Временска прогноза, Србија, и ледени талас: Шта нас чека у данима који долазе

Снешко

Хладни талас погодио је делове Европе, а метеоролози најављују да температуре на Балкану наредних дана неће прелазити у плус.

Три дана - 16, 17. и 18. јануар, биће најхладнији дани у месецу, а температура ће се у неким деловима земље, у најхладнијем делу дана, спуштати и испод 10 степени испод нуле.

Ништа неуобичајено и типично јануарско време, каже за ББЦ на српском метеоролог Недељко Тодоровић из Републичког хидрометеоролошког завода.

„Дневне температуре све време ће бити испод нуле - то су у климатолошком смислу ледени дани", каже Тодоровић.

Топло - хладно

После топлог почетка године, типично зимско време у Србију је стигло 9. и 10. јануара.

Највише дневне температуре су ових дана углавном око нула степени, степен - два више, провејава снег, а и сунце пушта по који зрак.

Овакву слику пресећи ће три ледена дана.

„У ноћним и јутарњим сатима биће хладно - с минималном температуром од минус четири до минус 10 у већини места, евентуално негде и ниже, до минус 15", каже Тодоровић.

„Максималне дневне температуре од 16. до 18. јануара биће од минус четири до минус један", наводи он.

Београд је „топлотно острво" и у њему ће бити најтоплије - температуре у централним деловима града ће се у најхладнијем периоду кретати од минус четири до минус седам, а на периферији може да се спусти и до минус 10, објашњава он.

Према прогнозама РХМЗ-а, падавина неће бити, можда ће евентуално провејавати снег.

Од 19. јануара следи пораст температуре.

„Излазимо из хладног периода, који је у ствари уобичајена појава за јануар месец у Србији. Уобичајено је да буде и топло, као што је било почетком месеца.

„Тако се смењују топли и хладни периоди.

„Од 20. ћемо ући у топлији период, с релативно честим наоблачењима с кишом и снегом и мањим захлађењима до краја месеца", каже Тодоровић.

Трчање у доњем вешу на минусу и снегу

Потпис испод видеа,

У Београду је одржана трка у доњем вешу, на неколико степени испод нуле.

Шпански сценарио?

Не, Србију не чека шпански зимски сценарио и снег који је ту земљу погодио претходних дана.

Људи у средишњем делу Шпаније борили су се са неуобичајеним временским неприликама за то поднебље, а у појединим градовима забележена је и температура од минус 25 степени Целзијуса.

Влада је позвала становништво да остане у домовима, а зима је однела и неколико живота.

У планинама Молина де Арагон и Туруел, источно од главног града Мадрида, измерена је температура од минус 25 степени током ноћи између 11. и 12. јануара - најхладнијој ноћи у последњих 20 година у тој земљи.

„Ово није талас из Шпаније, то што је тамо било, овде је већ прошло око 10. јануара", каже метеоролог Тодоровић.

Снег који је падао претходних дана, главне су падавине које се очекују овог месеца, рекао је пре неколико дана за ББЦ на српском метеоролог Бранко Спаравало.

После леденог таласа који стиже за викенд, отоплиће на неколико дана, а онда се од 25. јануара поново очекује снег и хладније време, рекао је Спаравало.

„Температуре ће у јануару ове године бити знатно ниже од просека, поготово када се гледа период од 10. до 30. јануара", каже Спаравало.

Метеоаларм у четири боје

На снази у Србији је тренутно жути метеоаларм због поледице и залеђивања мокрих површина, а могуће је да наредних дана пређе у наранџасту боју, каже Тодоровић.

Метеоролози РХНЗ-а издају метеоаларм у четири боје.

Он може бити зелен, жут, наранџаст и црвен.

  • зелено - не захтева се посебна приправност
  • жуто - време може бити потенцијално опасно; временске појаве које су прогнозиране нису неуобичајене, али је потребан опрез ако планирате активности које су изложене метеоролошком ризику; треба наставити информисање о очекиваним метеоролошким условима; не предузимајте непотребне ризике
  • наранџасто - време је опасно; прогнозиране су опасне временске појаве, а таквог су интезитета да могу проузроковати материјалну штету и бити опасне по људе и животиње; треба бити врло обазрив, свестан ризика и редовно информисан о детаљима очекиваних метеоролошких услова; пратити савете које дају надлежне државне службе
  • црвено - време је врло опасно; прогнозиране су нарочито опасне временске појаве, а таквог су интезитета да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбедност људи и животиња; треба се често информисати о детаљима очекиваних метеоролошких услова и ризика; следити наредбе и савете надлежних државних служби

Топла зима не прија свима - погледајте коме најмање

Потпис испод видеа,

Трка за спас фока у Финској

Температурни режим у Србији

Најнижа температура у Србији измерена је 13. јануара 1985. у Карајукића Бунарима на Пештерској висоравни, када је било -39,5 степени Целзијуса.

Други екстрем догодио се 24. јула 2007. у Смедеревској Паланци, када је измерено +44,9 степени Целзијуса.

Према подацима РХМЗ-а, најхладнији месец у Србији је јануар, са средњом месечном температуром у интервалу од минус шест степени у планинским пределима до око нуле у равничарским деловима.

Аутор фотографије, FONET

Највишу средњу јануарску температуру од 0,4 степена има Београд због израженог урбаног утицаја, док подручја са надморском висином до 300 метара имају средњу јануарску температуру од минус један до нуле.

За места са надморском висином у интервалу од 300 до 500 метара, средње јануарске температуре се крећу од минус три до минус један, а у местима са надморском висином изнад хиљаду метара од минус шест до минус три.

Најтоплији месец је јул, са средњом месечном температуром у интервалу од 11 до 22 степена Целзијуса, наводи се на сатју РХМЗ-а.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk