Политика у Србији: Ко је Небојша Зеленовић у 100, 300 и 500 речи

  • Наташа Анђелковић
  • ББЦ новинарка
Зеленовић је 45-годишњи политичар, дипломирани правник, који је широј јавности постао познат 2014. када је изабран за првог човека Шапца

Аутор фотографије, Medija Centar

Потпис испод фотографије,

Зеленовић је 45-годишњи политичар, дипломирани правник, који је широј јавности постао познат 2014. када је изабран за првог човека Шапца

Председник странке Заједно за Србију Небојша Зеленовић већ шест година је градоначелник Шапца.

Због жеље да то и остане, Зеленовићева странка (ЗЗС) решила је да учествује на предстојећим локалним изборима, упркос одлуци ширег опозиционог блока да бојкотује изборе на свим нивоима.

После бројних спекулација у медијима, ЗЗС је крајем фебруара саопштила да „престаје да буде чланица Савеза за Србију" и да „није могуће наставити заједничко деловање, јер други чланови тог Савеза" нису подржали њихову одлуку да трче изборну трку у Шапцу.

Зеленовић за ББЦ каже да су одлуку да „бране град и нормалан живот у њему" донели на основу „захтева и расположења огромног броја грађана Шапца, са којима су разговарали у претходним недељама".

Овај град на обали реке Саве у северозападној Србији једна је од свега неколико општина где на власти није Српска напредна странка.

„Људи снажно желе да сачувају слободу града и шансу да сви имају бољи живот. Прст судбине је хтео да будем на челу те борбе и ја од тога нити хоћу, нити могу да побегнем", наводи Зеленовић.

У 100 речи

Зеленовић је 45-годишњи политичар, дипломирани правник, који је широј јавности постао познат 2014. када је изабран за првог човека Шапца.

У политику је формално ушао 2012, када је на листи Демократске странке изабран за народног посланика, где је провео наредне две године.

Током 2013. придружио се новој Посланичкој групи „Заједно за Србију" - која је била посвећена јачању локалних и регионалних власти.

Њу је тада, по изласку из ДС, предводио бивши министар правде Душан Петровић.

Убрзо је Зеленовић изабран и за председника њихове странке „Заједно за Србију".

За градоначелника Шапца поново је изабран 5. маја 2016.

У 300 речи

Политичко искуство Небојше Зеленовића сеже још у деведесете и демонстрације против режима Слободана Милошевића.

Његов страначки колега Душан Петровић за ББЦ каже да за четврт века колико се бави политиком, „никада није срео никога ко је налик Небојши".

Био је учесник свих продемократских протеста од када је, средином деведестих, отишао на студије права у Београд, подсећа Петровић.

„Док га нису замолили 2012, да стане на листу за парламентарне изборе, мислим да није ни размишљао о бављењу политиком", наводи он.

Ипак, данас га сматра правим лидером.

„Прави лидери имају способност и моћ да окупљају људе. То није могуће ако немате јаку емпатију и дар да саслушате људе и заиста чујете шта вам говоре, нарочито када се не слажу са вама.

„Само тако је могуће доносити истински добре и храбре одлуке. То је Небојша Зеленовић", описује Петровић.

Као градоначелник Зеленовић је увео директно одлучивање - тако је Шабац постао први град у Србији који је омогућио грађанима да непосредно одлучују како ће бити потрошен новац прикупљен од пореза на имовину, стоји му на Фејсбук страници.

Више од 100 хиљада пунолетних грађана из 60 сеоских и градских месних заједница има могућност да гласа који пројекти ће бити финансирани тим новцем у њиховим локалним срединама.

Из локалног буџета издваја се седам одсто за културу, што је највише у Србији, наводи у званичној биографији.

Такође, Шабац је једини град у Србији који има политику енергетске ефикасности и еколошку свест о управљању отпадом и заштити животне средине на читавој својој територији, додаје се.

Пред Нову годину Зеленовић је изјавио да неће бити прославе на градском тргу и да ће „уместо за хонораре естрадних звезда, буџетски новац определити за Фонд за децу оболелу од тешких и ретких болести и за финансирање вантелесне оплодње за младе брачне парове".

У 500 речи

„Најватренији заговорник бојкота избора који треба да буду одржани на пролеће следеће године је Небојша Зеленовић", тако је описан у интервјуу за недељник Време, пре четири месеца.

Ипак, то се делимично променило.

Уместо општег бојкота, ЗЗС је донела одлуку да учествује на изборима у Шапцу, али не и на предстојећим парламентарним, покрајинским и другим локалним изборима у Србији.

Аутор фотографије, FoNet

Потпис испод фотографије,

Зеленовићев ЗЗС је био део Савеза за Србију од оснивања овог блока, чији су лидери на слици - Драган Ђилас, Вук Јеремић, Бошко Обрадовић.

На питање како ће се одлука о изласку на изборе одразити на његову политичку каријеру, Зеленовић одговара да је то „небитно у поређењу са важношћу ове борбе коју у Шапцу водимо".

„А, борба за Шабац је борба за нормалну и слободну Србију", истиче он.

Председник посланичке групе социјалиста у Народној скупштини Ђорђе Милићевић из Ваљева у шали каже да „Ваљевци Шапчанима све замерају".

Са Зеленовићем се зна управо из посланичких клупа.

„Он је прво био једна партија, па друга, а ја нисам присталица да неко мења на тај начин идеологију и принципе које заступа - то није ни карактерно, ни морално, а ни принципијелно", оцењује Милићевић.

Сматра да је непринципијелна и првобитна иницијатива СЗС, коју је заговарао и Зеленовић, да бојкотују изборе, као и потоња да учествује на локалним изборима.

„Како у Шапцу и постоје услови за фер изборе и слободни медији, а не постоје нигде друго у Србији? Не, то је жеља да се задрже власт и привилегије" , напомиње Милићевић.

Према извештају Агенције за борбу против корупције, Зеленовић месечно добија 92.000 динара.

Милићевић му замера и што се не бави локалном, већ високом политиком - ту посебно напомиње „тужакање Србије пред Саветом Европе".

Он је говорио у оквиру дебате „Градоначелници под притиском" у име градоначелника у Србији који не припадају владајућој Српској напредној странци и због тога трпе притиске.

Зеленовићево бављење политиком на локалу било је тема правосудних органа.

Државна ревизорска институција поднела је пријаву због неслагања у буџету за 2015. годину у износу од 590,9 милиона динара и 44.113 евра.

Основно јавно тужилатво у Шапцу поднело је кривичне пријаве против Зеленовића и још двојице његових сарадника за ненаменско трошење буџетских средстава.

Основни суд у Шапцу је маја 2018. ослободио Зеленовића, пренео је портал Подринске.

Ово кривично дело је у међувремену застарело, наводи се у одлуци Апелационог суда у Новом Саду 20. јануара 2020. године које је одлучивао по жалби на пресуду.

Професионалну каријеру почео је у администрацији Основне школе „Стојан Новаковић у Шапцу, а после тога се запослио у шабачкој градској управи.

Годину дана био је директор Филијале за Мачвански округ Републичког фонда за здравствено осигурање, стоји у биографији.

Ко је Небојша Зеленовић приватно?

Заљубљеник је у бициклизам, пливање и посвећен је заштити животне средине.

Kао млад играо је за фудбалске клубове Мачва, АИK и Рудар, а као студент био је и члан тима Студентски град у оквиру Универзитета. Напустио је фудбал када је стекао диплому Правног факултета Универзитета у Београду.

Говори енглески и руски језик.

Са супругом Нином Зеленовић има троје деце.

„Небојша Зеленовић је остао обичан, породичан, искрен и добронамеран човек, иако је у суровој политичкој борби, која се у Србији води, израстао у утицајног политичара", закључује Петровић.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk