Избори у Шапцу: Три гласања, штрајкови глађу и тешке речи

  • Слободан Маричић
  • ББЦ новинар
Нешто више од 6.5 милиона бирача има прилику да гласа за 250 посланика Народне скупштине чији мандат траје четири године

Аутор фотографије, Fonet

Потпис испод фотографије,

Поједини грађани Шапца три пута су од јуна излазили на гласање - а можда буде и четвртог.

Готово четири месеца после одржавања локалних избора Шабац и даље није добио нову градску власт, а политичка ситуација је из дана у дан све напетија.

На појединим изборним местима Шапчани су од 21. јуна, када су први пут одржани избори, морали да гласају још два пута - прво 5. септембра, па 3. октобра.

После сваког гласања опозициона Српска напредна странка проглашавала је победу, али је актуелна власт, на челу са градоначелником Небојшом Зеленовићем, оптуживала СНС за „прекрајање изборне воље грађана" и „бројне изборне неправилности".

Све је поново ексалирало почетком ове недеље у просторијама Градске изборне комисије, после најава да ће можда бити и четвртог изласка на биралишта.

„Кривицу што се неколико пута понављају избори не могу да сносим ја, већ они који крше закон, а то су чланови Српске напредне странке и мафија", каже за ББЦ на српском Небојша Зеленовић, градоначелник Шапца.

„Небојша Зеленовић је изгубио компас, јер га народ неће и то му је и отворено рекао. Већ три пута", наводи се у саопштењу СНС-а.

Шта се десило?

Активисти СНС-а прекинули су у уторак седницу Градске изборне комисије у Шапцу - једном од ретких градова где СНС до сада није био на власти - и одбили да напусте салу градске управе.

За то време се испред зграде градске општине, у којој се налазе просторије ГИК-а, окупило неколико десетина присталица напредњака.

Аутор фотографије, Medija Centar

Потпис испод фотографије,

Зеленовић наводи да има доказе о бројним нерегуларностима приликом гласања на локалним изборима у Шапцу.

Разлог за све то је одлука ГИК-а да се локални избори у том граду понове на једном бирачком месту, уз могућност да се исто догоди на још неколико.

После бурних дешавања у њеник просторијама, Градска изборна комисија је одлучила да доношење одлуке о понављању избора одложи за среду, због чега су чланови ГИК-а из редова СНС-а одлучили да ступе у штрајк глађу.

Штрајк глађу је у међувремену прекинут, али су за то време чланови ГИК-а из Зеленовићеве странке Заједно за Србију поднели оставке.

Тиме је ГИК остао без кворума и не може да прогласи коначне резултате избора.

Међутим, Српска напредна странка је саопштила да је нова седница ГИК-а ипак одржана, уз присуство 11 од 21 члана и да је једногласно прихваћен приговор напредњака о поништавању одлуке о поновном гласању.

Шта каже актуелна власт?

Зеленовић за ББЦ на српском каже да је објава СНС да „постоји нова Градска изборна комисија" заправо „нови криминални акт у низу" и да ће поднети нове кривичне пријаве.

Он је истакао да је ГИК „де факто престао да постоји" када су његови чланови поднели оставке.

„Члановима ГИК-а претходно није било дозвољено да заврше седницу на којој је требало да одлучују, јер су активисти СНС-а тражили да гласају онако како СНС жели".

„Рекли су да ће, ако не буду задовољни, организовати скупове испред моје куће и куће мојих сарадника, што доживљавам само као позив на линч".

Зеленовић истиче да су „грађани Србије на примеру Шапца могли да виде како изгледа када СНС са мафијом потпуно уруши уставни поредак, чији је темељ право на слободно изражавање воље на изборима".

Он тврди да је Српска напредна странка приморала људе да гласају за њих, истичући да за све то постоје докази.

Потпис испод видеа,

Избори 2020: Кратка историја вишестраначја у Србији

„Изјаве људи који су добили новац да би гласали, људи који су принуђени да гласају, људи који су фотографисали бирачке листиће да би доказали да су гласали за СНС…

„Све смо то документовали и кроз више кривичних пријава доставили надлежним органима - тужилаштву и полицији - али до данас нисмо добили одговоре", наводи он.

Нагласио је да је, у међувремену, „мафија престала да се крије, па и формално и неформално води читав посао за СНС, што се своди на грађу гласова".

Шта кажу напредњаци?

Да новог гласања неће бити.

„Након вишесатне дискусије о свим приговорима једногласно је прихваћен приговор Српске напредне странке да се поништи одлука ГИК-а о понављању гласања на бирачком месту Шипурске ливаде", наводи се у саопштењу СНС-а.

„Такође је једногласно донета одлука да се одбију сви остали приговори", додају.

СНС наводи да је овом седницом завршено одлучивање по приговорима који су у надлежности ГИК-а.

„Уколико не буде жалби Управном суду очекује се да ће у наредних два до три дана Градска изборна комисија Шабац прогласити резултате и доделити мандате одборницима", наводе, додајући да после следи упућивање захтева председнику скупштине за сазивање конститутивне седнице.

„Тиме би се спустила застава на вишемесечни изборни циклус у Шапцу", наводе.

У другом саопштењу СНС-а се наводи да су оставке у ГИК-у поднели „Зеленовићеви послушници по његовој команди", а да је циљ „чиста опструкција изборног процеса".

Потпис испод видеа,

Изборна ноћ 2020: Поглед иза сцене

„Као Нерон који је спалио Рим и Зеленовић, очигледно у сличном менталном стању, уништава Градску изборну комисију, претходно девастиравши читав Шабац", наводе из СНС.

Редакција ББЦ-ја на српском покушала је да добије коментар из редова напредњака, али одговори нису стигли.

Како је све почело - три гласања у Шапцу

Политички рат на релацији Шабац-Београд траје одавно, а нарочито је интензивиран током јула, због корона вируса и избора.

  • Прво гласање

Шабац је до парламентарних избора 21. јуна био један од тек неколико градова у којима на власти није била Српска напредна странка.

СНС је на изборима освојио највише гласова у Шапцу, али су избори у том граду убрзо поништени.

Актуелна власт наводи да је то учињено због „бројних неправилности", док из СНС тврде да је реч о „прекрајању изборне воље грађана".

Градска изборна комисија Шапца поништила је изборе на свих 100 бирачких места, али је после жалбе СНС-а суд одлучио да се избори понове на 27 изборних места.

Тада је одлучено да ће понављање избора бити одржано по укидању ванредне ситуације због корона вируса у граду.

Из СНС су тада навели да градоначелник Шапца Небојша Зеленовић ванредном ситуацијом „купује време како би одложио коначно признање изборног пораза и одлазак са власти".

Градске власти Шапца су „измислиле ванредну ситуацију и то да немају тестове за корона вирус јер нису у стању да признају изборни пораз", изјавио је лидер СНС и председник Србије Александар Вучић.

Зеленовић за то време тврди да „није измислио ванредну ситуацију", а касније је истакао да су успели да „докажу да су избори покрадени и да је то урадила Српска напредна странка".

  • Друго гласање

Ванредна ситуација је укинута 29. августа, тако да су грађани Шапца 5. септембра поново изашли на биралишта.

Аутор фотографије, OLIVER BUNIC/AFP via Getty Images

Потпис испод фотографије,

Лидер напредњака Александар Вучић изјавио је да су градске власти Шапца измислиле ванредну ситуацију око корона вируса јер нису у стању да признају изборни пораз.

Српска напредна странка је поново прогласила победу, а председник Извршног одбора СНС Дарко Глишић изнео је низ оптужби против досадашње градске власти.

Глишић је рекао да су „изборни услови били најгори у историји", да су чланови бирачких одбора испред СНС „били шиканирани и малтретирани цео дан, да нису могли да приђу изборном материјалу", као и да нису могли нормално да учествују у изборном процесу.

Убрзо се огласио и председник Србије Александар Вучић, рекавши да у Шапцу победили „слобода и демократија".

Међутим, Зеленовић је тада изјавио да ће поново тражити поништавање избора на свих 27 изборних места.

Зеленовић тврди да су бирачи присиљени да јавно гласају, да сликају гласачке листиће, као и да је на најмање два бирачка места било вишка листића, па је „немогуће утврдити резултате избора".

Он је убрзо поднео кривичну пријаву Тужилаштву за организовани криминал у Београду против лица за које мисли да су спречили грађане Шапца да „изразе своју изборну вољу".

  • Треће гласање

Градска изборна комисија одлучила је да 3. октобра избори буду поновљени на пет бирачких места и реакције су биле исте.

СНС је поново прогласио победу, наводећи да су освојили 37 од укупно 69 одборничких места, док је Зеленовић поново тврдио да су читав дан „обележиле изборне нерегуларности".

Градска изборна комисија потом је 5. октобра одлучила да се избори понове на једном биралишту, а требало је одлучити о приговорима са још пет изборних места.

Потпис испод видеа,

Јулски протести у Београду: Дан други, исто одстојање

Међутим, ситуација је потом ескалирала.

Будимир Павловић, председник Градске изборне комисије у Шапцу, изјавио је за Н1 да су активисти и руководиоци СНС-а у Шапцу физички блокирали чланове ГИК-а да напусте салу, због чега су позвали полицију, али она, како тврди, није реаговала.

Зоран Јевђенић, начелник полицијске управе Шабац, негирао је те тврдње, истичући да испред градске општине „није било нарушавања јавног реда и мира, нити је било ко блокирао улазе зграде у којој заседа Градска изборна комисија".

Како наводи, окупљени су рекли да су „дошли да заштите изборну вољу грађана".

Шта даље?

Зеленовић каже да ће о свему морати да одлучује неки суд.

„До тада може у пуном капацитету да одлучује градска скупштина", наводи.

„Грађани не треба да брину, град није у функционалном застоју, већ само у политичком, што је изазвано искључиво криминалним делима СНС и мафије која у томе помаже".

Зеленовић истиче да одговорност није на њему.

Потпис испод видеа,

Твитер и Србија: Шта даље након што је Твитер избрисао налоге који су подржавали Вучића

„Суштина је да сам као градоначелник учинио све што могу да град функционише.

„Све ствари које су довеле до понављања избора у Шапцу су утемељене у закону и о њима је одлучивао суд, на основу доказа.

„И сви разлози за понављање су били проузроковани криминалним и незаконитим радњама људи који су то радили за СНС… Они су довели до ове ситуације у којој се налазимо", наводи он.

У саопштењу СНС-а се наводи да су због кривичног дела фалсификовање резултата гласања, поднели кривичне пријаве против неколико чланова градске власти, међу којима и против Зеленовића.

„Време је да и Зеленовић једном у политичкој каријери учини нешто у интересу грађана, да се повуче по вољи Шапчана чији градоначелник покушава да остане против њихове воље", истичу из СНС.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk