Рат у Сирији: ко има какво оружје

Амерички транспортер Ц-17 Image copyright Getty Images
Натпис на слици Амерички транспортер Ц-17

Амерички председник Доналд Трамп је поручио Русији да се „припреми" за ракетни напад на свог савезника Сирију, као одговор на недавни напад у близини Дамаска који је наводно изведен хемијским оружјем.

Постоје наговештаји да Вашингтон планира напад, уз могућу подршку Велике Британије и Француске, у који ће бити укључени ратни бродови и подморнице.

Натпис на слици Највећа америчка база на Блиском истоку је у Катару

Авиони који би се користили за напад летели би ван домета сиријског система одбране или би се користили дронови на даљинско управљање.

Представници Русије су саопштили да ће гађати ракете које буду испаљене на Сирију и да ће циљати места са којих су испаљене.

Али које оружје имају главни актери и како Русија и Сирија могу да одговоре?

Амерички војни буџет: 600 милијарди долара

Сједињене Америчке Државе, чији носач авиона „Доналд Кук" је већ у Медитерану, служиће вероватно за гађање хемијских постројења у Сирији са ракетама на навођење.

На тај начин би избегли да њихови ловци буду оборени.

Са два америчка ратна брода у источном Медитерану пре годину дана је испаљено 59 ракета типа „Томахавк" на сиријску ваздухопловну базу Шајрат.

Вашингтон је саопштио да је у овој бази складиштено хемијско оружје које је коришћено у нападу на побуњенички град Хомс 72 сата раније.

Натпис на слици Ракете „Томахавк" лете ниско и тешко их је уочити

Ракете „Томахавк" лете ниско и тешко их је уочити. Оне, такође, не емитују много топлоте па не могу да их детектују уређаји са инфрацревним камерама.

Америчка морнарица има и значајан број ловаца на носачима у Персијском заливу, иако је мало вероватно да ће одмах ући у сиријски ваздушни простор.

Највећа америчка база на Блиском истоку је у Катару, где се налазе ловци Ф-16 и А10.

Ф-16 важи за једног од најефикаснијих борбених авиона на свету. Може да достигне 3.220 километара, што омогућава да остане у ратној зони дуже него други авиони.

Американци имају и бомбардере Б-52 са дугим дометом које су већ користили за бомбардовање циљева у овом региону.

Транспортни авиони Ц130 и Ц17 су коришћени за превоз трупа и оружја у ваздушној бази у Кобану, малом курдском граду на северу Сирије, близу турске границе.

Руски војни буџет: 69 милијарди долара

Руска претња да ће одговорити на амерички напад је покренула питање да ли ће употребити напредни систем С-400 који још није тестиран.

Овај противваздушни систем је постављен у Сирији након што је срушен руски авион и за сада је служио за одвраћање од напада.

Може да испали три типа ракета и верује се да постиже невероватну брзину и ефикасност, покривајући готово читаву Сирију.

Натпис на слици Русија каже да не треба гајити илузије о невидљивим авионима

Русија каже да овај систем има невероватне могућности да узврати и да „не треба гајити илузије о невидљивим авионима".

Русија има и неколико типова авиона у Сирији: бомбардере Сухој-24 и Сухој-25, транспортне и шпијунске авионе и хеликоптере.

Многи од њих су у бази Хмејмим, главној руској војној бази за нападе на побуњеничке групе.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Руски хеликоптери Ми-24

Британски вони буџет: 50 милијарди долара

ББЦ новинар Џејмс Ленсдејл каже да је британско министарство одбане спремно да користи снаге у Сирији.

То подразумева већи број војних авиона који се налазе у бази на Кипру и који могу да полете било када.

Британска војска има осам борбених авиона „Торнадо" у овој бази, као и ракете типа „Тајфун". Ове ракете су претходних година користили у небројаним нападима на Ирак.

Британија има флоту беспилотних авиона на Блиском истоку, укључујући и дронове типа „Рипер", које су користили у Ираку и Сирији.

Британија за сада нема подморнице у Медитерану и њихово довођење би могло да траје данима.

Француски војни буџет: 34 милијарде долара

Француски носач „Шарл де Гол" је већ служио у операцијама против организације „Исламска држава" у региону, али је сада на оправци. Може да пребаци око 1.900 људи и арсенал ракета и бомби.

Француска је за сада послала морнаре и авијатичаре на амерички носач авиона „Џорџ Буш" за обуку и заједничке операције.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Француски носач „Шарл де Гол" је већ служио у операцијама у Сирији

Француска има и неколико ловаца типа „Мираж" и „Рафал" у Јордану и Уједињеним Арапским Емиратима које је користила за нападе против „Исламске државе" у Сирији и Ираку.

Француски председник Емануел Макрон је рекао да ће, уколико дође до напада, мета бити хемијска постројења режима.

Сиријски војни буџет: 2 милијарде долара

Сиријски одбрамбени систем је био озбиљно оштећен у последњим израелским нападима, али остаје претња за авионе јер су њихове ракете и даље довољно брзе да их оборе.

Сматра се да је њихов систем веома напредан и састоји се од ракета попут С-200. Недавно је у њега укључено руско оружје типа СА-22 и СА-17.

Сирија такође има и софистицирани кинески радарски систем.

Више о овој причи