Београд и Приштина: ЛГБТ заједница која не пристаје на границе

Београд и Приштина: ЛГБТ заједница која не пристаје на границе

Ленд и Јован су у раним двадесетим годинама и не разумеју се - Лендијев матерњи језик је албански, а Јован говори српски.

Разговарају на енглеском.

Заједничко им је и то што нису послушали савете родитеља - Јована је мајка молила да не иде на Прајд у Приштину, а Лендију да, када је у Београду, на улици никако не говори албански.

Кажу да се непослушност исплатила - захваљујући Јовану и Лендију, београдски и приштински активисти посећују једни друге, а Приштина и Београд богатији су за дрег журке на којима се наступа на српском и албанском.

Путовали смо са Јованом из Београда до Приштине где се, заједно са дрег краљицом Острогом, упутио да са Лендијем организује још једну дрег журку која спаја приштинску и београдску сцену и покушава да поруши поделе које је изградила политика.

Припремиле: Петра Живић и Лазара Маринковић

Дванаест година након проглашења независности, Косово је признало око 100 земаља. Ипак, тачан број није познат.

Приштина наводи бројку од 115 земаља, а Београду кажу да их је далеко мање.

Међу земљама Европске уније које нису признале Косово су Шпанија, Словачка, Кипар, Грчка и Румунија, а када је реч о светским силама, то су Русија, Кина, Бразил и Индија.

Косово је од 2009. године постало члан неколико међународних организација, као што су ММФ, Светска банка и ФИФА, али не и Уједињених нација.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk