Поште Србије: Шта за грађане значи штрајк

Зграда Главне поште у Београду
Натпис на слици Зграда Главне поште у Београду

Радници у поштама у Србији почели су штрајк незадовољни висином плата, тврде у Самосталном синдикату тог предузећа и истичу да не ради две трећине шалтера у неколико градова.

У две поште у центру Београда - слика је различита.

Док у Главној пошти гужве и редова нема, пар километара даље - колона испред шалтера је већа. Заједничко за обе слике је то што, иако су шалтери отворени, пошиљке стоје у поштама.

У синдикату најављују потпуну обуставу рада у четвртак, а руководство компаније Поште Србије у саопштењу тврди да запослени повећање зарада могу очекивати у јануару.

Шта кажу грађани?

За поједине грађане, штрајк у поштама не представља проблем. Барем за сада.

„Све сам завршила за мање од пет секунди. Никада брже нисам платила рачуне, нити је гужва. Од сада ћу долазити само када је штрајк", рекла је за ББЦ на српском Ивана Станојевић, кроз осмех испред Главне поште.

У пошти у Нушићевој улици у Београду гужва је већа, а расположење људи је другачије.

„Нисам успео да пошаљем пакет, речено ми је да их од сутра неће примати", изјавио Никола Милојевић за ББЦ на српском.

Он је додао да су му службеници рекли да још данас раде.

„Пакети који су примљени стоје у пошти. Катастрофа".

Натпис на слици Табла испред поште у Нушићевој улици у Београду

Који су захтеви запослених?

Директор Самосталног синдиката Поште Србије Зоран Павловић каже за ББЦ на српском да су протест организовали сами радници, а да их је синдикат подржао.

Истиче да је обустава рада организована „пре свега због зарада - које су веома ниске и износе од 32 до 39 хиљада динара".

„У штрајку су непосредни извршиоци - курири , поштари и шалтерски радници. Они представљају око две трећине, или око 11.500 радника", тврди Павловић.

Према подацима Републичког завода за статистику, медијална нето зарада у Србији за новембар износила је 39.654 динара - што значи да је 50 одсто запослених остварило зараду до тог износа.

Поред повећања зарада и праведније расподеле добити, један од захтева запослених и синдиката је и смена руководства компаније на челу са Мирјаном Петровић, вршитељком дужности директорке.

„Нема протока пошиљака, поједини поштански центри су потпуно затворени. У неким поштама ради само један, или ниједан шалтер. Захтевамо смену комплетног менаџерског тима, на челу са директорком Петровић", рекао је Павловић.

Павловић наводи да има информације да су и запослени у Зрењанину, Кикинди, Лазаревцу и неким другим местима такође ступили у штрајк.

Каква је реакција Пошта Србије?

Компанија Поште Србије саопштила је да се директорка Мирјана Петровић у среду састала са Небојшом Стефановићем, потпредседником Владе Србије и министром унутрашњих послова.

У саопштењу се наводи да је планирано повећање зарада од десет одсто у 2020. годину усклађено са финансијским могућностима и одрживим пословањем предузећа, као и да ће јануарска плата бити знатно увећана, чиме ће се приближити републичком просеку.

Из компаније тврде и да је дијалог са запосленима започет у марту довео до низа конкретних мера као што су исплате делова добити и солидарне помоћи.

Претходни штрајкови

Ово је већ трећи велики штрајк радника поште у претходне три године.

У марту 2019. дошло је до потпуне обуставе рада.

Штрајк је прекинут након што је Стефановић обећао радницима повећање зарада, и испуњење две трећине захтева.

Тадашњи договор је био да се до 30. новембра пронађе решење да се радницима са најнижим зарадама подигне коефицијент, а да се плате линеарно повећају.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи