Србија, протести и Рио Тинто: Нове блокаде саобраћајница - који су захтеви после промене и повлачења спорних закона

Трећи викенд заредом блокиран је међународни ауто-пут код београдског Сава центра
Потпис испод фотографије,

Трећи викенд заредом блокиран је међународни ауто-пут код београдског Сава центра

Неколико стотина демонстраната блокирало је дуже од сата међународни ауто-пут у Београду, дан пошто су власти у Србији су под притиском еколошких протеста претходна два викенда повукле Закон о експропријацији и по хитном поступку измениле Закон о референдуму.

Протести се одржавају и у Шапцу, Нишу, Новом Саду и другим градовима Србије.

Крени-промени, једна од организација иницијатора протеста, саопштила је да су испуњени захтеви које је тражила од власти и да прекида протесте, али подржава захтеве других покрета и група.

Остала еколошка удружења и покрети који су до сада учествовали у акцији, поручили су да настављају акцију „све док се не избрише пројекат рудника Рио Тинта у долини Јадра и другим деловима Србије".

Организатори су претходно поручили да ће блокада овог пута, за разлику од претходних, трајати сат времена - до 15 сати, будући да је хладно време.

Најављени су скупови на више од 50 локација у Србији, као и у Берлину, Лондону, Прагу и Вашингтону, а тачан списак објавио је портал Нова.рс.

Потпис испод фотографије,

Једна од порука са протеста - Чист литијум, прљава лаж

„Рио Тинто само можемо да протерамо ако смо заједно", рекао је раније Александар Јовановић Ћута, лидер покрета Еколошки устанак.

Председник Србије Александар Вучић је раније рекао да су законским изменама „испуњени сви захтеви протеста" и да би даљи излазак на улице и нови захтеви били политички.

Шта се догађа у Београду?

Међународни ауто-пут Е75 у делу код београдског Сава центра блокиран је нешто пре 14 сати, јавља ББЦ репортер.

Аутомобили се окрећу и враћају назад, а по кишном и хладном дану се окупио мањи број људи него на претходним протестима.

Две суботе заредом на позив еколошких организација, људи у Србији су блокирали мостове и важне путеве незадовољни начином на који се решавају проблеми заштите животне средине.

Главни захтев демонстраната био је повлачење два закона за које су сматрали да отварају пут компанији Рио Тинто да прави рудник за ископавање литијума на западу земље.

Ово је чист еколошки протест, а ко мисли да је политички и он је у праву, поручио је Ћута окупљенима у Београду суботу.

„Ово су све политички захтеви пар екселанс, свако ко се бави јавним послом - да ли излази на протесте или се појављује на екранима у јавном животу - бави се политиком, то је ваљда јасно као дан", додао је.

Протесте и еколошке захтеве су подржали и познати спортисти, глумци, музичари.

Група глумаца предвођена Светланом Бојковић, Весном Чипчић и Анитом Манчић, посетила је претходне недеље лознички крај где Рио Тинто намерава да прави рудник, само дан пошто је тамо био Вучић и разговарао са појединим мештанима.

У Новом Саду у 14 сати је блокиран кружни ток на раскрсници Булевара Европе и Булевара патријарха Павла.

Блокиране су саобраћајнице и у Нишу, Прељини и Шапцу, преноси Н1.

Који су нови захтеви протеста?

Пре свега, да се онемогући даљи рад компаније Рио Тинто.

Исто важи и за друге компаније које већ раде или најављују рад у Србији, а који би, сматрају, могли трајно да угрозе животну средину.

Аутор фотографије, ББЦ/Владимир Живојиновић

Потпис испод фотографије,

Еколошки активиста и политичар Александар Јовановић Ћита обраћа се групи демонстраната

Покрет Еколошки устанак, као и коалиција других еколошких удружења, траже и да се грађанима дају на увид „сви тајни уговори и меморандуми са Рио Тинтом које су потписале било бивша, било актуелна власт и да буду поништени по хитном поступку".

„Велику подршку дајемо званичној иницијативи коју је потписало више од 5.400 грађана Лознице, чиме се тражи брисање рудника из просторног плана Лознице, тачније Горњих Недељица", наводи се у саопштењу Еколошког устанка.

За среду, 15. децембар, заказана је седница Скупштине општине Лозница на којој би требало да се разматра просторни план општине који треба да одобри или одбаци могућност давања земљишта Рио Тинту за отварање рудника.

Потпис испод фотографије,

Престанак рада компаније Рио Тинто у Србији, један је од главних захтева протеста

Захтев еколошких покрета и организација је и поништавање свих прекршајних поступака против учесника у блокадама претходна два викенда.

Ове организације наводе да су неки од њих добили прекршајне пријаве због учешћа у протестима, само на основу снимака са безбедносних камера.

Траже и да „багериста и батинаши из Шапца" који су напали демонстранте пре две недеље „буду приведени правди".

„Захтевамо да се изведу пред лице правде и Небојша Стојичевић Јарин и Душан Прокић, и сви они који су издавали команде и који су довели до тога да се полиција повукла, а батинаши насрнули на голоруки народ", поручио је лидер опозиционе странке Заједно за Србију Небојша Зеленовић.

Погледајте видео: Како су почели протести у Србији

Потпис испод видеа,

Србија, протести и Рио Тинто: Блокада аутопутева и мостова - уз инциденте, палице и багере

Још један захтев је и да сви медији са националном фреквенцијом, а поготово Јавни сервис Радио-Телевизије Србије, допусте гостовања стручњака који би објаснили штетност пројекта Јадар, и намере компаније Рио Тинто са овим пројектом.

Ко не учествује у протесту?

Саво Манојловић, који предводи организацију Крени-промени, једну од иницијатора протеста широм Србије.

После обраћања председника Александра Вучића у среду, а потом и повлачења Закона о експропријацији и измена Закона о референдуму, Манојловић је рекао да су тиме испуњени захтеви и да као човек који држи реч прекида протесте.

„Човек се држи за реч, а во за рогове", рекао је он.

Потпис испод фотографије,

Мањи број људи се окупио него претходног викенда, али су блокирали међународну саобраћајницу као што је најављено

Касније је поручио да је то „једна добијена битка свих грађана, који су учествовали у њој".

Иако је најпре најавио прославу у центру Београда због усвојених захтева, од тога је одустао, али је вербално подржао оне који настављају протесте.

Најавио је нову акцију од јануара - прикупљање 30.000 потписа како би Народној скупштини предложили пропис којим ће онемогућити даље ископавање литијума.

Шта су рекли Вучић и представници власти?

Вучић је најпре говорио да „улица неће водити политику" нити ће пристати на уцене, „једино да ме убију или победе на изборима", а онда је у обраћању јавности саопштио да ће власт повући Закон о експропријацији и изменити Закон о референдуму.

Оба закона усвојена су пре десетак дана, а сада је цео поступак измена Закона о референдуму трајао непуна два.

Скупштина Србије је по хитном поступку, у петак, 10. децембра једногласно усвојила измене Закона о референдуму без расправе - свих 193 присутна посланика гласали су за.

Посланик Српске напредне странке Владимир Ђукановић изјавио је да је на протестима „највећи број био присталица те странке" што би требало да буде лекција за напредњаке.

Вучић је у јавном обраћању рекао да није изашао у сусрет политичарима, већ народу.

„Ми смо захтеве испунили. Слушао сам народ, и народ у Горњим Недељицама који су директно угрожени.

„А шта кажу политичари, за то нисам заинтересован, сви даљи захтеви су чисто политички", рекао је он.

Вучић је додао да је прихватио и оне захтеве које је сматрао политичким хировима, попут плаћања таксе и периода за понављање референдума.

Погледајте и овај видео: Како је бити фотограф на политичким скуповима у Србији

Потпис испод видеа,

Политика: Како је бити фотограф на политичком митингу у Србији

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk