Ник Кејв и Cave dogs: Како је славни музичар дао ветар у леђа бенду из Београда

The Cave Dogs Image copyright Јасенка Грујин/BBC
Натпис на слици The Cave Dogs

Никола Крстић из Београда има 32 године, пише докторат на факултету Примењених уметности, свира у три бенда, ради као веб дизајнер и често организује караоке.

И воли Ника Кејва.

Пре десетак година почео је да пева у групи The Cave dogs- трибјут бенду који свира Кејвове песме.

Бенд је доспео у жижу јавности када им је Кејв одговорио на сајту на коме се дописује са обожаваоцима широм света, о чему је писао музички портал Балкан рок.

„Линк с одговором је поставио у коментарима на снимак неке наше свирке на Јутјубу", каже Никола.

Шта се догодило?

На сајтуThe Red Hand Files, који је заправо нека врста певачевог дневника, каже Никола, Кејв редовно одговара на питања обожавалаца из целог света.

Никола је решио да га пита шта мисли о трибјут бендовима и да ли је чуо за The Cave dogs.

„Очекивао сам хладан приступ и неки филозофски одговор и изненадио сам се када сам прочитао то што је написао", каже Никола.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Кејв долази у Србију у јуну

Николино питање:

Тешко је писати Нику Кејву. Тренутно (већ неких девет година)вас имитирам и свирам у трибјут бенду. Облачим се попут вас (нека јефтинија верзија, без стилисте, јер не могу да пронађем кошуље попут ваших) и да некад успем да преварим публику и у њима изазовем осећај да сте овде. Извињавам се ако осећате да вам попут вампира црпим енергију, али нисам спреман да радим на својој музици. У име бенда The Cave dogs морам да вас питам да ли сте чули за нас и шта мислите о нама?

Кејвов одговор:

„Нисам упознат с радом бенда, али сам погледао ваше наступе на Јутјубу и морам да ти кажем да застрашујуће подсећаш на мене.

Усавршио си интонацију, у ствари док сам вас слушао, моја супруга Сузи је ушла у собу носећи хаљине и узорке материјала и рекла: „Вау! Драги, никада ниси звучао овако добро!". Захвалио сам јој се и рекао да то нисам ја, да су то 'уљези' из Србије. Дакле, очигледно је да радите нешто добро. Али си такође у праву када кажеш да немаш одговарајућу кошуљу. Ако ми пошаљеш имејл адресу, послаћу ти неке, као и одело. Имам их много", написао је Ник.

Ник- добар човек

Никола каже да је Ников одговор за њега, а и за остале у бенду велики подстрек.

„Дао нам је ветар у леђа да будемо бољи".

Када бенд наступа труде се да раде исто - да када изађу на сцену, не размишљају о звуку и светлу, већ да, попут Ника, позову неког из публике на сцену или испуњавају музичке жеље.

Али Никола каже да не лаже публику да је он Кејв.

„Пре и после свирке сам ја."

Кошуље стижу у Београд, а и Кејв

Николи се јавила Кејвова астистенткиња и рекла да је певач на путу, али да ће кошуље које је обећао сигурно бити послате у Србију.

The Cave dogs ће ускоро наступати у Београду, а Ник Кејв са бендом Bad Seeds долази 4. јуна.

Никола каже да ће сигурно бити тамо. Можда ће до тада стићи и кошуље.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk

Повезане теме

Више о овој причи