Анкета Стари савски мост - преко Аде, у парку или нешто треће

  • Марија Јанковић
  • ББЦ новинарка
Варијанта 1 и 2

Аутор фотографије, www.beograd.rs

Потпис испод фотографије,

Варијанта 1 и 2 - преко парка или преко Аде

Да учитељ Миладин Зарић није током Другог светског рата живео у близини Старог савског моста, припадници власти и опозиције не би имали око чега да се препиру.

Током борби за ослобођење Београда 1944. године, Зарић је кришом деминирао мост који су хтели да подигну у ваздух немачки војници.

Мост би ускоро требало да буде премештен, а грађани ће до 15. децембра моћи да гласају о томе да ли ће завршити тако што ће повезивати Нови Београд и Аду Циганлију или као украс у парку.

Док је опозиција за трећу варијанту и то да обновљени „мост остане на истој локацији", на друштвеним мрежама грађани имају различите предлоге.

ББЦ је покушао да утврди ко сме да одлучује о премештању моста - политичари, грађани или струка?

Гордана Милошевић, професорка на Архитектонском факултету у Београду, каже за ББЦ на српском да је „јако чудно што су грађани уопште добили прилику да бирају нешто што је ипак питање струке."

„Једно је питати - желите ли мост на реци у Панчеву или на Новом Београду, а потпуно другачије одредити намену моста, да ли ће бити у парку или преко воде.

„На страну што се намена моста увек зна - то је конструкција која служи за прелазак преко нечега".

Архитекта Предраг Милутиновић за ББЦ на српском каже да „треба питати грађане шта желе, али тек када се струка изјасни".

Потпис испод видеа,

Симбол Београда иде на заслужени одмор

Мост преко воде или парка - шта тражи власт

Основна недоумица због које је главни урбаниста града Београда Марко Стојчић позвао грађане да учествују у анкети јесте локација моста.

Грађани у анкети могу да гласају за једну од две понуђене варијанте:

  • Варијанта 1 подразумева две интервенције. Једна је изградња новог моста за пешачко-бициклистички саобраћај, са приступним стазама, у наставку Улице омладинских бригада до Аде Циганлије, чији ће изглед бити дефинисан пројектом. Друга интервенција, у оквиру Варијанте 1, је демонтажа Старог савског моста и поновна монтажа лучне челичне конструкције главног распона у парку Ушће, на позицији између ТЦ „Ушће" и Музеја савремене уметности. Мост ће овом интервенцијом представљати скулптуру на висини од 4,5 метара. Простор испод моста може да садржи културне, комерцијалне и сличне садржаје. Инвестициона вредност радова је око 15 милиона евра
  • Варијанта 2 је пресељење и доградња моста између Новог Београда и Аде Циганлије за пешачко-бициклистички саобраћај. Она подразумева демонтажу моста и поновну монтажу, израду нових бетонских стубова и недостајуће челичне конструкције и изградњу прилазних стаза у наставку Улице омладинских бригада до Аде Циганлије. Инвестициона вредност радова је око 14 милиона евра

Анкета траје до 15. децембра 2019. године, наводи се у саопштењу службе града Београда.

На месту Старог савског моста, 2020. године ће почети изградња новог моста.

За Варијанту 1 је до понедељка 28. октобра гласало 3.034 људи, док се за Варијанту 2 изјаснило 2.036 корисника који су се улоговали.

Сви они су морали и да оставе личне податке да би гласали - исправан и доступан број мобилног телефона, име и презиме и мејл адресу. Из града су рекли да је анонимност података загарантована Законом о заштити података о личности.

„Сврха анкете је да добијемо мишљења грађана о будућности Старог савског моста и од њих зависи која ће од понуђених варијанти да буде изведена", тврди Стојчић.

Аутор фотографије, www.beograd.rs

Потпис испод фотографије,

Варијанта 1 - Премештање моста у парк

Весић и Зарић - шта тражи опозиција

Представници Савеза за Србију (СзС) су оценили су да би „уклањање Савског моста било скупо и катастрофално по саобраћај у Београду".

У знак протеста они су на мосту лепили налепнице на којима је писало „Вучићев Весић" и „Или си Весић или си Зарић", као подсећање на Миладина Зарића који је спречио да Немци минирају и сруше овај мост.

Они су најавили и нове протесте ако се њихови захтеви не испуне.

Живот једног моста

  • Отворен 1942. године за време окупације јер је мост преко Саве био срушен
  • Мост је 20. октобра 1944. сачувао од минирања Миладин Зарић. Он је видео да су Немци минирали мост и уништио је каблове које су они поставили
  • Након Другог светског рата га је локално становништво звало Немачки мост
  • Најмањи је мост који служи за путни саобраћај у Београду, дугачак је 430 метара, а распон између два стуба је 157 метара. Има само по једну траку у оба смера, коју истовремено користе и трамваји
  • Мост је много пута реконструисан

Шта каже струка

Гордана Милошевић, професорка на Архитектонском факултету у Београду

Мостови се највише постављају преко водених површина. Постоји могућност и пасареле, чак и када су на нивоу шетне стазе односно приземља, али они опет спајају грађевине и премошћавају нешто.

Отуда и назив - мост.

Неозбиљно је грађанима омогућити да бирају за шта ће се користити мост. У реду их је питати да ли, на пример, у насељу Степа Степановић желе цркву или обданиште, самопослугу или пијацу или где желе да се постави мост, у ком делу града.

Ово је ипак ствар струке, то је лажна демократија.

Предраг Милутиновић, архитекта, добитник награде града Београда за Најбоље реализовано дело за Архитектуру и урбанизам (2012)

Питање Старог савског моста је морало да иде на јавну расправу.

Град је морао да пита струку шта мисли - првенствено кроз струковна тела, а то су Друштво архитеката Београда и Удружење архитеката Србије.

Искуство неких скандинавских земаља нам говори да је увек добро питати и грађане шта мисле јер ће они тај мост да користе.

Опет, слично је било и са Београдом на води. Истраживања су показала да су грађани поздравили изградњу, а готово целокупна архитектонска струка је била против.

Зато је најбитније да се вратимо процедури, а не да расписујемо анкете које може да види мали број људи.

Аутор фотографије, www.beograd.rs

Потпис испод фотографије,

Варијанта 2 - премештање моста преко Аде

Твитер је за мост, али који и где - не знају

Корисници друштвених мрежа желе да имају мост. Једино око чега се никако не слажу јесте - који ће то мост бити, стари или нови и где ће се налазити.

Неки су покушали и да буду духовити, али и иронични.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk