Брегзит: обратите пажњу на ових шест тема

Поцепане заставе Велике Британије и Европске уније Image copyright Getty Images

За тачно годину дана, Британија ће напустити Европску унију. Без обзира на скоро па безброј чланака, анализа и објашњења, цео процес је још пун противречности.

Немојте да ми верујете на реч. Протекле три недеље сам провео у разговорима с најразличитијим људима - од ирских узгајивача пунокрвних коња, преко директора грађевинских фирми и нуклеарних научника, до возача таксија. И све њих занима куд плови овај брод.

Увидео сам да људи који подржавају излазак и останак нису у стању да воде конструктиван разговор. Они који желе излазак, баве се великим политичким темама - како преузети контролу и слично - док се група која заговара останак бави детаљима.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Председник Савета ЕУ Доналд Туск са писмом о намерама Велике Британије да изађе

Зато многи међу онима који су гласали за останак не могу да прихвате да је тако важна политичка одлука донета на референдуму.

Истовремено, влада је посвећена спровођењу Брегзита, али не постоји договор у вези са конкретним стварима, а време за упознавање са детаљима истиче.

Ако постоји једна ствар о Брегзиту која је све јаснија како време пролази, то је да је у питању невероватно сложен процес. Као парање џемпера или враћање већ испеченог колача у првобитно стање - изаберите сами своју метафору, али је суштина иста.

Ниједна развијена индустријска привреда није до сада пробала да уради нешто слично овоме - да у рекордно кратком периоду изађе из стања подељеног суверенитета који је стваран више од 40 година и преиспита блиску привредну сарадњу са суседима.

Није ни чудо што смо сви помало збуњени. Објаснити некоме шта је Брегзит је као покушати да држите сапун у мокрим рукама.

Али на овом месту, без посебног реда, представићемо вам неколико ствари у вези са Брегзитом на које треба да обратите пажњу.

1. Директне последице

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Европски суд правде у Луксембургу

Ако се ускоро постигне договор о правима грађана - првенствено грађана ЕУ у Великој Британији - тек тада ће се назрети шта су „директне последице".

То је јако важан принцип Европског суда правде, јер значи да ће грађани моћи да се позову на европско право пред националним судовима.

У овом случају, уговор о иступању Британије, на основу европског права, можда ће бити директно уписан у британско законодавсто, уместо да се усваја посебна регулатива којом би се омогућило спровођење Брегзита.

Званичници Европске уније су мислили да је Велика Британија пристала на ово, али ако се испостави да то није случај, појавиће се нови проблеми.

2. Ирска

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Tврда или мека граница - Тереза Меј и ирски премијер Лео Варадкар

Не ради се само о граници или последицама Брегзита на Северну Ирску, иако је то доста важно.

Укупно 80 одсто ирског извоза иде у Велику Британију или се транспортује кроз ову земљу. Британија је изразито важна за ирске енергетске изворе, а ниједна друга земља у ЕУ не зависи од исхода Брегзита као Ирска.

Ако се не нађе неко креативно решење, садашња пропусна граница ће након Брегзита отврднути - биће уведена пасошка и царинска контрола. То ће јако успорити проток робе и људи.

„Готово да не постоји област живота у Ирској у којој се неће осетити последице", изјавио је Тони Конели, аутор књиге „Брегзит и Ирска".

То значи да је Даблину потребан добар договор с Великом Британијом после Брегзита. Међутим, то не искључује да ће Ирска бити тврд преговарач.

Ирци се држе мантре да мора да се постигне договор са свих 27 чланица ЕУ, а стрпљење у односу са британским политичарима се полако топи.

3. Роботи

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Роботи састављају шасије за Ленд Ровер

Ана Волас, директорка сектора за политичке односе у консултантској кући Прајс Вотерхаус Куперс, причала ми је о случају фабрике у Велсу у којој су одлучили да замене раднике из ЕУ машинама, уместо да запосле локалну радну снагу.

„Били су свесни да ће то ионако морати да ураде током наредних пет година", рекла је. „Али способни менаџери и већ сада мисле о тим стварима."

Та чињеница нам указује да је Брегзит само мањи део много шире привредне дебате, у сусрет новој технолошкој револуцији.

Аутоматизација ће променити животе радника шта год да се деси (те промене су већ видљиве). Али ће ефекти Брегзита убрзати тај процес.

Да ли је то позитивна последица промене? Поред ризика, она увек доноси и нове могућности.

4. Тржиште рада

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Ко ће брати ове јабуке?

Крај слободе кретања грађана из Европске уније можда ће довести до либерализације имиграционе политике Велике Британије кад је у питању остатак света.

Ово није изненађење за многе економисте који су већ упућени у процесе имиграције, али испоставиће се да то није оно за шта је гласала већина људи који подржавају излазак.

Великој Британији је и даље потребна свежа радна снага како би привреда функционисала.

Група Мигрејшн Воч почела да је да заговара стварање нових програма за сезонске раднике из ЕУ, као и младе људе који имају између 18 и 30 година којима ће бити дозвољено да раде у Великој Британији до две године.

Међутим, миграциона политика не значи да Британци сами бирају ко ће им доћи. Други такође морају да желе да се живе и раде у Британији.

5. ЗЕТ

Image copyright Empics
Натпис на слици Зајенички европски торус - ЗЕТ

Заједнички европски торус (ЗЕТ) у Оксфордшајру се сматра једним од најзначајнијих научних експеримената у Великој Британији. Дугорочни циљ је производња неограничене резерве чисте енергије коришћењем нуклеарне фузије.

Али, ЗЕТ је део Европске агенције за атомску енергију (Еуратом). Поред напуштања Европске уније, Велика Британија излази из свих европских тела и агенција.

Проблем је што финансирање организације ЗЕТ истиче крајем 2018. године. Пошто будући односи између Еуратома и Велике Британије после Брегзита нису уређени, нико са сигурноћу не може да тврди одакле ће стићи новац за овај пројекат.

Можда мислите „Неће га ваљда угасити?"

"Бавим се истраживањем фузије и по дефиницији само оптимиста ", каже Ијан Чепмен, директор Британске агенције за атомску енергију.

"Ипак сви су нервозни и желе решење у најкраћем временском року."

6. Maглом одсечени од континента

Image copyright Getty Images

Вероватно ово већ знате, али није згорег поновити: кад је Брегзит у питању, нико нема представу шта будућност носи.

„Пратим британску политичку сцену скоро 50 година", изјавио је истраживач јавног мњења Питер Келнер. „Али никада раније нисам било толико несигуран у вези са правцем којим се политика креће. Гледамо у планину која је обавијена маглом. Не видимо пролаз, не знамо шта је на другој страни."

Иако делује да битка за Брегзит траје читаву вечност, кључна фазна још није ни почела. Пратите нас и јавићемо вам све новости.. .

Више о овој причи