Од „чувара моста" до међународне потернице: Ко је Звонко Веселиновић

Звонко Веселиновић Image copyright Bosko Karanovic

„Вођа чувара моста", организатор барикада и заштитник Срба са Косова или контроверзни бизнисмен, „криминалац" и „господар севера Косова" - то су две крајности којима се у јавности описује Звонко Веселиновић.

Иако је његов пословни успон честа тема новинарских истраживања, његове фотографије у јавности није лако наћи.

Према писањима косовских медија, Основни суд у Приштини расписао међународну потерницу за Веселиновићем због догађаја који су уследили након интервенције специјалних јединица Косова 2011. године.

У то време су Срби са севера Косова поставили барикаде на административним прелазима са циљем да спрече припаднике мисије Европске уније, Еулекс, да ту довезе албанске царинике.

Више пута је било сукоба са полицијом, а током једног од инцидената, убијен је припадник специјалне полиције Косова.

Веселиновић је у јавности тада постао познат као организатор барикада, а према наводима Специјалног тужилаштва Косова, он се данас терети за низ кривичних дела, као и за предвођење организоване криминалне групе.

Како је Звонко Веселиновић од локалног стаклара из Косовске Митровице постао једна од најконтроверзнијих личности у Србији?

Image copyright SASA DJORDJEVIC/Getty
Натпис на слици Административни прелаз Јариње запаљен је у јулу 2011. године

Барикаде на прелазима, камиони на путевима

Током барикада на северу Косова 2011. године, о Веселиновићу се у београдским медијима писало као о „новом Аркану" и неформалном центру моћи на северу Косова.

У то време је био власник две бензинске пумпе у том делу Косова, а у медијима се доводио се у везу са шверцом горива.

Према истраживању Инсајдера, док су локални Срби месецима били на барикадама, машине, камиони и багери Звонка Веселиновића копали су нове, алтернативне путеве на административној линији који су служили за шверц робе између Србије и Косова.

Инсајдер наводи и да је Веселиновић један од оних који су се обогатили захваљујући одлуци Владе Србије 2005. године да се укине ПДВ на сву робу која из Србије иде на Косово.

У истраживању БИРН-а наводи се да је Веселиновић током барикада 2011. године и побуне против приштинских власти, сарађивао са особама блиским владајућој партији косовских Албанца на изградњи аутопута вредног милијарду евра.

У једном од ретких интервјуа за лист Печат 2011. године Веселиновић је изјавио да „за њега ради 30 камиона" и демантовао све оптужбе за кријумчарење.

"Нисам ништа кријумчарио, нисам ништа шверцовао, никаквим криминалом се бавио нисам. Направио сам новац на основу тога што смо имали повластице из Републике Србије. То што смо увозили било је без ПДВ-а, неко време и без акциза, али ево, ми и сада радимо и живимо, када плаћамо ПДВ и акцизе. И док нисам имао новца, док сам, као и сви овде, склапао крај са крајем, борио сам се за Србију и српски народ", нагласио је Веселиновић.

Мрежа за истраживање криминала и корупције (КРИК) објавила је извештај БИА-е из исте године у коме је Веселиновић означен као вођа криминалне групе која се бави трговином дроге, шверцом оружја и нафте, зеленашењем и прањем новца.

У извештају се такође наводи да је у неким од ових послова сарађивао са криминалцима са Косова.

Помиње се и у Белој књизи организованог криминала из 2001. као организатор групе која се бави тешким крађама, одузимањем моторних возила, изнудама и фалсификовањем докумената на територији Косовске Митровице.

Судило му се због трговине хероином и злоупотребе положаја, али је ослобођен оптужби.

Када је крајем 2011. године ухапшен у Србији није било одмах јасно да ли је по било по налогу Кфора због постављања барикада или због злоупотреба за које га терети Србија.

Испоставило се да се ради о оптужници према којој се Веселиновић, његов кум Милан Радоичић и још једна особа терете за нелегално присвајање 32 камиона у власништву компаније „Хипо Алпе - Адрија лизинг" и тако себи прибавили најмање 237 милиона динара имовинске користи.

Веселиновић је тада у притвору провео годину дан, а његови суграђани су протестовали и тражили да се пусти на слободу.

У марту 2016. године Апелациони суд је ослободио Веселиновића и Радоичића.

Веселиновић и Радоичић су и власници фирме Инкоп из Ћуприје којe добијало уносне послове на изградњи Коридора 11, а чије је седиште једно време било на државној адреси.

Такође, обојица су пред судом у Пироту оптужени да су нелегално ископавали шљунак а потом га користили у изградњи Коридора 10.

Пресудом од 15. јануара 2019. године Веселиновић је осуђен на две године затвора. Апелациони суд у Нишу је у јулу исте године преиначио пресуду и Веселиновића и још двојицу оптужених ослободио оптужби.

Према подацима Инсајдера, Веселиновић и чланови његове уже породице су се једно време водили као радници Поште Косова (ПТК). Веселиновић је још 2007. године Пошти Косова издао простор у Косовској Митровици на којем је постављена антена косовске мобилне мреже.

Догађаји из 2011. године нису једини разлог због којег Веселиновића тражи косовско тужилаштво.

Према писању КРИК-а, у априлу ове године тужилаштво Косова је проширило истрагу о убиство Оливера Ивановића, политичара са севера Косова, на још две особе - а једна од њих је Веселиновић.

Image copyright Bosko Karanovic

Ко има слику са Веселиновићем?

Када је свет политике у питању познато је да је Веселиновић био у добрим односима са политичарем Бориславом Пелевићем.

Медији бележе да је у септембру 2000. године Веселиновић наводно био међу људима који су заштитили Војислава Коштуницу, тадашњег кандидата ДОС-а за председника, од присталица Слободана Милошевића током предизборног митинга на Косову.

Ипак, сам Веселиновић је рекао да је у време када је о њему објављено највише негативних текстова звао тадашњи заменик председника Српске напредне странке, а данас председник Србије, Александар Вучић.

„Изненадио ме и позив Александра Вучића, он ме је, када је почела хајка, лично звао телефоном и рекао да као странка стоје иза мене", изјавио је Веселиновић.

Да подршка странке до данас није јењавала видело се и почетком ове године када су новинари КРИК-а објавили фотографију Веселиновића и Андреја Вучића, брата председника Александра Вучића.

Председник СНС-а, али и други страначки функционери, рекли су да и они имају фотографије са Веселиновићем и да у томе нема ничега спорног.

„Срчани наступи када је то требало"

Натпис на слици Мост који дели Митровицу на јужни и северни део и данас обезбеђује Кфор

Када је имао двадесет и три године, Веселиновић је ухапшен први пут - 2003. године на путу Рашка-Краљево, са још троје људи у аутомобилу у ком је пронађено више од три килограма хероина.

У питању је била осмишљена полицијска акција, а сва тројица су првобитно признали кривицу. Три године и два суђења касније, сви су ослобођени кривице, пише Инсајдер.

Годину дана касније Веселиновић је притворен под оптужбом да је учествовао у убиству, а пред крај 2005. године ухапшен је у центру северне Митровице због наводне крађе аутомобила.

Оба хапшења изазвала су протесте грађана на северу Косова, који су захтевали да се Веселиновић пусти.

У родном граду се истакао још 1999. године као један од чувара моста на Ибру који Митровицу дели на јужни албански и северни српски део.

О његовим активностима на мосту говорио је и Оливер Ивановић, један од политичких лидера Срба са Косова, који је убијен у јануару 2018. године.

„Он је тада имао 18 или 19 година. Био је прилично храбар момак и истакао се у пар наврата врло срчаним наступима када је то требало. Просто, није се плашио ни Албанаца ни Жандармерије", рекао је Ивановић 2012. године у интервјуу за телевизију Б92, тада као државни секретар у Министарству за Косово и Метохију.

Веселиновић је рођен 30. децембра 1980. године у Косовској Митровици, није познато шта је по образовању али се зна је наследио породични посао стакларства.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи