Књажевац: Дрвеће у асфалту запањило мештане и поделило струку

Радови на реконструкцији асфалта у улици Девете бригаде у Књажевцу Image copyright Драган Милутиновић
Натпис на слици Улица Девете бригаде у Књажевцу

Када је Драган Милутиновић из Књажевца на Фејсбуку поделио фотографију радова на реконструкцији улице у којој живи, није могао ни да претпостави да ће снимак изазвати жустру расправу.

Фотографија насутог свежег асфалта око дрвећа испред зграде у којој живи разбеснела је многе, али је било и похвала за реконструкцију улице. У полемику у Фејсбук коментарима укључио се и сам председник општине.

„Ја овде живим. У реализацији реконструкције улице има много пропуста на које су и раније грађани указивали. Нешто се исправља у ходу, нешто не", каже Милутиновић за ББЦ на српском.

Додаје да не разуме зашто је неко одлучио да асфалтира простор на коме се некада налазила трава.

Некад трава, сада паркинг

„Ако већ асфалтирају простор око дрвећа, исправан начин је да се око њих прво направе такозване „сокле", ограду која омеђа простор око дрвета и остави размак, довољан да дрво расте и прима влагу, па се потом асфалтира до њих. Наводно им је лакше да касније исеку асфалт око дрвета", каже.

Да ли је лакше или теже, Јавно предузеће за развој, урбанизам и изградњу Књажевца, које је планирало реконструкцију, није се изјаснило.

Дипломирани инжењер овог јавног предузећа Љубиша Михајловић је за локалне медије рекао „да је, једноставно, технологија таква", те да се ради о стандардној процедури.

Дан након објављивања фотографија на Фејсбуку, асфлат око дрвећа је исечен и уклоњен.

Image copyright Бранислав Јосифовић
Натпис на слици Након критика на Фејсбуку, асфалт је исечен и уклоњен, надлежни кажу - тако је и било у плану

„На овом простору предвиђено је паркирање до самог дрвета. Ради се о систему растер елемената, што значи да се постављају бетонски фабриковани елементи у овај просечени део. То омогућава да се точком дође до дрвета, стабло може да се залива и ни на који начин се не угрожава и не оштећује", каже Михајловић.

Наглашава да се на такав начин „увек радило".

„Ја сам у овом послу 35 година, увек се овако радило и никада нигде није било проблема. Не разумем душебрижнике који критикују, а нису питали зашто се на овај начин ради", рекао је он.

„Дрвеће се не асфалтира"

Михајловићев колега, грађевински инжењер Данијел Дашић из Ниша, не мисли тако.

„Постали смо шампиони - све што је ненормално у многим други земљама код нас је постало нормално", каже Дашић за ББЦ на српском.

Чак и то што је асфалт уклоњен дан након насипања може да буде погубно по дрвеће, објашњава Дашић.

„Асфалт се наноси на температури од 180 степени и може да оштети дрво. То јесте нормална процедура, али не код алфалтирања дрвећа. Дрвеће се никада и нигде не асфалтира".

Ваљци који се виде на фотографијама подељеним на Фејсбуку, за Дашића представљају још један проблем.

Image copyright Драган Милутиновић
Натпис на слици Набијање асфалта ваљком није било потребно ако је планирано да се асфалт касније уклони, тврди грађевински инжењер Данијел Дашић

„Асфалт се прво излије, поравна се грубо физички и након тога га вибро-ваљци додатно збију што је неопходно како не би пропуштао вишак воде или попуцао. Видимо да је ваљак за набијање асфалта радио поред самог дрвета", каже.

Ипак, каже, збијање асфалта није потребно радити око дрвета ако ће се следећег дана исећи.

„Тек након реакције јавности је дошло до тога да исеку асфалт око стабала. Дрво под асфалтом не би могло да опстане осим ако нема подземних вода", каже.

Сада дрвеће поново има простора за дисање, али Дашић објашњава да потребе за асфалтирањем уопште није било.

„Пракса је да се приликом асфалтирања око дрвећа оставља простор од пола метра до метра, огради се ивичњацима и асфалтира се део до ивичњака", каже.

Од мале Швајцарске ни Ш

Милутиновић каже да станари улице Девете бригаде у Књажевцу нису добили никакво обавештење зашто се и на који начин травната површина сада асфалтира.

У преписци са председником општине на Фејсбуку, грађани су изнели примедбе и због начина на које су постављене нове клупе и шахтови, али и због небезбедности.

„Клупе су постављене толико насумично као да су мајстори радили везаних очију. Једна клупа гледа на улаз у топлану (подрум), а неке су постављене испод комшијских прозора, па таман да се неко попне и уђе у станове (и то је поправљено након негодовања)", написала је једна станарка.

Председник општине Милан Ђокић, који је најавио да ће ова улица након реконструкције изгледати као „мала Швајцарска", на Фесјбуку је захваљивао грађанима на критикама, али их је назвао и „трагачима за манама".

„Није требало најављивати ово толико помпезно и користити термин мала Швајцарска. Била сам у Швајцарској и ово нема ни Ш од тога", неки су коменатара становника улице Девете бригаде.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи