Миша Вацић и оснивање одбора у „полицијској станици“ у Нишу - шта се десило

Београд, 14. новембар 2019.
Натпис на слици Вацић је у понедељак основао одборе Српске деснице у нишким општинама Пантелеј, Медијана и Црвени Крст

„Е, овде одржавамо скупштину општинског одбора Пантелеј у Нишу", каже лидер Српске деснице Миша Вацић на Инстаграм сторију.

Док прилази згради, камера неколико пута приказује велики натпис „полиција", а онда и мањи на којем пише „полицијска станица Пантелеј".

Вацић потом улази у зграду и салу, добија аплауз и снимак се прекида.

Убрзо након тога на друштвеним мрежама настао је прави хаос, јер су многи помислили да је Вацић одбор основао у полицијској станици.

Међутим, Вацић, МУП и општина Пантелеј су то брзо негирали, истичући да је реч о згради месне канцеларије, а да полиција ту само изнајмљује просторије.

„Ако дође валидан захтев и ако је сала у том тренутку слободна, никоме нисмо направили проблем да ту организује скуп", каже за ББЦ на српском Братимир Васиљевић, председник општине Пантелеј.

„То је жива истина, нема политичке позадине ни један једини милиметар. Верујте ми, свима дајемо да изнајме салу без било каквих услова", додао је.

„Могу сви"

Новинарка Јужних вести Гордана Бјелетић за ББЦ на српском каже да су у тој сали скупове организовале странке и опозиције и власти.

„Немам информација да су било кога одбили", наводи она, додајући ипак да је било проблема у другој месној заједници.

Из Демократске странке су у мају тврдили да им власти у Нишу нису дозволиле да у месној канцеларији организују скуп, када су намеравали да одрже опозициону трибину.

Градска управа тада није одговорила на тврдње нишких демократа, пишу Јужне вести.

Васиљевић понавља да у згради месне канцеларије општине Пантелеј сви могу да организују скупове.

„Ко год пожели - од свих политичких организација, преко невладиних, грађанских удружења и цивилног сектора, до пензионера", каже Васиљевић за ББЦ.

„Свима смо без изузетка изашли у сусрет, без обзира на то шта је тема скупа. Никога нисмо одбили, нити нам то пада на памет", додаје.

Како каже, „њихов човек" само дође да отвори салу, пошто је дата на управљање градској општини, па је они крече и одржавају.

Био је затечен реакцијама на интернету.

„Ни ја сам нисам знао која је странка. Тек сам јутрос, сам себе да проверим, видео да је то Српска десница. Не упуштам се у то уопште".

Реакције и интернет

Снимак са Вацићевог Инстаграма изазвао је бурну реакцију на друштвеним мрежама, где су многи позивали на оставку министра и директора полиције.

Међу њима је и посланица Мариника Тепић, потпредседница опозиционе Странке слободе и правде.

„Је л' овоме служи полиција? За одборе Вацићеве Српске деснице? Директоре Ребићу, злоупотребили сте и понизили полицију", навела је Тепић.

Наравно, огласио се МУП, истичући да су „шокирани изношењем скандалозних неистина", апелујући на све да „не шире неистините информације и злоупотребљавају полицију у циљу политичких обрачуна".

Поједини су у свему видели представу.

А било је и духовитих.

Вацић је за то време за Јужне вести рекао да је скуп одржан у просторијама месне заједнице и да „не види проблем у томе".

Српска десница је у понедељак, осим у Пантелеју, одборе основала и у нишким општинама Медијана и Црвени Крст.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи