Ректорка: Синиши Малом ће бити „поништен докторат“

Ректорка Универзитета Иванка Поповић Image copyright Огњен Стевановић/Фонет
Натпис на слици Ректорка Универзитета Иванка Поповић

Одбор за професионалну етику Универзитета у Београду једногласно је утврдио да је министар финансија Синиша Мали учинио повреде из члана 22. Кодекса етичке професионалне етике - овај члан односи се на плагирање.

Ректорка Универзитета Иванка Поповић рекла је да се „може рећи да је дошло до плагирања, односно до преузимања туђе интелектуалне својине без одговарајућег навођења".

„За који дан ће бити објављено коначно решење са образложењем одлуке. Даљи кораци ће довести до тога да ће се поништити докторска дисертација", каже Поповић за РТС и додаје да је одлука одбора коначна.

Убрзо је реаговао и Мали који је казао да је за њега данас тема предлог буџета за 2020. годину и додао да ће о докторату говорити у наредним данима.

„Знам колико знам, знам да то нисам урадио, а то што неком ова тема значи из политичких разлога, то не могу ни да коментаришем.

„Интересује ме буџет Србије и да се позабавим оним за шта сам плаћен од грађана Србије", каже министар.

Оригиналност доктората Синише Малог у јавности се доводи у питање последњих пет година, а ово је прва одлука Универзитета у Београду којом се предлаже да се актуелном министру финансија докторат поништи.

Сенат Универзитета у Београду би о томе требало да донесе коначну одлуку на некој од наредних седница.

Шта се догодило?

Сумње у докторат Синише Малог - који је одбранио на Факултету организационих наука 2013. године - појавиле су се у јуну 2014. када је Раша Карапанџа, професор Европске школе за бизнис у Немачкој, објавио текст на сајту Пешчаник тврдећи да је Мали узимао делова текста из туђих дисертација и научних чланака. Он је Малог оптужио за плагирање.

Од тада, случај „виси у ваздуху" академске јавности - о њему су се до сада изјашњавала двојица министара образовања, двојица декана ФОН-а и две комисије овог факултета, као и двоје ректора Универзитета у Београду. Годинама није било конкретних закључака, а процес је више пута одлаган.

Image copyright Fonet
Натпис на слици Сумње у докторат Синише Малог - који је одбранио на Факултету организационих наука 2013. године - појавиле су се у јуну 2014.

Многобројни професори и студенти, током година, редовно су подсећали на овај случај и тражили коначну реч Универзитета.

Студенти окупљени око „1 од 5 милиона" су у септембру блокирали зграду Ректората и захтевали одлуку о докторату Малог.

Након процедуралног пинг-понга који се скоро пет година одвијао на релацији ФОН - Универзитет, на ФОН-у је 22. октобра 2019. године поновљен раније изречен став да „докторат Малог није академски честит, али није ни плагијат" и предложено је да се изрекне мера јавне осуде - што је најстрожа казна која се може изрећи.

О овој одлуци ФОН-а сада је расправљао Етички одбор Универзитета у Београду, где је једногласно одлучено да је Синиша Мали прекршио члан 22. Кодекса етичке професионалне етике. Овај члан бави се само једним питањем - плагирањем.

Чланови Етичког одбора Универзитета у Београд такође су констатовали да предложену меру јавне осуде декан ФОН-а до сада није изрекао иако је то у његовој надлежности.

Шта даље?

Одлука да је министар Мали прекршио члан Кодекса о плагирању, те да се предлаже поништавање доктората, може да звучи као да је на петогодишњи случај стављена тачка, али то још није случај.

Према речима ректорке Поповић, Одбор је предложио Сенату Универзитета да поступи по Правилнику о поништавању доктората у случају министра Малог.

Када ће Сенат заседати и шта ће бити на дневном реду седнице још није познато.

Бивши члан Одбора за професионалну етику Универзитета у Београду Слободан Првановић је за телевизију Н1 објаснио да је одлука Сената ствар „про форме".

„Сенат треба да верификује, да прими к знању, овом одлуком данас је у ствари окончан поступак. Етички одбор је највиша инстанца Универзитета која одлучује о неетичком понашању", додао је он.

Случај доктората Синише Малог свакако представља преседан у академској заједници Србије.

Када су се сумње у докторат појавиле, на Универзитету процедуре у случају академског непоштења „нису постојале или нису биле довољно прецизне", како је 2016. године објаснио тадашњи ректор УБ Владимир Бумбаширевић.

Правилник о поступку утврђивања академског непоштења Сенат је усвојио 2016. године, а Синиша Мали је први високи функционер чији се рад испитивао по овом Правилнику.

Какве су реакције?

Проглашавање „победе" академске заједнице и захтеви за оставком са једне, и упадљива тишина са друге стране - тако се за сада у једној реченици могу описати реакције на ову вест.

Министар Мали каже да му је данас „најважнији буџет и да се бави оним за шта га грађани плаћају" и обећава да ће се овим поводом јавности обратити наредних дана.

Слободан Првановић каже да, без обзира на то што није коришћена реч плагијат, одлука Одбора значи да је министар финансија плагирао докторат, преноси Н1.

„Одлука је добра и њоме је спречено потпуно урушавање Универзитета", додао је.

Да би другачија одлука представљала крај Универзитета у Београду сматра и професорка у пензији Србијанка Турајлић, али каже да не може да претпостави како ће то утицати на политичку будућност Синише Малог.

„У овој влади је све реално. Било каква реакција је могућа. Могуће је и да га унапреде и да га одликују - све је могуће", каже Турајлић.

Неке опозиционе странке и покрети траже оставку Малог, али и читаве Владе.

„Тешко да би се било која влада у свету након овакве афере одржала на власти, па иако немамо демократију већ аутократију, оставка Владе је једино логично решење које и грађани очекују", наводи Јанко Веселиновић, председавајући опозиционе коалиције Савез за Србију.

Председник Покрета слободних грађана Сергеј Трифуновић оценио је да је одлука етичког одбора БУ „најснажнији и најважнији институционални одговор на морално посрнуће које је захватило све делове друштва".

„Ово је један од најважнијих дана од кад смо упали у провалију коју су нам ископали неорадикали. Студенти су победили, нису пристали на лаж, нису пристали на понижавање и истрајали су у борби. Треба сви да се угледамо на њих", написао је Трифуновић у саопштењу.

Из удружења „1 од 5 милиона" које скоро годину дана организује протесте широм Србије због незадовољства стањем у земљи, поручују да је сада „утврђено да је докторат Малог плагијат", те да је Универзитет „прва ослобођена установа".

„Поручујемо да је ово само прва у низу. Наставићемо да ослобађамо институције", наводи се у саопштењу овог удружења.

Из Иницијативе „Не давимо Београд" такође су затражили хитну смену министра.

„Нисмо толико наивни да верујемо да ће Синиша Мали показати и трунку личног интегритета и сам поднети оставку, зато од премијерке Ане Брнабић захтевамо његову смену", наводи се у саопштењу Иницијативе.

Они су најавили протест у понедељак 25. новембра у 18 часова испред Министарства финансија.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи