Загађење ваздуха у Србији: „Селим се из Бора, не могу да дозволим да ми трују децу"

  • Тијана Душеј Ристев
  • ББЦ новинарка
Потпис испод видеа,

Да ли маска може да помогне?

Да ли су криве котларнице, запаљене њиве, индустријско загађење или све то заједно - јасног одговора нема. Али једно је сигурно: смрдљив, тежак и, према бројним подацима, прљав ваздух који удишемо главна је тема скоро свих разговора, бујице коментара и расправа на друштвеним мрежама.

Почетак викенда донео је главном граду Србије неславну титулу вицешампиона на листи загађених градова на апликацији IQAir.

Ако је судити по фотографијама снимљеним на путевима ка унутрашњости Србије, ситуација није ништа боља.

Потпис испод фотографије,

Аутопут Милош Велики, 26. октобар 2019. године, нешто пре осам ујутру

Милан Пејић из Бора каже за ББЦ на српском да је у овом рударском граду у источној Србији „стање неподношљиво"већ десет дана.

Овај 32-годишњак верује да је ваздух у Бору толико загађен да би грађани требало да носе гас маске.

Према прелиминарним подацима Агенцији за заштиту животне средине, у Бору је у петак забележено високо присуство честица прашине мања од 10 микрометара која представља смешу дима, чађи и тешких метала (ПМ10) .

Борани се већ годинама муче са загађеним ваздухом. Након протеста 2015. године, , степен загађења је умањен, али се стање последњих недеља значајно погоршало.

Због тога су становници овог града поново претходних дана организовали протесте захтевајући реакције надлежних. Локални медији преносе упозорења лекара због вишеструко увећане вредности сумпор-диоксида, али и других опасних материја.

Пејић каже да услед загађености трава никако не може да никне на обалама Борске реке.

Локалне власти упозоравају да је ситуација у вези са квалитетом ваздуха недопустива и да проблем у Бору мора да буде решен.

Градоначелник Александар Миликић је заказао разговоре око утврђивања узрока загађења са управом кинеске компаније Зиђинг Мајнингу, стратешког партнера Рударско-топионичарског басена Бор.

Загађени градови

О загађеном ваздуху који је Београд довео раме уз раме са Пекингом, Делијем, Карачијем пише и агенција Ројтерс, наводећи да су неки од могућих узорака и бројна појединачна кућна ложишта, али и паљење корова на пољопривредном земљишту, које се још увек сматра карисним за нађубривање њива.

Грејна сезона још увек није почела због неочекивано високих октобарских температура, али у већини градова Србије, бар по фотографијама које су нам послали читаоци, смог може да се „сече ножем".

Према подацима Агенције европске заједнице квалитет ваздуха у центру Београда је оцењен као лош. Уз још неколико градова, Београд је 24. октобра био једно од најзагађенијих места у Србији, показује мапа Агенције за заштиту животне средине.

Марија Поповић је на познатом видиковцу на Кошутњаку снимила панораму града над којим се надвила „нека магла".

„У разговору с пријатељима сам, међутим, схватила да није магла у питању, већ смог", каже Марија за ББЦ на српском.

Потпис испод фотографије,

Погледа на Београд пун смога

Маске и пожари

Данијела Стефановић је последњих неколико дана снимала фотографије на путу између Панчева и Црепаје у којој живи.

„Не носимо маске, али ноћу не смемо да отворимо прозоре", каже за ББЦ на српском.

На фотографијама се види како горе жетвени остаци, али и необран кукуруз.

Каже да су ватрогасне јединице и добровољци већ данима на терену „и да ватру гасе људи који годинама ризикују здравље и животе".

Подаци Агенције за заштиту животне средине показују да је ваздух у Панчеву „јако загађен".

На петом, најгорем ступњу загађености ваздуха су и Београд, Беочин, Нови Сад и Суботица.

Јавно предузеће Србијашуме упозорило је на велики ризик од појаве шумских пожара у целој земљи и апеловало на грађане да не пале ватру напољу.

Србијашуме су позвале грађане да не ложе ватру близу шуме и у шуми, да не пале коров, биљни и други материјал на пољопривредним парцелама, воћњацима и површинама близу шуме, да не бацају опушке и лако запаљив материјал на местима где се може изазвати пожар и да после излета у природи не остављају неугашену ватру.

Грађани треба да у случају пожара обавесте најближу шумску управу или дирекцију ЈП Србијашуме на телефон 011/71150-27, као и ватрогасну службу на телефона 193.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk