Корона вирус и Србија 2020: 12 месеци борбе у 12 минута

Корона вирус и Србија 2020: 12 месеци борбе у 12 минута

Сећате ли се када је у јануару министар Златибор Лончар рекао да стручњаци у Србији могу да направе вакцину за корона вирус?

А када је Бранимир Несторовић говорио да је реч о најсмешнијем вирусу? Или колико је пута само Предраг Кон рекао да су пред нама две кључне недеље?

Србија је од марта, када се појавио први случај заразе, имала полицијски час, прећено је италијанским и шпанским сценариом, одржавани су избори и протести, произвођен је хлорокин, била је и шампион у борби са вирусом.

Медицински радници у Новом Пазару протестовали су током посете премијерке Ане Брнабић и чланова Владе Србије, побунили су се и други медицински радници због начина на који се кризом управља, а током вандредног стања аплаудирало им се са тераса.

Прављени су и кампови за самоизолацију путника из иностранства, давано је по сто евра помоћи, уводиле се и укидале мере.

Иако је још у јулу председник Србије Александар Вучић говорио о томе да се преговара о вакцини са једном земљом која је прави, у свету се тек ових дана дају прве дозе цепива.

Нагађа се са датумима када ће имунизација у Србији да почне, ПЦР тестови су поскупели, а појавили су се и кућни антигенски тестови.

И док се ближи 2021. година, посетите се како су изгледали претходни месеци борбе са вирусом и како се за мање од два месеца број регистованих случајева уседмостручио.

Припремиле: Јелена Максимовић и Катарина Стевановић

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk