Сексуално злостављање у Србији: Још једна глумица оптужила Бранислава Лечића за силовање, он се „не осећа најбоље"

Лечић

Аутор фотографије, ББЦ/Владимир Живојиновић

Свега две недеље пошто је глумица Данијела Штајнфелд оптужила колегу Бранислава Лечића за силовање, на рачун познатог глумца стигло је још оптужби - овог пута од колегинице Мериме Исаковић, звезде југословенског глумишта, која тврди да ју је Лечић силовао 1978. године.

Исаковић је у првом лицу описала чин сексуалног злостављања у исповести за Недељник и навела да је тада имала 18 година.

Из ПР тима Бранислава Лечића саопштили су да се „због данашњих навода у медијима Лечић здравствено не осећа најбоље".

„Из истих разлога, до даљег се неће обраћати јавности, али и као што је навео и раније, неће коментарисати било какве оптужбе против себе док се не заврши поступак пред државним органима (на основу исказа Данијеле Штајнфелд)".

„Молимо Вас још једном да га не узнемиравате јер се заиста не осећа добро", пише у кратком саопштењу тима Бранислава Лечића за сарадњу са медијима.

Исаковић је последња у низу жена из Србије и региона које су јавно проговориле о случајевима сексуалног насиља и злостављања.

Претходно је њена млађа колегиница Данијела Штајнфелд оптужила Лечића да ју је „силовао 2012. године", што је он одлучно негирао, најпре у изјавама путем медија, а потом и на саслушању пред тужиоцем.

Тај случај је и даље у фази истраге.

Шта тврди глумица Мерима Исаковић?

Југословенска глумачка звезда Мерима Исаковић, која данас живи на Новом Зеланду, у исповести за Недељник оптужила је колегу, шездесетпетогодишњег глумца Бранислава Лечића да ју је силовао „у јесен 1978. године".

Исаковић је, како наводи за Недељник, те 1978. била студенткиња друге године глуме на Факултету драмских уметности у Београду, док је четири и по године старији Лечић био на трећој години - познавали су се „са редитељских вежби".

Наводи да га је доживљавала као „другара" и описује да једном приликом, када је Лечић наводно покушао да је пољуби, није пристала на то, подсетивши га: „Ми смо другари".

Исаковић такође инсинуира и да је у тренутку тог разговора била невина, објашњавајући да ју је Лечић питао „да ли је неког волела", а она му је рекла да „иако сам била заљубљена у једног дивног дечка, нисам била спремна".

Она даље тврди да се чин одиграо у стану у којем је Лечић тада живео, где је дошла да покупи књигу коју му је била позајмила.

Исаковић такође наводи да је током злостављања „чврсто састављала ноге", а онда нагонски „повратила по себи", те да је то „збунило Лечића" кога је успела да „збаци са себе".

Затим је, пошто је иначе имала проблема са леђима, Исаковић симулирала да осећа јак бол у том пределу тела, па је кренула кући таксијем.

„Данас сам свесна да је ово најбоља улога коју сам у животу одиграла", каже.

Завршавајући исповест, она наводи да ју је Лечић касније „замолио за опроштај", и да му је она „опростила", упозоривши га да ће испричати шта се догодило „ако икада чујем да си икоме нанео сличан бол".

Крајем марта, оптужбе за силовање против Бранислава Лечића изнела је глумица Данијела Штајнфелд.

Образлажући разлоге за изношење оптужби сада, Исаковић је за Недељник навела: „Осећам моралну обавезу да са јавношћу поделим сопствено искуство у нади да ће моја исповест бити подршка Данијели и осталим, још увек безгласно скривеним жртвама сексуалног злостављања".

Како српски закон дефинише силовање?

„Ко принуди другог на обљубу или са њом изједначен чин употребом силе или претњом да ће непосредно напасти на живот или тело тог или њему блиског лица казниће се затвором од пет до дванаест година", наводи се у члану 178. Кривичног законика.

Да ли Лечић може да буде процесуиран поводом оптужби Исаковић?

Оптужбе које је Мерима Исаковић изнела односе се на догађај који се наводно одиграо пре 43 године.

„Лечић не може да буде кривично гоњен поводом ових оптужби јер је наступила апсолутна застарелост кривичног дела", каже за ББЦ адвокат Урош Недељковић.

„Апсолутна застарелост за основни и теже облике кривичног дела силовања за које се не може изрећи казна доживотног затвора наступа најкасније протеком 30 година од извршења дела", појашњава његов колега Јовица Тодоровић.

Српски закони такође предвиђају да се у кривичним процесима примењују закони који су важили у тренутку извршења кривичног дела - у овом случају, они из 1978. године.

„,Поступак је морао бити покренут у року од 15 година од извршења дела, као и да се заврши у року од 30 година од покретања поступка", додаје Тодоровић.

„А пошто поступак никада није покренут, дефинитивно је наступила апсолутна застарелост", каже.

Тодоровић подсећа да тешки облици силовања не застаревају, али само у два случаја - „када је наступила смрт лица према коме је дело извршено и када је дело учињено према детету".

„То није случај у овом примеру", закључује.

Ко је Мерима Исаковић?

 • Југословенска филмска глумица, која је у бранши била активна седамдесетих и осамдесетих година
 • Појавила се у филмовима „Љубав и бес", „Јована Лукина" и „Нека друга жена"
 • Из глуме се повукла наклон саобраћајне несреће 1980. године, после које је остала непокретна
 • Данас ради као клинички психолог и живи на Новом Зеланду

Шта је рекла Данијела Штајнфелд?

Аутор фотографије, Инсајдер/скриншот

Потпис испод фотографије,

Данијела Штајнфелд оптужила је Бранислава Лечића да ју је силовао 2012. године

Она је 22. марта оптужила колегу Бранислава Лечића да ју је „силовао 2012. године".

„Ја сам говорила 'не' непрестано, док год сам могла", изјавила је она за Инсајдер.

Глумица је поводом ових навода дала исказ у Тужилаштву.

Неколико дана касније, у својству грађанина, исказ је дао и Бранислав Лечић, негирајући наводе да је силовао Штајнфелд, а на његов захтев обављено је и полиграфско испитивање.

До овог тренутка против Лечића није покренут кривични поступак.

„Више јавно тужилаштво у Београду наставља прикупљање доказа, како би била донета одлука о даљем току поступка", рекла је 26. марта Ивана Ракочевић, портпаролка Вишег јавног тужилаштва у Београд,

Ко је Данијела Штајнфелд?

 • Рођена је 1984. године у Руском Крстуру, месту недалеко од Куле
 • Дипломирала је глуму на Факултету драмских уметности, а прве улоге имала је у филмовима „Ми нисмо анђели 2" и „Ивкова слава"
 • Глумила је и у неколико популарних серија, попут „Рањени орао", „Оно наше што некад бејаше", „Вратиће се роде" и „Оно као љубав"

Штајнфелд је рекла и да се због свега у Америци две године лечила од посттрауматског стресног поремећаја.

Инсајдер је потом објавио и разговор ње и Лечића снимљен 2016. године, у којем причају о томе шта се догодило.

Са њим се каже видела да би освестила јавност „која је логика и размишљање наших силоватеља".

„То нису монструми, странци, него људи које ми поштујемо.

„Ја сам хтела да се суочим са својим силоватељем на начин на који сам ја умела и могла", каже Штајнфелд.

Случај Данијеле Штајнфелд изазвао је бурне реакције у јавности - глумица Мирјана Карановић одбила је да игра са Лечићем у представи Југословенског драмског позоришта, а потом је то учинио и већи део ансамбла Београдског драмског позоришта.

Огласио се и председник Србије Александар Вучић, рекавши да је „силовање најодвратније кривично дело", али да је на правосудним органима да утврде истину.

Зорана Михајловић, потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност, захвалила је Данијели Штајнфелд на храбрости да пријави сексуално напаствовање, пренео је Фонет.

Само два месеца раније, неколико глумица оптужило професора глуме Мирослава Алексића за сексуално злостављање и узнемиравање.

Поводом случаја Данијеле Штајнфелд огласиле су се и Милена Радуловић и Ива Илинчић, глумице које су за сексуално злостављање раније оптужиле Мирослава Алексића.

„Фајтерке јунајтед, ниси сама", навела је Радуловић на Инстаграму.

„Само храбро", истакла је Илинчић на истој друштвеној мрежи.

Шта је тада изјавио Лечић?

После оптужби Данијеле Штајнфелд, Лечић се оглашавао неколико пута, одлучно негирајући било све што је она рекла.

„У питању је најгнуснија лаж која ме дискредитује", рекао је Лечић.

У писаној изјави достављеној медијима, истакао је да никада у животу није починио ниједно кривично дело, а „камоли силовање или нешто слично".

„Ја, Бранислав Лечић из Београда, најодлучније поричем било какве оптужбе које су на мој рачун изнете", навео је.

Због тога, како каже, жели да обавести и Тужилаштво и јавност да нема шта да крије, нити да има намеру да напушта територију Србије.

Његов позив су чули у Тужилаштву, па су га позвали на саслушање у петак, 26. марта.

Дан раније, његов тим за сарадњу са медијима саопштио је да се Лечић повукао са места председника странке Демократе Србија.

„Како ова моја борба за истину не би наносила штету свима онима са којима учествујем у борби против овог злокобног режима, повлачим се са чела Демократе Србија.

„Ово је моја лична борба за одбрану свог интегритета, имена и професионалног угледа и не желим да оптерећује све оне који су искрени борци за нормалну, слободну и демократску Србију", навео је Лечић у писаној изјави.

Аутор фотографије, ББЦ/Владимир Живојиновић

Ко је Бранислав Лечић?

 • Рођен је 25. августа 1955. године у Шапцу
 • Најпознатији је по филмовима „Специјално васпитање", „Три карте за Холивуд", „Бој на Косову" и „Професионалац"
 • Значајне улоге имао је и на телевизији, у „Сиви дом", „Породично благо", „Вратиће се роде" и „Војна академија", а имао је значајну и позоришну каријеру
 • Био је један од предводника студентских протеста против Слободана Милошевића после 9. марта 1991. године, када је одржао чувени говор на Теразијској чесми. Ти протести су потом названи „Плишана револуција"
 • После петооктобарских промена био је министар културе у влади премијера Зорана Ђинђића, касније прелази у Либерално демократску партију, па Демохришћанску странку Србије
 • Последњих година против Зорана Лутовца борио се за место лидера Демократске странке, око чега је било доста подела и сукоба унутар ДС
 • После оптужби о силовању, повукао се са места председника странке Демократе Србије.

Лечић непожељан међу колегама

После Мирјане Карановић и други глумци одбили су даљу сарадњу са Лечићем.

Београдско драмско позориште саопштило је да је „на захтев већег дела ансамбла" представе „Кад су цветале тикве", Бранислав Лечић због актуелне ситуације изузет из предстојећих играња представе.

БДП је навео у саопштењу да, због сложености свих догађаја, сматра да је овај случај искључиво у рукама надлежних институција и на ову тему неће се више изјашњавати.

Лечић је претходно објавио на друштвеним мрежама да му је из БДП стигла порука у којој се наводи да 17 глумаца тражи да он не игра у представи и да је због тога из ње искључен.

„Драги Леко, Југ (Радивојевић, управник БДП) је покушао да те добије, вероватно си у гужви.

„Имамо незгодну ситуацију јер је данас на иницијативу дела глумачког ансамбла, њих 17 потписало петицију да не желе да играш у 'Тиквама' док се ситуација не смири. Њих 14 је било уздржано.

„Жао нам је због свега, у договору и са Скерлом, алтернираћемо те до даљњег.

Можеш се чути са Југом кад будеш у прилици. Београдско драмско позориште", наводи су у поруци из позоришта коју је објавио Лечић.

У истој објави, Лечић је одговорио колегама, поручујући да ће „истина победити".

„Са онима који суде о људима и оваквим догађањима и оптужбама, преко медија без права на мој глас и моју истину, никада више немам шта да тражим!

„Заборавите на нашу сарадњу и поручите тим глумцима да ме ни такви људи, ни такви глумци уопште не занимају. Они без обзира на године не знају ни шта је право, а ни правда.

„Нека ме избегавају у широком луку", навео је познати глумац.

Случај учитеља глуме Мирослава Алексића

Потпис испод фотографије,

Милена Радуловић је прва оптужила Алексића за сексуално злостављање

Пре нешто више од два месеца низ оптужби против Мирослава Мике Алексића изазвале су буру у Србији и региону.

Глумица Милена Радуловић средином јануара јавно је оптужила познатог учитеља глуме за силовање када је имала 17 година.

„После тешке унутрашње борбе, неке храбре девојке и ја решиле смо да станемо на пут мрачном кругу злостављања", написала је Радуловић на Инстаграму.

Убрзо су се огласиле и глумице Ива Илинчић и Сара Зељковић, такође оптуживши Алексића за сексуално злостављање, а касније је пријаву полицији поднело још 20 девојака.

Алексић је приликом саслушања у Вишем јавном тужилаштву негирао кривицу.

Илинчић је за Блиц рекла да је први пут, како тврди, Мирослав Алексић сексуално злостављао када је имала 17 година, а онда је уследио период паузе до 18. године, када се насиље, према њеним речима, наставило.

„Пре неких годину дана први пут сам себи рекла: 'Не, Ива! Мика те није челичио за глуму, није те као глумицу тестирао, него те је злостављао.

„Веома те је злостављао! И злостављао је многе друге. И злостављаће. Неће се никад зауставити'", навела је.

Алексић је у међувремену ухапшен и налази се у притвору, а терети се за 15 кривичних дела силовања и полног узнемиравања.

Реч је о делима за које се сумња да су до 2012. до 2020. године, у просторијама школе глуме, почињена над најмање осам ученица, од којих су две тада биле малолетне.

За та кривична дела Алексић може да буде осуђен на казну и до 15 година затвора.

Помоћ жртвама насиља

СОС телефон Аутономног женског центра је 0800 100 007 и доступан је радним данима од 10 до 20 часова. Позиви су бесплатни.

Одсек за сексуалне деликте СУП Београда, Булевар деспота Стефана улица 107. 011/3292-622 - локал 3541 - дежурни телефон за сексуално насиље (24 часа доступно)

011/2682-522 - Институт за судску медицину - преглед, потврда о телесним повредама

Национална СОС линија за жене жртве насиља је 0800-222-003.

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk