Референдум о уставним променама: О чему одлучују грађани 16. јануара

Референдум о уставним променама: О чему одлучују грађани 16. јануара

Амандмани садржани у Акту о промени устава, о којем се грађани изјашњавају на референдуму 16. јануара, предлажу решења која ће побољшати независност и ефикасност судске власти, каже Владан Петров, професор уставног права.

До сада је Народна скупштина бирала судије у први пробни мандат од три годинe, а сада би ту надлежност преузео Високи савет судства, чији ће састав бити промењен. Високи савет судства је тело, чија је сврха да обезбеђује независност и самосталност судија и судова.

Поред шест судија и председника Врховног касационог суда, највишег судског органа у Србији, чланови ВСС биће и четворо истакнутих правника - стручњака који имају више од десет година искуства у правним пословима, а које ће бирати Народна скупштина.

Судије би, уколико се усвоји предложено решење, биле биране на сталну функцију.

По решењима устава из 2006. министар правде и председник одбора за правосуђе Народне скупштине су чланови ВСС.

Странке на власти позивају грађане да потврде Акт о уставним променама, чиме ће се, кажу, наставити реформа правосуђа у складу са стандардима Европске уније.

Ванпарламентарна опозиција или бојкотује референдум или позива грађане да одбију предлог који би, кажу, појачао утицај политике на правосуђе.

Иако су грађани поред позива за гласање на референдуму добили и објашњење предложених уставних промена, многи нису сигурни о чему треба да се изјасне.

Припремила: Јелена Максимовић

Grey line

Пратите нас на Фејсбуку и Твитеру. Ако имате предлог теме за нас, јавите се на bbcnasrpskom@bbc.co.uk