Избори 2020: Расписани избори у Србији - ко може да гласа и за кога

Избори

Аутор фотографије, STRINGER

Потпис испод фотографије,

Избори у Србији биће одржани 26. априла

Избори у Србији биће одржани 26. априла 2020.

Председник Србије Александар Вучић расписао је парламентарне, а председница Скупштине Србије Маја Гојковић локалне изборе, док су покрајински расписани дан раније.

„Биће довољно времена да сви представе програме, желим свима успех, не могу сада да говорим као страначки функционер.

„Наравно, биће повишених тонова и страсти, увек их је било, али је важно да све протекне у демократској атмосфери и у миру", изјавио је Вучић уочи расписивања избора.

Ко све може да гласа, за кога и како се даље бирају политички представници?

Ко може да гласа

Око 6.8 милиона људи има право гласа на општим изборима.

Гласачки листићи на предстојећим парламентарним изборима у Србији биће розе боје, а контролни листић за проверу исправности гласачке кутије биће тиркизни, одлучила је крајем јануара Републичка изборна комисија.

Имена бирача се налазе у јединственом бирачком списку - евиденцији држављана Србије који имају бирачко право. Овај списак је настао 2011. године обједињавањем спискова које су водиле општинске и градске управе, а његово ажурирање је данас у надлежности Министарства државне управе и локалне самоуправе.

Сваки грађанин може да провери да ли је на бирачком списку на сајту министарства или у општинској или градској управи у којој има пребивалиште.

Како се бирају представници

Парламентарни избори

На парламентарним изборима грађани Србије бираће 250 посланика чији мандат траје четири године.

Читава Србија је једна изборна јединица. Заступници се бирају кроз систем пропорционалног представљања на листи странака.

Број места се додељује сразмерно броју гласова добијених на свакој листи, а примењује се систем највиших коефицијената. Ако две или више листа имају исти коефицијент, место добија листа са већим бројем гласова.

На свакој листи, сваки трећи кандидат мора да буде оног пола који је на листи мање заступљен. Ако 30 одсто или више посланика нису представници мање заступљеног пола, листа се неће узимати у обзир и странка неће моћи да има посланика.

Од фебруара ове године, партије морају да освоје три одсто гласова како би ушле у скупштину. Ово се не односи на странке које представљају етничке мањине.

Председник даје мандат за формирање нове Владе представнику странке која је освојила највише гласова. Међутим, парламент мора да потврди избор премијера или премијерке и кабинет.

У политичком систему Србије, извршна власт је у рукама премијера, док председник управља спољном политиком и командује оружаним снагама.

Аутор фотографије, Bloomberg

Потпис испод фотографије,

За изборе се из буџета издвајају милијарде динара

Покрајински избори

Покрајински избори одржавају по пропорционалном изборном систему у Аутономној покрајини Војводине.

Бира се 120 посланика.

Систем је исти као и за опште изборе. Број места се додељује путем пропорционалног система, а цензус је три одсто за све учеснике, осим за странке националних мањина. Сваки трећи кандидат на листама мора бити припадник мање заступљеног пола.

Председник Скупштине Војводине Иштван Пастор рекао је да је „Скупштина Војводине парламент у којем се негује висок ниво културе у опхођењу, међусобно уважавање и поштовање".

Потпис испод видеа,

Како је изгледала припрема за локалне изборе у Кули 2018.

Локални избори

Одлука о расписивању избора за одборнике градова и општина у Србији се не односи на општине у којима су одржани ванредни избори.

„Пратите програме свих кандидата и изаберите оне који ће одговорном и озбиљном политиком моћи да унапреде живот ваших породица", рекла је Гојковић.

Она је позвала кандидате да се надмећу за подршку грађана добрим програмима, да понуде визије развоја и да се у кампањи уздрже од говора мржње.

Део текста о јединственом бирачком списку је промењен 4. марта јер су информације застареле.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk