Мајкрософт: Брину ли приватни и пословни корисници у Србији због краја подршке за Windows 7

Windows 7 Image copyright Getty Images
Натпис на слици Оперативни систем Windows 7 је изашао 2009. године али се још увек масовно користи

Оперативни систем Windows 7 био је легални оперативни систем који је Биљана Маринковић пре више година добила уз рачунар у приватној фирми у Београду.

Као и многи, највише користи мејл, претраживач, програме за писање и издавање фактура.

Недавно укидање подршке за овај оперативни систем објављен 2009. године донело је мноштво нових питања и изазова: да ли ће моћи да пређе на новији оперативни систем, Windows10, због старости рачунара који користи у реду?

Да ли ће њена фирма морати да купи нов уређај или ће платити продужену подршку уколико жели да избегне могуће безбедносне ризике који су последица укидања подршке Мајкрософта за овај систем?

Сличну судбину деле сви приватни и пословни корисници који током последње деценије користе Windows 7, а нису прешли на напреднији систем - а у Србији их има много.

Чак 88,37 одсто тржишта у Србији користи Windows оперативни систем. Од укупног броја корисника десктоп верзије, њих 44,98 одсто употребљава Windows 7, показују подаци аналитичког сајта StatCounter за 2019. годину.

Из представништва Мајкрософта у Србији за ББЦ на српском кажу да подаци о броју пословних корисника који користе Windows 7 нису расположиви, али да фирме могу да купе продужене апдејте у наредне три године.

„Корисници могу да наставе са употребом рачунара који раде на оперативном систему Windows 7, али уз повећан безбедносни ризик", наводе за ББЦ на српском из Мајкрософта..

Пошто су бројни пословни корисници у различитим фазама процеса надоградње оперативних система, Мајкрософт је компанијама свих величина обезбедио продужена сигурносна ажурирања за Windows 7, до јануара 2023.

Државне институције Србије користе Мајкрософтове производе од 2013. године. Из Канцеларије за информационе технологије и еУправу Владе Србије за ББЦ кажу да су, као потписник Мајкрософт уговора, свим државним органима обезбедили коришћење најновијих производа ове компаније, укључујући и Windows 10 оперативни систем.

Већина компанија је, уколико води рачуна о стабилности сопствених система, „до јуче (их је) апгрејдовала", каже за ББЦ на српском аналитичарка система подршке Ивана Мајкић из Новог Сада.

Фирме које још увек нису започеле транзицију, „само одлажу неизбежно, а то је прелазак на новију верзију", објашњава она.

„У сваком случају, прелазак на нови систем је најбоља опција, јер се у супротном излаже ризику од сваког могућег лошег исхода који рад са застарелим и небезбедним софтвером носи са собом", заклључује Мајкић.

Приватни корисници - ви

Нема сумње да је и широм света, као и у Србији, овај оперативни систем био један од најраспрострањенијих међу приватним корисницима, а на друштвеним мрежама су многи већ почели да се „опраштају" од миљеника.

Ипак, није му још - у потпуности - дошао крај.

Ако сте користили рачунар са Windows 7 само за сурфовање, читање, слушање музике и гледање филмова, ова промена вероватно неће претерано утицати на вас.

Ваш рачунар ће радити и даље, али ће „без континуираних софтверских и безбедносних исправки бити у значајно већем ризику од напада вируса и малвера", наводе из Мајкрософта.

Зато, уколико користите услуге електронског банкарства, купујете онлајн, размењујете поверљиве мејлове и слично, требало би да пређете на Windows 10.

И Национални центар за сајбер безбедност Велике Британије је упозорио да се не препоручује коришћење рачунара са овим системом уколико на њему чувате „осетљиве" податке.

Operativni sistemi na desktop uređajima u Srbiji

Izvor: StatCounter

Могуће је инсталирати Windows 10 на старим рачунарима, али из Мајкрософта упозоравају да ће корисници можда имати проблеме у раду.

Како би користили Windows 10, рачунари морају да имају процесор од 1ГХЗ, хард драјв од 16 гигабајта и један гигабајт РАМ меморије.

Најефикаснија транзиција на Windows 10 је набавка новог уређаја са уграђеним оперативним системом, кажу из Мајкрософта у Србији.

Како до (бесплатног) прелаза на Windows 10

  • Уколико се поседује лиценциран Windows 7 оперативни систем, опција за бесплатно ажурирање на Windows 10 је и даље доступна преко сајта Мајкрософта, објашњава Мајкић.
  • Са ове странице треба преузети алатку за инсталирање Windows 10, а када се покрене, она пружа могућност ажурирања или креирање новог инсталационог медија (УСБ, ДВД и слично) помоћу ког се одради "clean install" новог оперативног система. Серијски број (licence key) је исти као и у верзији Windows 7.
  • Уколико се пословање одвија уз помоћ апликација које су некомпатиблне са Windows 10, као што су навели и из Мајкрософта, постоји опција плаћања продужене подршке, односно преузимања безбедносног апдејта за Windows 10 након 14. јануара.

Фирме, јавни сектор и државни органи

За пословање рачунаре користи 100 одсто предузећа у Србији, а 99,8 одсто има прикључак за интернет, кажу подаци Републичког завода за статистику из 2019.

Највећи послодавац у Србији, са готово 600.000 запослених је јавни сектор, према подацима Завода из 2019. године.

„Канцеларија за информационе технологије и електронску управу као потписник Мајкрософт уговора за потребе државних органа је обезбедила коришћење најновијих производа Мајрософта свим државним органима, укључујући и Windows 10 оперативни систем", кажу за ББЦ из Канцеларије за ИТ и еУправу Владе Србије.

У одговору се наводи и да су набавка, надоградња и администрирање рачунара у надлежности самих државних органа, док централизовану набавку рачунара за потребе државних органа спроводи Управа за заједничке послове републичких органа.

„У оквиру Канцеларије за ИТ и еУправу сви рачунари користе Windows 10 оперативни систем", наводи се у одговору.

Међутим, није познато да ли и сва државна и локална јавна предузећа, образовне, здравствене и установе за социјални рад користе најновије оперативне системе и да ли су подаци којима баратају заштићени.

„На нивоу компаније смо благовремено прешли на новију Windowsверзију у циљу одржавања компатибилности и пре свега сигурности", каже Мајкић, чија се фирма бави развојем и подршком у области онлајн научног peer-review процеса и научног издаваштва.

Проблеми који могу да настану како за физичка лица, тако и бизнис кориснике, објашњава она, углавном су везани за некомпатибилност апликација или софтвера треће стране који се користе у раду са новим Windows 10 оперативним системом.

Upotreba Windows operativnih sistema u Srbiji

Win7 sa 44,98% i Win 10 sa 44,33% imaju najviše korisnika

Izvor: StatCounter

Ни Windows 10 није тако безбедан

Америчка Национална агенција за безбедност (НСА) је открила велику грешку у Windows 10, коју су хакери могли да искористе за прављење злонамерног софтвера који је делује легитимно.

Мајкрософт је убрзо објавио исправку и саопштио да није било доказа да су хакери искористили грешку.

Проблем је откривен на конференцији за медије ове агенције.

Није познато колико дуго је ова агенција знала за грешку пре него што ју је открила Мајкрософту.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Више о овој причи