Русија и избори: Чистачица преузела власт на сеоским изборима

  • Сара Рејнсфорд
  • ББЦ Њуз, Москва
Povalikhino council building

Аутор фотографије, Povalikhino council

Потпис испод фотографије,

Ово је зграда у Повалихину коју је Марина Удгодскаја чистила годинама

Током последње четири године Марина Удгодскаја је чистила и рибала канцеларије зграде локалне управе у Повалихину у руралној Русији.

Сада, ова 35-годишња чистачица баца своје пајалице како би прешла на шефово место, након победе на изборима почетком овог месеца на које је ушла само да би он био поново изабран.

Када се нико у селу није пријавио да изазове Николаја Локтева, из прокремљинске странке Јединствена Русија, наговорио је Удгодску да се региструје као његова „супарница" како би се осигурао минимум захтева од два кандидата.

Тај план је пропао када га је чистачица победила освојивши већински број гласова.

„Била је запањена"

„Николај Локтев је мислио да нико неће гласати за њу и он ће остати на тој позицији. Али људима је било доста и изашли су и изабрали Марину Удгодску", рекао је члан локалне изборне комисије за ББЦ из Повалихина.

„Био је зачуђен, а она запањена!" жена, која је желела да остане анонимна, насмејала се у телефонском разговору.

Каже да је лично чула Локтева како тражи чистачици да се кандидује против њега.

Удгодскаја је била је преплављена позивима након што је њена изненађујућа победа доспела на националне насловнице.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Одлазећи шеф Повалихина каже да се не љути јер његова бивша чистачица преузима посао (фото илустрација)

„Нисам ништа радила"

Отада је престала да се јавља на телефон и држи се даље од очију јавности уочи инаугурације која следи касније ове недеље.

Али у једном од раних интервјуа изгледала је запањена победом, описујући себе као „лажну" кандидаткињу која „није била спремна" за тако брзо унапређење.

„Нисам мислила да ће људи заправо гласати за мене", рекла је за новински канал Подиом на Телеграму. „Нисам ништа урадила!

Упркос томе, освојила је скоро 62 одсто гласова. Њен шеф је успео да добије само 34 одсто.

Ниједан од кандидата није активно водио кампању уочи избора: без билборда, флајера, састајања са гласачима. Мештани тврде да нема сврхе, кад сви познају све остале.

Map

Повалихино, прошарано јарко обојеним једноспратним дрвеним грађевинама, највеће је од 30 села која спадају под окриље администрације које ће Удгодскаја сада водити.

Има само 242 становника.

„Урадио сам све што је потребно у том послу; у селу нема проблема", рекао је Локтев за ББЦ једног од последњих дана на функцији, борећи се да разуме свој пораз.

„Јасно је да су људи желели промене", закључио је овај 58-годишњи бивши полицајац.

„Мислим да ће се снаћи"

Неки су сугерисали да је резултат заправо знак протеста против Локтевове странке Јединствене Русија, која је у анкетама широм земље забележила нагли пад. У Костроми, где се налази Повалихино, странка је освојила само 32 одсто гласова за регионални парламент.

У другим местима, стратегија паметног гласања коју је форсирао опозициони политичар Алексеј Наваљни - подршка кандидата који има највеће шансе да победи Јединствену Русију - донела је нека нова лица у политику.

Али у Повалихину, власница сеоске продавнице инсистира да је овај резултат био личан: Локтев је једноставно престао да показује било какво интересовање за своје одговорности.

„Да смо могли да гласамо против свих, то бисмо урадили, али имали смо могућност да гласамо за Марину, па смо то и учинили", објаснила је Ирина.

„Мислим да ће се снаћи. Цело село ће помоћи. Иако, наравно, њено образовање треба мало погурати."

Свиђало се то некоме или не, Удгодскаја је заглавила са новим послом. Ако одбије позицију, из Партије пензионера која је подржава, кажу да би морала да плати за целокупно понављање избора.

Своју кандидаткињу из ове странке радије описују као лик Пепељуге него као случајну победницу.

„Радила је у администрацији као чистачица и видела је како се све ради, и наравно у њеном срцу се родила идеја да учествује", каже портпарол Валери Громов - и одбацује њен недостатак искуства.

„Светлана Тихановскаја је била домаћица и такође није ништа знала! Сада је на врхунцу популарности", тврди он, мислећи на белоруску лидерку опозиције.

Док пређе на своју нову позицију, Марина Удгодскаја наставља са чишћењем, док човек над којим је однела тако убедљиву победу пакује ствари и одлази.

„Нисам узнемирен", инсистирао је Николај Локтев. „Људи су гласали за њу, па нека ради свој посао."

Затим је додао: „Мислим да нема ничег лошег у томе што је она била задужена за место које је раније чистила. Значи да се добро сналази."

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk