„Belgrade Raw": Десет година фото-колектива који неуморно бележи небрушену стварност Београда

Belgrade Raw

Аутор фотографије, Belgrade Raw/BBC

Њихови објективи су сведоци свакодневице живота у српској престоници, коју као фото-колектив Belgrade Raw од 2009. неуморно бележе, стварајући драгоцену архиву.

Само име говори - њихове фотографије приказују фрагменте сировог и огољеног Београда, без шминке и филтера за улепшавање, истовремено истражујући „социјалне, урбане и политичке аспекте живота у граду, као и стање заједнице".

Belgrade Raw обележава десет година колективног рада током којег су произвели бројне изложбе, догађаје, фото сајам, интервенције у јавном простору, али и публикације.

Међу њима је и фото књига „Serbia Raw" која представља резиме четири година организовања фото радионица у 13 градова у Србији, као и први фанзин.

„То што фотографија данас представља се променило, ми као људи и као аутори смо се променили, али усмерење на колективни рад и заједничко промишљање нашег Београда су и даље ту и представљају плодно тле", кажу за ББЦ на српском.

Колектив данас чини једанаест чланова: Дарко Станимировић, Немања Кнежевић, Лука Кнежевић - Стрика, Милован Миленковић, Андреј Филев, Александра Перовић Михајловић, Мане Радмановић, Душан Рајић, Јелена Мијић, Саша Трифуновић и Дејан Голић.

Пред вама је селекција фотографија из десетогодишње архиве Belgrade Raw, као и одговори на питања о колективизму као приступу у раду, питању ауторства и месту уметности фотографије данас.

Аутор фотографије, Belgrade Raw/BBC

Од улице до интернета, галерија и фото књига

Те 2009. године, када Инстаграм још увек није постојао, настао је колектив Belgrade Raw и покренуо веб сајт са идејом да се окупе људи сличног сензибилитета и приступа фотографији и прикажу град у ком живе, онако како га они виде и доживљавају.

„У том тренутку, наш осећај је био да савремена документарна фотографија Београда недостаје или да је барем тешко наћи на интернету", објашњавају из колектива.

Аутор фотографије, Belgrade Raw/BBC

Након пар година деловања онлајн и објављивања фотографија на сајту, прва изложба је заживела на Донумента фестивалу у Регензбургу у Немачкој, где су били представљени као део савремене уметничке сцене Србије, на позив кустоса Мирослава Карића.

Аутор фотографије, Belgrade Raw/BBC

Удруживањем снага са другим, њима занимљивим ауторима властите генерације, али и шире, продуцирали су и бројне догађаје попут Фото сајма или Ad hoc библиотеке фото-књига у различитим просторима у Београду.

Прва фото књига је објављена 2013, Belgrade Raw, у продукцији словеначке издавачке куће Ростфраи паблишинг.

Аутор фотографије, Belgrade Raw/BBC

Ауторство - шта је то?

На улицама се понекад нађу њихове фотографије Београда у формату плаката, залепљене на зидовима подвожњака, пасажима, стазама и другим локацијама у граду.

Овакве интервенције у јавном простору су за њих биле пут да граду на неки начин „врате" оно што све време од њега узимају, остављајући материјал „без потписа, али на начин да су фотографије изложене граду - погледу или цепању, поштовању или прелепљивању."

Њихов неконвенционалан приступ ауторству подразумева да никад не потписују фотографије именима појединачних аутора, а кажу да често ни сами не знају која је фотографија чија, нити им је то битно.

Аутор фотографије, Belgrade Raw/BBC

Од приче коју открива појединачна фотографија, за њих је далеко важнија сама архива кроз коју се могу читати друштвено-политичке околности и промене које се одражавају на свакодневицу.

„Сама структура рада је врло флуидна и свако од чланова може да се укључи или иницира да се колектив бави нечим што га занима. Такође, може и да се мирне савести на неко време искључи, јер зна да ће остали да преузму и погурају" објашњавају из колектива.

Кажу да им је саморганизовање одувек било важно као начин рада, али и као један од начина да активно учествују у друштвеном животу.

Аутор фотографије, Belgrade Raw/BBC

Serbia Raw

„Научили смо много тога о Србији. За нас је Србија слојевита - срдачна, лепа и драга, али и уплашена и тужна" - пише у колективном уводном тексту књиге „Serbia Raw".

Ова фото књига је, како наводи колектив, резултат пет година путовања, радионица, едита, расправа, улица, изложби и упознавања градова Србије.

Аутор фотографије, Belgrade Raw/BBC

Након што су за четири године обишли Ваљево, Суботицу, Бор, Књажевац, Панчево, Нови Сад, Ниш, Нови Пазар, Зрењанин, Краљево, Пожегу, Крагујевац и Врање, материјал који је настао кроз и за време радионица у ових 13 градова обликован је у фото књигу „Serbia Raw".

Аутор фотографије, Belgrade Raw/BBC

Од 2009. до данас, Belgrade Raw се кроз бележење свакодневице живота у граду бави преиспитивањем природе медија фотографије, питања ауторства и места уметности у друштву.

„Фотографија као таква живи, има пулс, у земљи Србији. Нема је онолико колико бисмо волели да је има, али постоји", кажу из колектива.

Аутор фотографије, Belgrade Raw/BBC

Аутор фотографије, Belgrade Raw/BBC

Аутор фотографије, Belgrade Raw/BBC

Аутор фотографије, Belgrade Raw/BBC

Аутор фотографије, Belgrade Raw/BBC

У суботу 26. октобра у простору Квака 22 фото колектив Belgrade Raw слави 10. рођендан уз поп-ап изложбу, промоцију „Serbia Raw" књиге и свеже одштампаног фанзина.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk