Закерберг сведочи: седам ствари на које треба обратити пажњу

Марк Закерберг Image copyright Getty Images
Натпис на слици Закерберг ће на саслушању да се појави у сивој мајици која је његов заштитни знак.

Марк Закерберг се припрема за највећи испит од када је на челу Фејбука. Следи му не једно, већ два саслушања пред америчким Конгресом.

Неки на то гледају као на политичко позориште, прилику за политичаре да се на телевизији обруше на богате и моћне.

У томе можда има истине, али никада до сада није било тако директног приступа човеку до кога је иначе тешко допрети.

Његова уводна реч је већ објављена, али ће маратонско саслушање у уторак и среду отићи даље.

Закерберга ће без сумње испитивати о поверљивости података, са тежиштем на скандалу везаним за компанију „Кембриџ аналитика", као и о томе зашто је било потребно да из новина сазна о пропустима у свом систему.

Кембриџ аналитика: Шта све знамо до сад

Мораће да одговори и на тешка питања о уплитању у изборе, као и о сопственој и будућности Фејсбука.

Ево на шта треба да обратите пажњу док се Закерберг креће ка Капитол хилу.

1. Истицање добрих страна Фејсбука

Заједница, заједница, заједница. То је реч коју ћете често чути од Закерберга који ће почети говор истицањем добрих страна које Фејсбук доноси свету.

У томе је у праву. Организација живота, било да је реч о рођенданској прослави или демонстрацијама, постала је једноставнија захваљујући Фејсбуку. У то спада и размена фотографија са породицом и пријатељима.

Говориће о томе како Фејсбук користе мала предузећа широм света како би брже и јефтиније дошла до муштерија.

Између редова, хоће да каже да се не удара превише снажно на његов посао зато што би то могло да се одрази на милионе других широм света.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Извињење Фејсбука због реклама

2. Нормално понашање

Овом тридесеттрогодишњаку неће бити тешко да одговори на питања која се односе на то како ради његова компанија. Он није директор који се крије у канцеларији. У стању је да кодира као најбољи инжењери.

Уместо тога изазов ће му бити да испољи људску страну и покаже да се искрено каје, чак и ако суштински верује, као што је компанија саопштила на почетку, да су корисници добровољно дали податке.

Закербергу је увек било тешко да покаже саосећање. Чак и на видео снимку из времена када је био тинејџер понаша се попут робота, што би могло да му нашкоди на саслушању.

Добро би му дошла понека анегдота у вези са његовом децом. У интервјуу за Си-Ен-Ен, Закерберг је показао емоције када је говорио о утицају његово двоје деце на њега самог.

То би могло да помогне да се заборави на период из школских дана када је износио незгодне ставове о приватности корисника.

3. Оптужи Когана

Док је Фејсбук признао грешке у вези са коришћењем личних података корисника, компанија тврди да главну кривицу сноси Александар Коган, истраживач на Универзитету у Кембриџу.

Коган је осмислио апликацију са психолошким профилима личности коју је наводно користила „Кембриџ аналитика". Ова компанија је саопштила да је обрисала податке, али то заправо није учинила.

Закербергу ће бити потребно много вештине да прикаже како је систем Фејсбука злоупотребљен а да не делује као да се одриче одговорности.

4. Укључивање других предузећа

Пре него што је заказано саслушање, конгресмени су поред Закерберга желели да чују и шефове Гугла и Твитера, што значи да се већина ових питања која ће бити постављена односи и на њих.

То, међутим, сада није случај. Фејсбук је сам, али то неће да заустави Закерберга да увуче друге технолошке компаније у расправу, чак и ако их не именује.

Фејсбук није прва компанија која је направила милијарде тако што је сакупљала личне податке. И неће бити последња.

Репродуковање мултимедијског садржаја на вашем уређају није подржано
Media captionПсихологија алгоритма

5. Политички спектакл и погрешна питања

„Одговорите једноставно са да или не", омиљена је реченица политичара на оваквој врсти саслушања.

Најефектнија је када се постави питање које захтева све само не једноставан одговор.

Очекује се да ће се конгресмени који ће вребати својих пет минута телевизијске славе служити овом „ухватио сам те" тактиком. Они желе да се њихова реплика врти у вестима, добије милионе прегледа на друштвеним мрежама или, што је иронија судбине, на Фејсбуку.

Отворити ватру из свих оружја на једну од најутицајнијих личности у Силицијумској долини је добра реклама пред овогодишње изборе за Конгрес и Сенат.

Али то може да води ка погрешним и обмањујућим питањима. Обратите пажњу на питања која могу да наведу на закључак да Закерберг прави велики уступак, али је заправо супротно.

Кладио бих се да ће неки конгресмен питати: „Можете ли да се закунете да Фејсбук никада неће продавати податке корисника", на шта ће уследити одговор: „Наравно".

Фејсбук никада није продавао корисничке податке, већ је само давао приступ.

6. Расправа о законском оквиру

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Фејбук под лупом

Закерберг ће говорити о нацрту закона који би требало да омогући бољи увид у начин на који се политичари оглашавају на интернету. То ће ускладити законске оквире са праксом на телевизији, где је јасно ко плаћа оглас.

Подршка овом предлогу је маркетиншки потез Фејсбука. Закерберг хоће да покаже да поштује законе док у исто време избегава утицај на своју компанију.

Кораци које је у том смислу предузео показују да је вероватно већ ускладио деловање са предложеним законским мерама.

Не очекују се већи помаци када је реч о другим законским мерама о којима се расправља.

7. Декрет о сагласности

Федерални комитет за трговину истражује да ли је Фејсбук прекршио Декрет о сагласности из 2011. године.

Ради се о споразуму о начину на који се чувају лични подаци након што је овај комитет скренуо пажњу да је садржај за који су корисници Фејсбука веровали да деле са пријатељима постао јаван.

Фејсбук се сложио да „неће погрешно представљати на било који начин, директно или посредно" како се користе лични подаци.

Компанија је обаћала да неће да крије корисницима како њихови подаци могу да се користе.

Како ствари сада стоје, конгресмени би могли да питају Закерберга да ли је испунио обећање.

Више о овој причи