Корона вирус, родитељи и Србија: „Не могу да замислим да ми деца буду сама или са непознатима"

  • Наташа Анђелковић
  • ББЦ новинарка
Mother and son

Аутор фотографије, Getty Images

Док не раде школе и вртићи, држава је донела пропис који је требало да уреди процедуру бриге о здравој деци родитеља заражених корона вирусом.

Уместо да их умири, многе родитеље је ова процедура додатно узнемирила.

Драгана Станковић, мајка троје деце из Костолца, каже за ББЦ на српском да је „престрављена - не од вируса, већ због те неорганизације".

„Деца ми имају четири, две и по године и беба је од седам месеци. Не могу да замислим да ми деца буду сама у неким болницама и смештајима и са непознатима", истиче она.

Министарство за рад и социјалну политику објавило је 3. априла инструкцију којом се предвиђа да се малолетној деци - чији се родитељи због Ковида 19 налазе у болници или карантину, а која не могу остати у породичној кући - без одлагања обезбеди привремени старатељ - под условом да је дете корона негативно.

Држава на њих гледа привремено као на децу без родитељског старања, те оставља могућност да се деца старијег узраста, сместе у хранитељске породице или домове за незбринуту децу.

Није познато колико је деце до сада обухваћено овим мерама.

„Не долази у обзир"

Новосађанка Јелена Николић тренутно сама одгаја двоје деце, јер јој је муж на другом континенту.

За њу идеја о раздвајању, каже, не долази у обзир, јер су навикли да свуда буду заједно.

„Наша деца су два пута у животу била без нас, код бабе и деде. Путују са нама и одвајамо се само кад су у школи или вртићу", каже она за ББЦ на српском.

Сматра да, као и у другим земљама, породица треба да остане у својој кући заједно.

„Одлазак у болницу је оправдан само ако је потребан кисеоник. Вероватноћа да деца нису заражена, а родитељи јесу, изузетно је мала, скоро никаква. Заразни смо и пре избијања симптома.

„Оставити децу код непознатих људи, посебно хранитељских породица, за мене није опција", истиче Јелена.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Разговарати са децом о корони и потенцијалним опасностима је врло важно, упозиравају стручњаци

Став да је и у случајевима епидемије неопходно наћи начин да се деца и родитељи не раздвајају, понавља и Невенка Жегарац, професорка на одељењу за социјалну политику Факултета политичких наука .

„Дете треба да остане са макар једним родитељом или са познатом особом и у познатом окружењу. То је прво и основно правило, а сва друга долазе касније, ако се ово не може применити", изричита је Жегарац.

Професорка напомиње да инструкције надлежних не би смеле да збуњују ни родитеље, ни децу, ни стручњаке, већ да олакшају да се ствар реши што боље и потпуније.

„Постоје међународни стандарди и зна се како се то ради. Упутства које је министарство донело тешко могу да се спроведу", наводи Жегарац.

Шта још пише у инструкцији Министарства*?

У случајевима заштите деце која су без родитељског старања остала услед оболевања родитеља који се налазе на болничком лечењу или у карантину-болници, и због тога нису у стању да непосредно врше родитељска права и дужности, обавеза центара за социјални рад је да, у складу са својим надлежностима, без одлагања тој деци обезбеде безбедност, бригу о здрављу, егзистенцијалне услове, надзор и психосоцијалну подршку и то (између осталог):

  • да малолетној деци, у складу са чланом 132. Породичног закона постави привременог старатеља;
  • да малолетној деци обезбеди здравствени преглед, примену епидемиолошких мера надлежног завода за јавно здравље (дезинфекција простора, изолација итд.) и обавезно тестирање на вирус ЦОВИД-19, уколико није раније такво тестирање извршено;
  • Основни параметри на основу којих се може одлучити да деца могу остати у оквиру породичне куће или стана су календарски узраст деце (старији малолетници), развијени механизми самозаштите, могућност организовања целовитог и континуираног надзора и подршке од стране сродника, социјалног окружења, стручњака центра за социјални рад, волонтера...
  • да малолетном детету или деци, посебно старијег календарског узраста, изнад 14 година, којима се не може обезбедити останак у породичној кући или стану или смештај у хранитељску породицу одмах обезбеди смештај у установи за децу без родитељског старања. Услов да се малолетном детету може обезбедити смештај у дому за децу без родитеља је да је извршено тестирање детета на присуство вируса ЦОВИД-19 и да је налаз негативан.

Аутор фотографије, James Tye/UCL

„Ако су родитељи лакше болесни или без симптома, мања је штета да су деца са њима и да се евентуално заразе, него да се раздвајају.

„Ако је мајка или отац у лошем стању и на респиратору, наравно да тад дете неће бити са њима, али је важно да све време имају комуникацију и знају где је ко", додаје професорка Жегарац.

Родитељи, додаје, могу да припреме и себе и децу, разговарајући са њима - тако ће сви заједно лакше поднети кризу.

Није згорег припремити контакте блиских људи, пуњаче за телефона и све што је потребно.

Тешко спровести у пракси

Инструкција надлежног министарства делује бајковито и тешко је спроводива у околностима ванредног стања, каже Бранислав Јанковић, директор невладине организације Београдски породични центар.

„Са 25 година искуства у центрима за социјални рад, могу да кажем да процедура стављања детета под старатељство не може да се уради на пречац.

„Сад не ради превоз, мање људи има у центрима, питање је могу ли да изађу на терен одмах. Једноставно је донети пропис, али питање је да ли је примењив", каже Јанковић.

Потпис испод видеа,

Корона вирус: Бака 94. рођендан прославила на Твитеру уз унукову помоћ

Отвара се и питање како и где сместити децу која су потенцијални преносиоци заразе.

У редовним околностима, бригу о детету вероватно би преузео неко из круга најближих сродника - баке и деке, тетка, ујак, пријатељ.

Међутим, ако је период инкубације 14 или 28 дана, дете потенцијално може да их зарази у том периоду.

Држава је превидела решења за смештај деце под условом да је тест на корону негативан. Но, да ли је једно тестирање довољно или је потребно радити га више пута?

Аутор фотографије, Fonet

Шта може да буде решење?

Потенцијално решење, ванредно као што је и ванредно стање у држави, јесте да се људи који су прележали Ковид 19 пријаве Министарству или центру за социјални рад, ако су расположени и спремни да прихвате ту децу, предлаже Марија Јовановић, адвокатица која се бави породичним правом.

„Ово би било хуманије решење према деци и безбедније према свима осталима него да се деца смештају у неке привремене болнице док траје инкубациони период.

„Могуће је да би људи солидарно хтели да у томе учествују, посебно ако би држава подржала", каже Јовановић за ББЦ.

Ни Центри нису имуни на корону

Од 17 Домова за децу и младе у Србији корона вирус ушао је досад у пет.

До 28. априла укупно у установама социјалне заштите и Домовима за смештај одраслих и старих, као и деце потврђено је присуство корона код 567 корисника и 130 запослених, саопштило је ресорно министарство.

Оправило се 89 корисника и 40 запослених.

Корисници ових установа за које постоји процена да могу бити потенцијални преносиоци вируса смештени су у изолацију, док запослени не долазе на посао и налазе се у кућној изолацији.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk.