечери ипак није било.

Уместо тога, запљуштале су критике и оптужбе на рачун организатора фестивала испод објаве о одлагању програма на Фејсбук страници: непрофесионализам, обмана публике, лоша прогноза. Бројни разочарани посетиоци подсећали су да се многи концерти и фестивали одржавају упркос киши - на пример, познати британски бенд Кјур наступио је на овогодишњем Егзиту и поред јаке кише.

„Нисмо спавали целу ноћ. Одлуку да откажемо програм донели смо тешка срца", каже за ББЦ Дејан Грастић, један од организатора Бир феста.

Одлука је донета у консултацији са градским сектором за ванредне ситуације, МУП-ом, као и са обезбеђењем ангажованим за Бир фест, каже Грастић - организатори нису желели да ризикују безбедност посетилаца.

Градски секретар за послове одбране, ванредних ситуација, комуникацију и координацију односа са грађанима Дарко Главаш рекао да се програм одлаже због прогнозиране олује у Београду, те да надлежни не желе да размишљају да ли се некоме нешто може десити, пренела је агенција Танјуг.

Међутим, ово објашњење није уверило разочаране љубитеље Џонија Мара који кажу да би били спремни и да га слушају по киши.

Зашто се некада концерти отказују и премештају због кише, а некад не, и ко о томе одлучује?

Правила (не)писана

„Заказани догађај се увек пребацује на друго место када су могуће временске непогоде, падавине, па чак и ниже температуре од уобичајених и било шта што може угрозити безбедност посетилаца, извођача и запослених", каже за ББЦ Зорица Чанадановић, која се годинама уназад бави промоцијом концерата у оквиру организације Strangefearи музичких догађаја у клубу Барутана у Београду.

Саме бине и крупна инфраструктура су у стању да издрже кишу и олује, кажу организатори музичких фестивала.

Али услед олујног ветра и великих количина падавина, велика штета може да настане пре свега на скупој опреми, а затим и на пултовима, монтажним шанковима, светлећим рекламама, разним привременим спонзорским објектима и штандовима, па чак и мобилним тоалетима.

Одлуку о отказивању догађаја доноси организатор, после консултација са институцијама. У случају озбиљних временских непогода, али и других ризичних ситуација, Министарство унутрашњих послова одлучује о отказивању догађаја.

Премештање у други простор или померање датума у последњем моменту није ни једноставно, а често ни могуће, нарочито када је реч о великим концертима који се заказују месецима унапред.

Изненадне промене времена су последњих година све екстремније и скоро да их је немогуће прецизно предвидети унапред.

Некад је, међутим, потпуно обрнуто - на дан наступа бенда Кјур на овогодишњем Егзиту није била најављена киша, а провала облака је почела баш у тренутку када су музичари изашли на бину.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionШест класично образованих музичара извешће први у свету концерт с мобилним телефонима.

Обична киша није проблем, али би олујни ветар и велика количина воде, по речима Дејана Грастића, представљали ризик и опасност за безбедност посетилаца Бир феста.

Он каже да су на дан догађаја примили допис градског сектора за ванредне ситуације са упозорењем РХМЗ-а за 13. и 14. август у којем се наводи „локална појава грмљавинских непогода са градом, олујним ветром и обилним пљусковима од 20 до 30 милилитара за кратак временски период".

Страх организатора од велике кочичине падавина није неоправдан, што се и доказало током јуна месеца када су нека подручја у Београду и широм Србије била поплављена.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionНакон поплава у Београду

Овогодишњи концерт Дизнијева фантазија Београдске филхармоније на Ушћу отказан је у јуну, и то два пута: једном због временских непогода и црвеног метео аларма, а други - због безбедносних разлога.

Киша која је пала пар дана раније натопила је земљиште, а безбедносне службе су оцениле да терен није безбедан за публику и бину тешку више десетина тона, наведено је у саопштењу Филхармоније.

Концерт музичара Билија Ајдола 2014. године на Калемегдану је такође померен због великог невремена, а организатори су тада саопштили да је британска рокенрол звезда изразила жељу да не излаже људе нестабилном времену.

Срећом по фанове, али и организаторе, Ајдолу је тада распоред турнеје омогућио да концерт одржи већ следећег дана, што није био случај са Џонијем Маром.

Мар је могао да остане у Београду и следеће вечери, али не и две тоне музичке опреме коју је требало на време пребацити у Холандију за следећи концерт, објашњава Грастић.

„Осигурање од отказивања концерата због музичких непогода не постоји, а Мар је потпуно плаћен", каже он.

Он додаје да са менаџментом музичара покушавају да нађу нови термин за концерт у Београду.

За било ког организатора концерта или журки, померање и премештање догађаја једна је од ствари коју нико не жели и не воли - осим ако није премештање у већи простор због распродатог капацитета", каже Чанадановић.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи