Школске униформе у Нишу: „Док су у школи, биће једнаки“

Ђачке униформе Image copyright Градска општина Медијана, Ниш
Натпис на слици Нишка општина Медијана поклонила је униформе првацима у десет основних школа

Да ли ђаци треба у школу да долазе у униформама или је такав систем одевања превазиђен - ово је једна од дебата у српском школству.

Док су негде униформе догурале само до пилот пројекта, у појединим школама ђаци већ неколико година наставу похађају исто одевени.

Одлуку о томе да ли ће ђаци носити униформе доносе сами ученици и родитељи, па ни у једном месту у Србији нису све школе у обавези да имају правилник облачења. Али нишка општина Медијана већ другу годину заредом поклања униформе првацима у свим основним школама у овој општини.

„На подручју Градске општине Медијана је десет основних школа и све су обухваћене овом акцијом", каже за ББЦ Душанка Китановић из општине Медијана.

Како обухвата све школе у општини, Китановић додаје да је ова акција увођења униформи „свакако једна од масовнијих у Србији".

У Нишу све више униформи

Униформу коју ће нишки прваци обући и овог септембра чине поло мајица са кратким и дугим рукавима и флуоресцентни прслук који ученици носе на путу до школе.

Председник општине Медијана Небојша Коцић је у разговору за портал Нишке вести изјавио да се број ђака првака, а самим тим и број униформи, повећао у односу на прошлу годину.

„Прошле године смо поделили 1050 униформи, а ове 1120", изјавио је Коцић.

Додао је и да је општина за овај пројекат издвојила милион и 600 хиљада динара.

Ова нишка општина је једна од ретких која у потпуности финансира израду школских униформи јер, како наводе у писаном одговору из Министарства просвете, науке и технолошког развоја, „највећи број школа није у могућности да обезбеди донаторе".

Image copyright Градска општина Медијана, Ниш

Ђаци у униформама, али једном или два пута недељно

С обзиром да је у питању само један комад одеће, не може се очекивати од ученика да носе исту гардеробу пет дана недељно, сматра Драгана Миленковић, учитељица ОШ „Ратко Вукићевић" из Ниша која је обухваћена овом акцијом.

„Због тога сам планирала да са родитељима одредим два или три дана у недељи када ће се носити мајице", каже Миленковић за ББЦ.

Њој се идеја о увођењу униформи у школе допада јер сматра да доприноси једнакости међу децом, а и да саме униформе лепо изгледају.

„Волела бих да се униформе врате и да заживе. И то не само код деце, већ и међу запосленима", додаје Миленковић.

Родитељи сагласни

Већини родитеља се допада ова акција, како сматрају да може да смањи разлике међу децом.

„Мислим да може само да допринесе деци, да им створи осећај припадности тој школи, а и уклониће се неке социјалне и економске разлике", каже за ББЦ Марија, мајка првакиње која похађа ОШ „Ратко Вукићевић".

То мишљење дели и Тања, која је била чланица савета родитеља и истој школи и додаје да „има доста примера вршњачког насиља баш због платних разлика".

„Некада се ради о облачењу, некада о нечему другом, а овако ће, барем у једном аспекту, док су у школи, бити једнаки", каже Тања за ББЦ.

Добра идеја, али тешка реализација

Министарство просвете је препоручило спровођење анкета почетком школске године међу ученицима и родитељима, како би ђаци разумели идеју увођења униформи и заједно учествовали у њиховом дизајнирању.

„Међутим, резултати анкета показују да, у већини случајева, родитељи и ученици нису прихватили идеју, али највише из финансијских разлога", наводи се у одговору министарства.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionПочетак школске године: Како правилно спаковати ранац

У неким градовима, попут Крагујевца и Новог Сада, ни у једној од школа нису уведене униформе.

„Министарство просвете се и даље залаже за идеју увођења униформи за чији дизајн би се определили сами ученици", кажу у министарству.

Такође наводе да се надају да ће школе које су за то заинтересоване, успети да уведу униформе.

„Мишљење министарства је да ће новоформирани општински савети родитеља са више енергије и иницијативе подржати идеју и да ће се на локалном нивоу обезбедити потребна средства."

Од „радничких" униформи до модних дизајнера

Иако су многи одобрили поновно увођење униформи у ОШ „17.Октобар" у Јагодини 2014. године, нису били благи у коментарисању њиховог изгледа.

Униформе које је дизајнирала професорка ликовне културе, неки корисници друштвених мрежа су описали као „радничке".

Појединима се нису допали ни иницијали 17. О, сматрајући да подсећају на регистрационе бројеве.

Мало јужније, ђаци основне школе „Вук Караџић" у Сурдилици могли би да носе креације познате српске модне дизајнерке Верице Ракочевић.

„Поносна и срећна што сам урадила школске униформе за општину Сурдулица. Дизајн је био мој поклон за дивну децу и људе ове општине", написала је Ракочевић на Фејсбуку.

Како преносе Јужне вести, засад је урађено 16 репрезентативних униформи, а следи договор са родитељима који ће одлучивати да ли ће идеја бити усвојена.

Уколико идеја „заживи", сви основци у Сурдулици носиће исте униформе. Разликоваће се само извезени амблем који представља иницијале школе.

Петогодишња традиција

У ОШ „Свети Сава" у Врчину ђаци већ пет година долазе у униформама.

„Униформе смо увели школске 2014/15. године. Обавезне су за ђаке од првог до четвртог разреда, а старији ученици носе уколико желе", каже за ББЦ Милинка Маринковић, секретарка школе.

Ученици у пакету добијају сако, две кошуље и кравате, а секретарка школе додаје да чак и наставници првог разреда носе униформу.

Како не постоји спољни финансијер, родитељи морају сами да плате униформе, али Маринковић каже да је цена униформи „симболична" и да се обично плаћа у ратама.

„И родитељи и ученици су задовољни праксом ношења униформи, тако да ћемо је свакако наставити", каже Маринковић.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи