Корона вирус све ближе - колико је Србија спремна

  • Лазара Маринковић
  • ББЦ новинарка
Кола Хитне помоћи

Аутор фотографије, Fonet

Потпис испод фотографије,

Возило Хитне помоћи

Корона вирус „куца на врата" Србије, надлежни тврде да је здравствени систем потпуно спреман за одбрану, а стручњаци упозоравају да ситуацији треба приступити веома озбиљно и детаљно.

Директор Светске здравствене организације (СЗО) за Европу Ханс Клуге током посете Београду изјавио је да је Србија спремна и за „епидемију која представља опасност по здравље у светским размерама".

Епидемиолог Зоран Радовановић подсећа да је и из Италије пре недељу дана поносно саопштено да је све под контролом, а ситуација је сада потпуно другачија.

„Уколико би дошло до већег броја тежих случајева Ковида-19 у Србији, евентуални проблем би могао да представља недовољан број расположивих респиратора", рекао је Радовановић за ББЦ.

У Србији их нема, а због сумње да би могли бити зараженa, двојица мушкараца примљена су на Инфективно одељењe шабачке болнице, али су касније пуштена кући.

Колико су ефикасне мере контроле у Србији

На граничним прелазима је уведен појачан надзор путника, као и свих држављана Србије који се враћају из Кине и Италије.

Из Министарства здравља истичу и да воде евиденцију о свим путницима из проблематичних подручја.

Из Института за јавно здравље Милан Јовановић Батут саопштeно је да би сви путници који долазе из Кине, уколико имају симптоме респираторног обољења са повишеном телесном температуром, требало да се јаве на број 064 8945 235.

Аутор фотографије, Emanuele Cremaschi

Потпис испод фотографије,

Италијанка са маском на лицу

Крајем јануара на београдском аеродрому постављена је термовизијска камера која детектује телесну температуру.

Лончар је тада објаснио да, ако се утврди да неко има повишену температуру, смешта се у карантин, а затим пребацује на Инфективну клинику, где се даље прати његово стање.

Међутим, око четири до пет пута је вероватније да ће болест донети неко ко је привидно здрав и у инкубацији, истиче Радовановић.

Из Светске здравствене организације такође су скренули пажњу да је деловање камера ограничено, јер период инкубације вируса траје два до десет дана.

Ствар је епидемиолошког надзора да се такви случајеви што пре открију, додаје Радовановић.

Tешко их је препознати јер више од 80 одсто има благ клинички ток, па многи неће ни да се јаве лекару.

Имате грип, али да ли сте путовали у Италију или Кину?

Веома важан је податак да ли је пацијент путовао, посебно у Италију или Кину, и то је оно што лекар треба да испита када дође пацијент са симптомима који личе на прехладу или грип, истиче Радовановић.

„Лако може да се деси да имамо већ неког зараженог али није препознат, није се јавио доктору, или је лекар посумњао на грип", каже епидемиoлог.

Сви ресурси Србије су ангажовани у борби против овог вируса, поручио је почетком месеца министар здравља Златибор Лончар.

Број респиратора у Србији - могући проблем у случају веће епидемије

Петнаестак одсто заражених су тежи случајеви који морају да иду у болницу, објашњава Радовановић и оцењује да ће један број њих, сваки двадесети, морати да буде прикључен на респиратор.

„У унутрашњости неке болнице имају по четири, неке пет таквих респиратора, па би, у зависности од обима епидемије проблем могао да се јави ако се у једном граду јави више болесника", каже Радовановић.

У Србији је током 2009. због епидемије грипа Х1Н1 купљена додатна количина апарата за вештачко дисање, а тада је укупан број износио око 470.

Из Министарства здравља до објављивања текста није стигао одговор на питањa ББЦ-ја да ли Србија има довољан број респиратора, као и потребне количине лекова и медицинске опреме за случај ширења вируса.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Болнички кревети

Антивирусни лекови као терапија

Лек за корона вирус не постоји, али се даје и препоручује терапија за грип - антивирусни лек Тамифлу, каже епидемиолог Зоран Радовановић.

Овај лек, тврди он, постоји у Србији само у одређеним количинама, а прошле године је забележена привремена несташица.

„Све зависи од потпорне терапије - ако болесник има проблем са дисањем потребан је респиратор, ако има високу температуру, потребни су лекови за њено спуштање", објашњава он.

Како додаје, у неким земљама су лекари пацијентима давали антивирусне лекове новије генерације у комбинацији са лековима за лечење ХИВ-а, a тo је давало позитивне резултате.

Изолација, карантин и надзор

Уколико се установи да је пацијент позитиван на корона вирус, смешта се у изолацију на инфективној клиници, а особе које су са њима биле у контакту иду у карантин од 14 дана, објашњава Радовановић.

Болнице, касарне, као и неки приватни објекти ће, ппо речима Лончара, бити обезбеђени за евентуални смештај заражених.

Међутим, ако људи чују да се грађани шаљу у карантин, неки људи могу да прећуте да су били у контакту са њима, упозорава Радовановић.

Потпис испод видеа,

Хигијена руку представља прву линију одбране у борби против вируса.

Медицинско особље и здравствени систем

У Србији су, тврди Лончар, спроведене све препоруке СЗО, а нагласио jе да је здравствени систем потпуно спреман ако и када се корона вирус појави.

Лончар наводи да више људи умре од сезонског грипа него од коронa вируса и позвао грађане да примене уобичајене мере попут хигијене руку, избегавања великих скупова, боравка у природи и здраве исхране.

У овом тренутку, осим ако не дође до епидемије већих размера, у Србији има довољно медицинских радника и могу да се носe са појавом вируса, оцењује Радовановић.

„Нема посебних мера јер нема болести, али епидемиолошка служба је припремљена да уколико се појави, пацијента одмах ставе у карантин, а све људе са којима је био у контакту ставе под надзор или у кућну изолацију", објашњава он.

Горан Јоксимовић, директор Опште болнице у Београду је раније изјавио да су испоштовани сви параметри и да је та установа спремна да реагује.

„Обезбедили смо простор за изолацију и преглед, спремни смо да одреагујемо ако буде било потребе, по алгоритмима и упутствима Министарства здравља и Института за јавно здравље Србије Батут", рекао је тада Јоксимовић.

Потпис испод видеа,

Научници су направили формулу, вакцина је у производњи, не зна хоће ли стићи на времен.

Путовања и заштита од корона вируса

Грађанима се не саветује да путују у земље где је дошло до ширења вируса.

Oнима који су стигли из таквих области се саветује да прате здравствено стање и мере температуру два пута дневно.

Институт Торлак је национална референтна лабораторија која ради тестове на корона вирус.

У Клиници за инфективне и тропске болести Клиничког центра Србије је до 24. фебруара урађено девет тестова на корона вирус и сви су били негативни.

Сматрало се да су шансе за евентуално ширење вируса у Србији релативно мале, каже Радовановић, јер је у свету до данашњег дана - од око 200 држава и територија - мање од петине имало потврђене случајeве болести.

„Зато се могло претпоставити да ће нас вирус мимоићи, као што смо прошли без САРС-а и МЕРС-а, али ситуација са Италијом мења ствари", закључује он.

Први случај корона вируса у Хрватској

Једна особа је смештена у болницу у Загребу, а хрватски премијер Андреј Пленковић потврдио је на конференцији да је пацијент млад и да има блаже симптоме.

Пацијент је био у Милану од 19. до 21. фебруара.

Хрватски кризни штаб за праћење заразе превентивно је пооштрио заштитне мере, а телевизија Н1 преноси да се тренутно тестира 16 сумњивих случајева.

Епидемиолози се распоређују на граничне прелазе, наводи Хрватска радио телевизија (ХРТ).

Министар здравља Вили Берош каже да је на снази виши степен приправности и да хрватски здравствени систем може да одговори на изазове.

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

Девојка са маском испред миланског Дуома

Словенија - недостатак заштитне опреме за здравствене раднике

У Словенији је до сада на корона вирус тестирано 44 људи и сви резултати су били негативни.

Међутим, страх међу грађанима расте, па су бројне апотеке остале без заштитних маски, преносе медији, а званичници за то време спуштају лопту.

„Коришћење заштитних маски није потребно, јер не постоји потврђен случај корона вируса, нити сумње у то", изјавила је Ева Грилц из Националног института за јавно здравље.

Апотекама такође понестаје и дезинфекционих средстава, а неки домови здравља имају потешкоће са набавком одговарајуће заштитне опреме за особље.

Из словеначког Министарства здравља истичу да је „ситуација динамична, али под контролом".

Из опреза су забрањене све посете Клиничком центру у Марибору.

Највећа пажња усмерена је на Нову Горицу и део земље који се налази на самој граници са северном Италијом - где је било случајева вируса.

Градоначелник Нове Горице Клемен Миклавич упозорава да тамо постоји велики ризик од ширења заразе, пре свега због великог броја Италијана који посећују словеначка казина у том граду.

Шта каже Светска здравствена организација?

Из Светске здравствене организација кажу да свет мора бити спреман за могућу пандемију корона вируса.

Услова за проглашење пандемије још нема, али научници кажу да државе морају бити у приправности.

Пандемија се проглашава када инфекција истовремено представља претњу у различитим деловима света.

Тедрос Аданом Гебрејесус, генерални директор СЗО, рекао је новинарима у понедељак да забрињава пораст броја оболелих у Ирану, Италији, и Јужној Кореји.

„Да ли вирус има потенцијал пандемије? Апсолутно да. Да ли је стигла? Са нашег становишта, још увек не.

„Кључна порука која може свим земљама света дати наду, храброст и сигурност је да вирус може да буде задржан унутар граница и неке државе су то урадиле", рекао је oн.

„Коришћење речи пандемија не одговара чињеницама и може изазвати само страх".

Али Мајк Рајен, шеф програма СЗО за ванредне ситуације каже да је сада време да урадимо све што можемо да се припремимо за пандемију.

Шта значи пандемија?

  • Пандемија је ширење нове болести широм света
  • Свињски грип Х1Н1 убио је стотине људи, а СЗО је прогласила пандемију 2009.
  • СЗО формално више не означава избијања болести пандемијом, већ каже да се тај термин колоквијално
  • Савети - припрема за веће ширење вируса, остају исти

Који су симптоми заразе?

Најчешћи симптоми су грозница (висока температура), кашаљ, губитак даха и тешкоће у дисању.

Шта могу да урадим?

Често перите руке сапуном или гелом, избегавајте контакт с људима који су болесни, не дирајте очи, нос и уста неопраним рукама.

Уколико кашљете и кијате, урадите то у марамицу, баците је у канту и оперите руке.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk