Бивши шеф ФБИ-ја: Трамп је „морално неподобан да буде председник“

US President Donald Trump and former FBI director James Comey, 9 April 2018

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Трамп је назвао Комија „муљатором" и „најгорим директором ФБИ-ја у историји"

Бивши директор Федералног истражног бироa (ФБИ) Џејмс Коми рекао је да је Доналд Трамп „морално неподобан да буде председник", и да жене третира као „комад меса".

Коми је дао први велики телевизијски интервју од када га је председник Трамп отпустио прошле године.

Он је за АБЦ Њуз изјавио да председник Трамп непрестано лаже и да је постоји могућност да је ометао правду.

Неколико сати пре него што је интервју емитован, председник Трамп прешао је у Твитер офанзиву, оптужујући Комија за „хрпу лажи".

„Ја не падам на ту причу да је он (Трамп) ментално неспособан или да је у питању рана фаза деменције", рекао је Коми за АБЦ.

„Не мислим да је медицински неспособан да буде председник. Мислим да је морално неспособан да буде председник".

„Наш председник би требало да буде достојан поштовања, као и да се придржава вредности које представљају срж ове земље. Најважнија од њих је истина. Овај председник за то није способан," рекао је Коми.

Трампова партија - посредством Републиканског националног комитета - објавила је саопштење у коме се наводи да је Комнијева турнеја поводом нове књиге показала да „његова истинска лојалност припада само њему".

„Једина ствар која је гора од злоупотребе историје је његова способност да каже било шта како би продао књиге", наводи се у саопштењу.

Како смо стигли до овде?

Ово је последњи догађај у дугачком обрачуну Трампа и Комија, који је додатно подгрејан објављивањем Комијевих мемоара под називом „Висока лојалност: истина, лажи и лидерство".

Бивши шеф ФБИ-ја тренутно промовише нову књигу.

Председник Трамп је рекао да та „лоше оцењена књига" отвара „велика питања". Такође је наговестио да би Комија требало ухапсити, а последњих дана га ословљава са „муљатор".

Трамп је такође рекао да Коми „није паметан" и „да ће отићи као најгори директор у историји", додајући да је његова књига „служи само њему и да је ЛАЖНА!".

Одговарајући на тријаду председника Трампа Коми је твитовао објашњавајући да су његови мемоари о „етничком лидерству" и да господин Трамп није једини предмет књиге.

Сарадници Трампа су покренули и онлајн кампању како би дискредитовали Комијеву књигу, уз помоћ вебсајта који бившег највишег званичника безбедносних служби назива „Лажљиви Коми".

Ипак, продаја иде добро, а мемоари су већ постали бестселер на Амазону.

Прича почиње још у време председничких избора 2016. године, када је Коми био директор ФБИ, и истраге о начину на који је кандидаткиња демократа Хилари Клинтон управљала поверљивим мејловима на приватном серверу док је била државна секретарка.

У јулу 2016. године, изјавио је да је Клинтон била „екстремно непажљива" приликом коришћења мејлова, али да ФБИ неће поднети тужбу.

Ипак, у октобру, неколико дана пре гласања, послао је писмо Конгресу у којем је навео да ФБИ поново отвара истрагу, након што су пронашли још мејлова. Писмо је доспело у јавност - а Хилари Клинтон је рекла да је то донело победу Трампу на изборима.

Почетком следећег месеца, тачније 6. новембра, ФБИ објављује да је завршио контролу нову туре мејлова и да, поново, неће бити тужбе.

Коми је рекао да је, када је постао председник, Трамп од њега покушао да добије завет лојалности - нешто што председник жестоко негира.

Џејмс Коми и Доналд Трамп композиција

Аутор фотографије, AFP

Потпис испод фотографије,

Џејмс Коми и Доналд Трамп

У марту 2017. године, када је ФБИ истраживао наводне везе између Трампове кампање и Русије, председник Трамп је наводно притискао Комија да јавно саопшти како сам председник није предмет истраге - нешто што тадашњи директор тврди да је одбио да уради.

Док су неке демократе кривиле Комија да је коштао избора Хилари Клинтон, Трампове присталице сматрале су да истрагом о Русији таргетира председника.

Пре него што је објавио нову истрагу случаја Клинтон, један од запослених упитао је Комија: „Да ли бисте требали да размотрите да ово што ће те урадити може да помогне Доналду Трампу да постане председник?".

Коми тврди да му је одговорио: „На крају тог пута лежи смрт ФБИ-ја као независне силе".

О истрази Клинтон, генерално, каже: „ФБИ је водио ову истрагу и то смо радили на компетентан и независтан начин. Кладио бих се у живот на то".

Председник Трамп га је отпустио у мају, а за отказ је сазнао из вести.

Има ли доказа за ометање правде?

AБЦ Њуз објавио је транскрипт Комијевог интервјуа од 42 хиљаде речи.

Део интервјуа бави се отпуштањем саветника за националну безбедност Мајкла Флина 13. фебруара 2017. године због тога што је лагао у вези са контактима са руским амбасадором.

Дан касније, Коми је седео у Овалној канцеларији са председником Трампом насамо - потпредседник и државни тужилац су изашли.

Бивши шеф ФБИ је у интервјуу навео да је тада Трамп покушао да га притисне како би одустао од истраге господина Флина.

„Доживео сам то као директиву", рекао је Коми. „Његове речи биле су, „Надам се да можеш да пустиш то."

Коми каже да је пустио да тај коментар да прође, али признаје да је можда могао да наговести председнику да би то било ометање правде.

„Сигурно је то некакав доказ о ометању правде. Све би зависило и од - а ја сам само сведок у овом случају, не и инспектор или тужилац, али зависило би и од других ствари које одражавају његову намеру".

Трамп жестоко одбацује Комијеве наводе.

Шта је још Коми рекао

У телевизијском интервјуу, господин Коми изјавио је да се председник Трамп окружио људима који су му лојални - упоређујући Трампа са мафијашким босовима које је истраживао као млади агент.

„Заклетве лојалности, шеф као доминантан центар свега, врти се око тога на који начин служите шефу, шта је у његовом интересу", рекао је он.

Упитан да ли људи око председника „омогућавају лоше понашање", Коми је одговорио: „Изазов овог председника је тај што ће укаљати све људе око себе."

Председник Барак Обама и тада новоименовани директор ФБИ-ја Џејмс Коми на полагању заклетве у Вашингтону, 28. октобра 2013.

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Барак Обама током Комијевог полагања заклетве, ФБИ, 2013

Коми је ипак рекао да не мисли да би председника Трампа требало опозвати.

„Надам се да не јер мислим да би опозив и уклањање Доналда Трампа из канцеларије председника ослободило одговорности амерички народ", каже он.

Уместо тога, наводи даље Коми, то је нешто што су грађани Америке били „дужни да ураде директно" на гласачким местима.

Током дугачког интервјуа: Коми је такође рекао:

  • „Особа која види моралне еквиваленце у случају Шарлотсвил, ко о женама говори и третира их као парче меса, ко изнова лаже о великим и малим стварима и инсистира на томе да му народ верује - та особа није морално подобна да буде председник САД.
  • У вези са истрагом Клинтон, Коми себе описује као „човека пуног мана, окруженог другим људима и њиховим манама, који покушава да донесе одлуке очима, не политиком, већ вишим вредностима".
  • Сви који буду прочитали књигу „и даље на крају могу да кажу да сам идиот, али ја сам искрени идиот."