Идемо 200 на сат или и даље „јуримо 30“ - докле је све требало да се стигне „брзом пругом Србије“

Пруга Image copyright Getty Images
Натпис на слици На пругама у Србији у првих шест месеци 2018. страдало 19 људи

Од Београда до Будимпеште већ више од годину дана стиже се брзом пругом за два и по сата.

Воз се креће просечном брзином од 200 километара на сат, а Београд и Нови Сад удаљени су свега 30 минута.

Реконструкција пруге Београд - Бар увелико је у току, а и вагони од Сенте до Суботице путују обновљеним колосецима.

Ово није алтернативна историја за љубитеље возова у Србији. Ово су обећања која, углавном, нису испуњена.

Шта је све обећано у железничком саобраћају, до кад је требало да буде готово и да ли је нешто почело и да се остварује?

Од Београда до Будимпеште 200 на сат

Председник Србије Александар Вучић је 2015. био премијер и једно од обећања дато грађанима је да ће моћи да користе модернизовану брзу пругу Београд - Будимпешта од 2018.

Скоро четири године касније, министарка саобраћаја Зорана Михајловић је у октобру одредила нови рок - јесен 2021. године.

Међутим, у Јавном предузећу Инфраструктура железнице Србије за ББЦ на српском кажу да је рок за завршетак последње деонице ове пруге кроз Србију од Новог Сада до Суботице крај 2022.

„Радови би требало да почну крајем марта ове године и рок је 33 месеца", наводи се у одговору.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionПлави воз је кренуо у нови живот. Завирите у Титово омиљено превозно средство.

Деоница од Београда до Старе Пазове требало би да буде завршена до јуна 2021, од Старе Пазове до Новог Сада до краја те године, а онда још годину дана до границе с Мађарском.

Председник Вучић је, пре него што је изабран на највишу политичку функцију у Србији, током предизборних кампања 2016. и 2017. године говорио да се на прузи Стара Пазова - Нови Сад увелико ради.

Ипак, како се наводи у одговору предузећа Инфраструктура, радови су почели 16. марта 2018.

Деоница од Београда до границе с Мађарском дуга је нешто више од 180 километара и радови су вредни више од две милијарде долара.

Није само Србија успорила са обећањима. И Мађари касне. Први план је био да радови почну 2019, али је влада те земље крајем 2018. расписала нови конкурс за извођаче радова. Сада је почетак радова померен за ову, 2020. годину.

Обећање о путовању возом до Будимпеште 200 километара на сат биће, ако је веровати новим роковима, испуњено за две године, 48 месеци касније него што је први пут поменуто.

Пола сата од Калемегдана до Петроварадина

Брзо - за пола сата - требало је да се стиже и од Београда до Новог Сада и обрнуто још од 2018. године.

И ово је било обећање тада председничког кандидата Александра Вучића у предизборној кампањи, када је говорио и о прузи до Будимпеште.

Иако је требало да стижу за 30 минута од главног града Србије до престонице Војводине од 2018. године, возови од тада не саобраћају на овој релацији - управо због радова који се изводе у неколико фаза.

Последња деоница - од Старе Пазове до Новог Сада - дуга 36 километара, требало би да буде готова 31. децембра 2021. године.

Три године касније.

Обнова пруге Београд - Бар готова до краја 2021. године

Најава да ће радови на колосеку на некада најпрометнијој прузи Југославије - од Београда до Бара - почети 2019. године стигла је годину дана раније, када су Србија и Црна Гора потписале меморандум о разумевању и сарадњи на реализацији инфраструктурних пројеката.

Министарка Зорана Михајловић дала је тада рок до краја 2021. за завршетак радова.

Србија је после више од 30 година реконструисала прву деоницу барске пруге, од Ресника до Ваљева, у дужини од 77,6 километара, рекла је Михајловић и објаснила да се ради на даљој документацији за наставак обнове на делу од Ваљева до границе са Црном Гором.

Касније су за Новости у Министарству саобраћаја рекли да би реконструкција требало да почне 2020. или на пролеће 2021. године, а да би радови требало да буду завршени до 2022.

Према одговору који је ББЦ добио од ЈП Инфраструктура железнице Србије, радови ни на једној деоници барске пруге тренутно нису у току.

Обнова пруге Београд - Солун

Да је испуњена најава из 2017. можда данас до Солуна не би требало сто сомуна.

Модернизација пруге од Београда до Солуна била је тема разговора премијера Србије и Грчке Александра Вучића и Алексиса Ципраса у фебруару те године.

„Да можемо за шест сати да повежемо Београд и Солун", рекао је Вучић.

Како је навео, за теретни саобраћај од Будимпеште до Солуна преко Београда потребно је 49 сати, а циљ је да се до 2020. године та деоница пређе за мање од 30 сати, а да путници од Београда до Солуна могу да стигну за шест сати.

У актуелним пројектима Инфраструктура ради се траса Јајинци - Мала Крсна на међународном железничком Коридору 10 кроз Србију. Овај коридор иде до Солуна.

Радови између Мале Крсне и Јајинаца почели су 15. маја 2019. и требало би да буду завршени до 22. августа ове године.

Заменик грчког министра инфраструктуре и транспорта Јанис Кефалојанис је у септембру 2019. у Београду изјавио да је потребно спровођење постављених циљева у меморандуму о разумевању о развоју железничког саобраћаја Грчке и Србије, који, „иако је потписан 2017. још није почео да се реализује".

„Грчка обнавља своју железничку мрежу према Београду преко Скопља, а Београд би, са своје стране, требало да обнови свој део", навео је Кефалојанис.

Суботица - Сента до краја 2019.

Реконструкција деоница од 38,5 километара између ова два града требало је, како је најављивано, да буде завршена до краја 2019. године.

Нови рок који за ББЦ на српском наводе у ЈП Инфраструктура железнице Србије је крај марта 2020.

„Крајем децембра било је завршено око 68 одсто радова.

„Реконструкцијом те деонице, требало би да буде комплетирана обнова 201 километра банатске пруге Панчево - Зрењанин - Сента - Суботица", наводи се у одговору.

Када пруга буде обновљена, брзина возова биће повећана на 80 километара на сат у путничком саобраћају, односно 60 километара на сат у теретном.

Брзина возова пре ремонта износила је између 10 и 20 километара на сат, додаје се у одговору.

Возови од Ниша до Зајечара пре рока

Почетком 2019. почела је обнова колосека између Зајечара и Ниша, а возови на релацији дугој 108 километара не саобраћају.

Ред вожње на овој релацији требало би да почне да важи поново крајем јануара 2020. године, иако је било планирано да се то догоди у априлу ове године, кажу у предузећу Инфраструктуре железнице Србије.

Тако ће возови кренути три месеца пре планираног рока, али ће се радови на прузи наставити.

„Реконструкција ће бити настављена и после тога, у условима функционисања железничког саобраћаја.

„Читава реконструкција пруге Ниш - Зајечар биће завршена до 20. августа 2020. године", пише у одговору Инфраструктура.

Нема кашњења

Инфраструктура железнице Србије наводи да се тренутно реконструише 134 километра пруге за велике брзине на Коридору 10 и 243 километра регионалних пруга.

У току су припремне и активности за реализацију пројеката модернизације укупно око хиљаду километара магистралних и регионалних пруга у Србији, додаје се у одговору на питања ББЦ-ја.

„Ниједан од рокова на реализацији наведених пројеката није пробијен и радови се одвијају у оквирима уговорене динамике, а у овом тренутку се не очекује било какво кашњење у пословима модернизације и реконструкције пруга у Србији".

Тренутна вредност инвестиција у железничку инфраструктуру у Србији износи око пет милијарди евра, кажу из Инфраструктура железница Србије.

У претходне две године реконструисане су пруге Шабац - Лозница - Брасина, Пожаревац - Мајданпек, Панчево - Орловат - Римски Шанчеви и Орловат - Зрењанин и Лапово - Крагујевац, додају.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи