Макрон тврди да је убедио Трампа да не повлачи трупе из Сирије

Фрнцуски председник Емануел Макрон Image copyright AFP
Натпис на слици „Убедио сам Трампа" - француски председник Емануел Макрон

Француски председник Емануел Макрон изјавио је да је убедио америчког председника Доналда Трапа да не повлачи војску из Сирије и да се дугорочно ангажује у тој земљи.

Трамп је пре две недеље најавио да ће се САД „врло брзо повући из Сирије".

Макрон је сем тога рекао да је наговорио Трампа да обустави ваздушне нападе.

Снаге САД, Британије и Француске су у суботу ракетама гађали циљеве у Сирији као одговор на наводни хемијски напад у граду Дума.

Два председника, за које се тврди да су у срдачним односима су протеклих дана често разговарали телефоном.

Након што је Макрон у тросатном телевизијском интервјуу изнео ове тврдње, портпаролка беле куће Сара Сандерс је изјавила да се „ништа није променило".

„Председник је јасно рекао да жели да се америчке трупе што пре врате кући", казала је она, али је додала и да су САД „решене да потпуно скрше Исламску државу".

Макрон је током интервјуа инсистирао да су западни савезници „имали пун легитимитет да дејствују" у Сирији, да постоје чврсти докази да су 7. априла у Думи употребљени бојни отрови и да је за то одговорна сиријска влада на челу са председником Башаром Ел-Асадом.

Image copyright Reuters
Натпис на слици Срдачно пријатељство: Доналд Трамп и Емануел Макрон

Сиријске власти су више пута демантовале да су користиле хемијско оружје.

Макрон је навео да је директно рекао руском председнику Владимиру Путину да је Русија, која војно и дипломатски подржава Асада, суодговорна за напад.

„Они нису сами бацали хлор, али су методично користили дипломатске канале да зауставе настојања да се хемијски напади осујете", казао је француски председник.

Макрон је рекао да жели дијалог са свим странама укључујући Русију, како би се нашло политичко решење за окончање конфликта у Сирији и да ће у мају отићи на раније планирани пут у Москву.