Вакцинација, Србија и путовања: Каква су правила на граници ако сте примили вакцину

Туриста на аеродрому у Сплиту, 2020.

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Иако сте вакцинисани, за повратак у Србију из већине земаља потребан је негативан ПЦР тест

Милица Маринковић је била изнађена када јој је гранични полицајац на уласку у Србију из Италије усмено саопштио да ће морати у десетодневни карантин.

„Дајем пасош, дајем потврду о вакцинацији, дајем чак и извештај о антителима из лабораторије, а полицајац ме бледо гледа и каже: 'Mи то не прихватамо'", прича Милица.

Милица је у Италији боравила два дана како би присуствовала пословном састанку.

Да би ушла у Италију, морала је да уради ПЦР тест и покаже италијанским граничарима позивно писмо послодавца.

Путовања су и даље ограничена због епидемије вируса корона, а на сајту Министарства иностраних послова објављене су информације о условима које држављани Србије морају да испуне уколико путују у иностранство.

Кризни штаб у Србији је 24. марта одлучио да у земљу без ПЦР теста могу да уђу потпуно вакцинисани грађани Србије, али и странци.

Они треба да имају потврду да су примили обе дозе вакцине Синофарм, Фајзер или Спутњик или о једној дози Астра-Зенеке.

Вакцинисани неће морати ни у изолацију.

Како је изгледало пре ове одлуке, Милица је осетила на сопственој кожи - мислила да јој за повратак у Србију ПЦР тест није потребан јер се пре месец дана вакцинисала кинеском вакцином Синофарм.

Три недеље после друге дозе вакцине, урадила је и тест на антитела који је био позитиван.

„Разумем да је гранични полицајац само радио свој посао, али, у циљу кампање да се што више људи вакцинише, ово нема смисла", сматра Милица.

Да ли вакцинација ослобађа српске држављане ПЦР тестирања приликом повратка у земљу?

Аутор фотографије, Michele Tantussi/Getty Images

Не.

Односно, не још увек.

На сајту Министарства унутрашњих послова доступне су информације о условима за улазак у Србију из иностранства за српске држављане.

При повратку у Србију на граници можете показати негативан ПЦР тест не старији од 48 сати, а уколико немате ПЦР тест, обавезна је самоизолација у наредних десет дана.

Карантин можете прекинути уколико на лични захтев урадити ПЦР тест и добијете негативан резултата.

Ипак, негативан ПЦР тест и изолација нису потребни уколико долазите из:

  • Албаније
  • Босне и Херцеговине
  • Бугарске
  • Северне Македоније
  • Црне Горе
  • Мађарске

Компликације које је вирус корона донео када су путовања у питању снашле су и Веру Павловић која се недавно вратила са пословног пута у Хрватску.

„Потпуно сам заборавила да је за повратак у Србију потребан ПЦР тест. Морала сам у карантин који сам прекинула када сам добила негативан резултат ПЦР теста", каже Вера.

Међутим, Милица није желела да плати још један ПЦР тест.

„Није ствар новца, већ се ради о томе да не може држава да прича да није фер што Европа не признаје кинеску вакцину, а суштински, ни наша држава не признаје потврде о вакцинацији и тражи негативан ПЦР за улазак", категорична је Милица.

Када би потврда о вакцинацији могла да замени ПЦР тестове?

Аутор фотографије, Getty Images

Кинеска и руска вакцина које се користе у Србији за сада нису одобрене у Европској унији.

А Европска комисија је предложила у среду, 17. марта, стварање дигиталних зелених сертификата - доказа да се неко вакцинисао против Ковида-19, што би требало да постане услов за слободно кретање унутар Европске уније.

Европска комисија је навела да ће се за израду сертификата прихватати потврде о имунизацији вакцинама које су одобрене за употребу ЕУ, али да државе чланице могу да одлуче да прихвате и друге вакцине као услов слободног путовања на њиховој територији.

Европска унија до сада је одобрила употребу вакцина Фајзер/Бионтек, Модерна, Оксфорд/АстраЗенека и Џонсон-Џонсон.

У Србији су одобрене вакцине Фајзер-Бионтек, Астра Зенека, Модерна, Спутњик и Синофарм.

Ипак, дигитални сертификат требало би да служи и људима који нису стигли на ред за вакцинацију - садржаће и доказе о негативном резултату ПЦР теста или податак да се путник опоравио од заразе и има антитела, те може слободо да путује.

Али шта то значи за држављане Србије?

Србија већ има припремљен сертификат, рекла је министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић агенцији Тањуг.

„Наш сертификат који су добили вакцинисани људи садржи кју-ар код и податке којима се потврђује да су примили вакцину, када су је примили и коју су вакцину примили, дакле све податке које захтева и европски сертификат'', наводи министарка.

Она је додала да је сертификат 99 одсто компатибилан са оним који ће користити Европска унија.

„Једина је разлика у томе што је наш исписан ћирилицом, а сертификат ЕУ предвиђа да се он издаје на језицима земаља чланица и на енглеском, тако да ћемо ми вероватно радити и на енглеској верзији нашег сертификата", рекла је министарска Матић.

Раније је министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић изјавила да „очекује да ће се решење наћи" како би и држављани Србије који су се вакцинисали руском или кинеском вакцином могли да путују.

И председница Владе Ана Брнабић најавила је да ће држављани Србије који су вакцинисани Синофарм и Спутњик вакцинама свакако моћи да путују.

Држава ће учинити све што је потребно да обезбеди да тестови на антитела и ПЦР тестови буду завршени у рекордном року како би могли да путују, рекла је премијерка

Поједине европске земље изразиле су забринутост да би дигитални сертификати или „вакцина пасоши" могли да буду неправедни и дискриминаторски, јер би мањина која је до сада вакцинисана могла да путује несметано, а други, попут младих људи који тренутно нису приоритет за имунизацију, у томе били ограничени.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk