Сведоци: Мари Колвин „намерно убијена" у Сирији

Мари Колвин на комеморацији убијеним новинарима

Аутор фотографије, Getty Images

Потпис испод фотографије,

Мари Колвин је изгубила око извештавајући из Шри Ланке, али није одустала од новинарства

Новинарку која је страдала на почетку рата у Сирији намерно су убиле сиријске власти, тврди се у недавно објављеним судским документима.

Мари Колвин и фотограф Реми Ошлик погинули су у Хомсу у фебруару 2012. у артиљеријском нападу на кућу у којој су се налазили.

Војна документа и искази пребеглих сведоче да нису случајно страдали.

Колвин је радила за лондонски Сандеј Тајмс.

Њена сестра Кетлин Колвин је поднела тужбу против сиријске владе савезном обласном суду у Сједињеним Државама, тражећи надокнаду због „противправног лишавања живота" ове цењене новинарке.

Неколико пребега из сиријске војске су сведочили да су власти лоцирале новинаре тако што су пратили њихове сателитске телефоне.

Скот Гилмор, породични адвокат Колвинових, тврди да документи садрже доказе да је влада председника Башара Ал-Асада „већ на почетку рата идентификовала новинаре као мете".

Један пребег је именовао високе војне функционере који су уз пиће прослављали смрт репортерке.

Наводи да је један војни обавештајац рекао: „Мари Колвин је била кучка. Нека јој сад Американци помогну".

Он тврди да су учесници у убиству били награђени - један генерал је унапређен, а један паравојни командант је добио нова кола.

Британски фотограф Пол Конрој, који је рањен у истом нападу, изјавио је да је био упозорен да су сиријске власти наредиле да се „сви страни новинари у Хомсу побију", али да су он, Колвин и Ошлик остали да би „открили свету шта се дешава у Сирији.

Он је у исказу рекао да је у нападу коришћена техника „уракљивања", која се „битно разликује од насумичних салви артиљеријске ватре које су сиријске снаге обично испаљивале".

Приликом уракљивања, артиљерац коригује ватру на основу извештаја осматрача, који јавља где је граната пала у односу на циљ, тако да може да подеси нишанске справе и покуша поново.

Конрој каже да кућа у којој су он и остали новинари поставили импровизовани прес-центар „никако није могла бити легитимна мета" и да нико у њој није носио оружје.

Тужба за противправно лишавање живота је поднета прошле године, а пресуда се очекује за неколико месеци.

Више од 200 новинара је погинуло у Сирији током седмогодишњег рата.

Влада негира одговорност, али је председник Асад раније изјавио да је „Колвин илегално ушла у земљу", да је „сарађивала са терористима" и да је „сама крива за све што ју је снашло".