Докторирао хемију, али на селу тражи одговоре ван науке

  • Александар Миладиновић
  • ББЦ новинар
Потпис испод видеа,

Доктор наука се враћа на село

Михаел Касаш из села Долина крај словеначке Лендаве изгледа као човек који је увек био спреман да трага за одговорима како функционише природа у којој је одрастао.

Онај научни, до кога је дошао докторатом из хемије, није га задовољио, па се вратио на село и засновао биодинамичку фарму.

Његова родитељска кућа једнако је удаљена од варошице Лендаве и словеначких граница са Хрватском и Мађарском. На тромеђи се данас налази и еко домаћинство, покренуто 2008. године када је решио да се врати у родни крај.

Седи у маленој канцеларији, окружен симболима источњачких вештина јоге и лунарним календарима. За столом, док ради на компјутеру, изгледа као аутентични доктор наука, титуле које је стекао на Универзитету у Марибору.

Ипак, прави дух показује тек када иде у обилазак имања на које је поносан. Вратио му се пре десет година, иако већина младих данас иде у супротном правцу.

Зашто се доктор наука враћа селу

Иако је на Универзитету у Марибору сврстан међу младе истраживаче и научнике хемијске технологије, током једног часа практичне наставе, Михаел је добио другачију идеју.

"Имали смо један прилично добар предмет, звао се технологија пољопривреде. Водили су нас на једно еко домаћинство, а ја сам се одушевио оним што сам тамо видео. Дошао сам кући и рекао - или ћемо радити тако, или ћете без мене", описује ми Михаел рађање идеје која му је променила живот.

"Када увидиш да ствари нису баш онакве каквим их ми видимо, и да има нешто дубље, што нас у школи не уче, схваташ да мораш сам да истражујеш."

У пола гласа, Михаел каже да отац није био одушевљен идејом да се на његовом имању формира најпре еколошка фарма. Ипак, синовљева аргументација била је довољно јака за почетак посла.

"Почели смо са еколошким начином пољопривреде, а када смо почели дубље истраживати, видели смо да је биодинамички начин - онај прави."

Основно знање о биодинамици стекао је у Марибору, на курсу за пољопривреднике који желе на овај начин да се баве земљом. Ипак, одмах истиче да је то била само основа и да је највише научио у пракси.

Политичка каријера

  • Михаел Касаш је био кандидат за председника Општине Лендава на локалним изборима у Словенији 2014. године. У првом кругу, освојио је 453 гласа, или 9,71% па је трку завршио на четвртом, последњем месту.
  • Листа одборника коју је кандидовао за општински Савет освојила је 300 гласова, или 6,61% и то му је донело један одборнички мандат - за њега.
  • Наредни локални избори биће одржани 18. новембра 2018. године, а Михаел размишља да ли да на њих изађе са самосталном листом или у коалицији.

Шта је биодинамика?

Потпис испод видеа,

Стручњак за биодинамику даје савете шта је важно за овај начин пољопривреде.

Биодинамичка пољопривреда врло је слична еколошкој, али је Михаел Касаш описује као још један корак даље у повезивању човека и природе.

"Биодинамичко домнаћинство је надградња еколошког. Еколошка пољопривреда размишља само како радити ствари без хемијских додатака. Биодинамичка пољопривреда размишља како да без хемијских додатака оживимо земљу."

"Оживљавање земље" постиже се праћењем ритма природе, и то не само годишњих доба и временске прогнозе, већ и ритма кретања планета, Месеца, Сунца и констелација.

"На првом месту нам је да имамо живу земљу, јер ако имамо живу земљу, на њој може израсти живо поврће, а то је права храна за људе."

Сам Михаел признаје да је "живо поврће" скупље чак и у односу на еколошки гајено, али додаје да је неупоредиво здравије и да се човек може задовољити и мањом количином, јер је квалитетније.

"Биодинамика не захтева више улагања новца. Али, данас је време новац, тако да...", оставља свима да сами закључе да ли му се исплати овај начин бављења пољопривредом.

Закључује да му је опредељивање за овај начин бављења земљом важан и због опуштања. Док по сат времена меша препарате којима оживљава земљу у својој башти, одмара се гледајући у вртлоге који настају сједињавањем кишнице и природних препарата од крављег рога.