Фудбал, Србија, Партизан и Црвена звезда: Зашто се прекидају утакмице у Новом Пазару

  • Александар Миладиновић
  • ББЦ новинар
Нови Пазар, 8. август 2021.

Аутор фотографије, Irfan Ličina

Потпис испод фотографије,

Транспарент са ликом Ратка Младића на стадиону у Новом Пазару

Тек што су се навијачи вратили на трибине стадиона у Србији после укидања мера због епидемије вируса корона, делови трибина поново се празне.

Навијачи Партизана морали су да напусте стадион у Новом Пазару где је њихов тим играо првенствену утакмицу са домаћином јер нису желели да престану са песмама подршке Ратку Младићу, осуђеном за ратне злочине пред Међународним кривичним судом за бившу Југославију у Хагу.

„Није то ни први пут да нам се дешава, годинама уназад имали смо сличне примере, транспаренте са увредљивом или политичком садржином.

„На основу извештаја надлежних органа, ја ћу поднети пријаву Дисциплинској комисији Фудбалског савеза Србије, па ће онда та комисија одредити евентуалну казну - ја то не могу да одредим", каже за ББЦ на српском Александар Пивић, директор Заједнице клубова Супер лиге.

После прекида који је трајао више од пола сата, меч је настављен и завршен победом Партизана 4:1.

Ово није први меч који је на сличан начин прекидан - готово свако гостовање фудбалера Партизана и Црвене звезде у Новом Пазару буде обележено сличним инцидентима.

Пре пет година, када је у Новом Пазару гостовала Црвена звезда, меч је због прекида трајао 115 уместо 90 минута, нешто краће од овогодишњег дуела Новог Пазара и Партизана.

Шта се догодило у Новом Пазару?

На трибинама Градског стадиона у Новом Пазару окупило се, према извештајима Спортског журнала, око 4.500 хиљада навијача.

Напетости су се осећале од почетка меча - у терен су убацивани различити предмети, погођени су фудбалери оба тима, скандирале су се националистичке пароле, па је већ у првом полувремену меч на кратко био прекидан.

Аутор фотографије, Irfan Ličina

Потпис испод фотографије,

Навијачи Партизана и полицијске снаге на новопазарском Градском стадиону

После сат времена игре, фудбалери Новог Пазара нису желели да наставе са игром док се не испразни трибина са навијачима Партизана, пише Спортски журнал.

После пола сата разговора фудбалских званичника, навијачи су напустили трибину.

Аутор фотографије, Irfan Ličina

Потпис испод фотографије,

Празне трибине по одласку навијача Партизана

Министар унутрашњих послова Александар Вулин каже да су спорне биле многе пароле на утакмици.

„Скандирање навијача Партизана 'Нож, жица, Сребреница' јесте, по мом дубоком уверењу, довољан разлог да се меч прекине, али зашто скандирање 'Жута кућа' није довољан разлог за прекид меча?

„Зашто је скандирање Ратку Младићу довољан разлог за прекид фудбалске утакмице, а клицање Насеру Орићу није?", упитао је Вулин.

Ратни командант Војске Републике Српске Ратко Младић пред Судом у Хагу правоснажно је осуђен на доживотну казну затвора због геноцида и злочина против човечности током рата у Босни и Херцеговини, а судило му се, између осталог, за убиство више од седам хиљада дечака и мушкараца босанских муслимана у Сребреници.

Насер Орић, командант јединица Армије Републике Босне и Херцеговине на територији Сребренице, пред Хашким судом ослобођен је оптужби за злочине над Србима у том граду.

Случај „Жута кућа" о трговини органима заробљених Срба у Албанији један је од оних због чијег је истраживања основан Специјални суд за злочине Ослободилачке војске Косова.

Шта кажу учесници меча?

Управа клуба чији су навијачи удаљени са трибина одлучила је да се дан после утакмице - не оглашава.

Медијима се обратио једино тренер фудбалера Партизана Александар Станојевић.

„Запитао сам се да ли се овде фудбал игра због момака на терену или да би се послале одређене поруке.

„Испада да не навијамо за вољене клубове, већ узвикујемо политичке и(ли) пропагандне пароле.

„Не верујем да се то дешава у 21. веку. Скандалозно. Ако волиш сопствени клуб - навијај. Ако желиш друге ствари - иди на место на ком можеш да искажеш", рекао је Станојевић у интервјуу за Моцарт спорт који преноси агенција Бета.

Аутор фотографије, Irfan Ličina

Потпис испод фотографије,

Навијачи Новог Пазара такође су узвикивали националистичке пароле

Домаћин је саопштење послао писаним путем у коме наводи да су навијачи Партизана у Нови Пазар дошли „са јасним циљем да провоцирају домаћу публику".

„На националистичке пароле навијачи Новог Пазара најпре су одговорили звиждуцима, а када су присталице гостију кренуле с повицима 'нож, жица, Сребреница' уследиле су такође неприхватљиве, политичке и националистичке пароле од стране пазарских навијача, који су се налазили на западној трибини стадиона", саопштили су Новопазарци.

Шта може да уради фудбалска организација?

Заправо, не много тога.

„Ми имамо прописе које смо донели, али то не можемо да спречимо - како да спречимо да неко нешто скандира!?

„Ми апелујемо на организаторе утакмица, редарске службе које врше претрес, да обрате пажњу на транспаренте или пиротехнику, али сами сте сведоци да то некако увек заврши на трибинама", каже директор Заједнице клубова Супер лиге Александар Пивић.

Аутор фотографије, Irfan Ličina

Он каже да је, када се тако нешто већ догоди и скандирање прети да прекине утакмицу, могуће реаговати у три корака.

„Први је упозорење преко разгласа после чега иде кратки прекид такође уз упозорење преко разгласа, да би трећи корак било привремено повлачење екипа у свлачионице.

„Нормална процедура је да се утакмица не наставља док се не испразни део трибине."

Да се то синоћ није десило, меч је могао да буде и трајно прекинут.

„Тек кад су видели да утакмица може трајно да се прекине, они су мирно напустили стадион и дозволили да се утакмица заврши.

„У супротном, само би направили проблем свом тиму који је у том тренутку имао предност", закључује Пивић.

Погледајте видео о уметнику који је направио портрет данског фудбалера Кристијана Ериксена

Потпис испод видеа,

Еуро 2020 и Кристијан Ериксен: Упознајте уметника који је направио портрет фудбалера од Рубикових коцки

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk