Истеривање ђавола: Ватикан обучава 250 свештеника

Свештеници чекају почетак курса Image copyright AFP
Натпис на слици Свештеници са свих страна света на курсу

Поједине католичке заједнице у свету све су више заинтересоване за егзорцизам, па је Ватикан отворио врата поводом годишњег курса за истеривања демона.

Више од 250 свештеника из 50 земаља стигло је у Рим да научи како да препозна присуство демона код људи, да чује лична сведочења других свештеника и да сазна више о ритуалима помоћу којих се демони истерују.

Егзорцизам ипак остаје контроверзна тема, делом и због начина на који је осликан у популарној култури и хорор филмовима. Али било је и случајева злостављања која су се доводила у везу са егзорцизмом у више религијских секти.

Једнонедељни курс у Ватикану описан је као једино такво интернационално предавање. Назван „Егзорцизам и молитва oслобађања", први пут je одржан 2005. године, а број свештеника-полазника се од тада удвостручио. Курс кошта 300 евра, а покривена је теолошка, психолошка и антрополошка позадина егзорцима.

Image copyright AFP
Натпис на слици Курс постоји од 2005. године

Зашто интересовање расте?

Католички свештеници из неколико земаља рекли су новинарима да се број случајева у којима људи пријављују знаке присуства демона повећава.

Папа Фрања је прошле године поручио свештеницима да „не оклевају" да парохијане упознају са егзорцисмом, уколико пате од „истинских духовних поремећаја".

Наводно, пола милиона људи у Италији тражи егзорцизам сваке године, док се у извештају хришћанске групе експерата Теос из 2017. године наводи да је пораст таквих захтева забележен и у Уједињеном Краљевству, делом и због све већег броја пентекосталних цркви.

Неке епархије, попут оних на Сицилији, или у Чикагу у САД, развиле су сопствене курсеве како би одговориле на све више захтева за истеривањем ђавола.

Отац Греј Томас, амерички свештеник који практикује егзорцизам 12 година, каже да је један од разлога за већом потражњом и то што се друштво у све већој мери ослања на друштвене науке, па је све мање цркви које обучавају истериваче демона. Пад хришћанства такође је довео до повећања сујеверја, каже он.

Италијански свештеник Бенигно Палила рекао је за Ватикан Њуз да је и повећана употреба тарот карата и врачарења довела до поновне потражње за егзорцизмом.

Ипак, мали број случајева заправо захтева главни егзорцизам. У 180 случајева које је видео, отац Томас каже да је извео тек десетак главних егзорцизама.

У католичкој црвки, „главни егзорцизам" може да спроведе само свештеник који има дозволу бискупа.

То подразумева посебне молитве и позиве демону да, у име Исуса, напусти тело које је запосео.

Зашто црква примењује егзорцизам?

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Егзорцизам је све популарнији у земљама широм света

Католичка црква је 1999. године први пут ажурирала правила егзорцизма још од 1614. године, и направила разлику између особе коју је запосео демон и физичких или психолошких болести.

Резултат тога је да отац Томас данас ради са тимом лекара, психолога и психијатра - сви верујући католици - како би искључили све могуће узорке пре него што дијагностификују присуство демона.

Свештених би потом покушао са серијом молитви за ослобађање. Главни егзорцизам се примењује „као крајња мера", додаје он.

Шта се дешава током егзорцизма?

Свештеник треба да носи посебну белу тунику везану љубичастим епитрахиљом. Особа која је запоседнута се може везати, а треба користити и свету воду. Свештеник током истеривања демона неколико пута прави знак крста над том особом.

Свештеник призива свеца, моли се и чита изводе из Библије у којима Исус истерује демоне из људи.

У име Исуса, свештеник тражи од демона да се „поклони Богу" и да се „удаљи", колико год да је пута потребно. Онда када је свештеник убеђен да је егзорцизам успео, моли се Богу да спречи зле духове да поново узнемиравају и „доброти и миру нашег Господа Исуса Христа" да уместо њих преузме ту особу.

Шта су приговори?

Ипак постоји и велика критика егзорцизма и брига да су се њиме бавили разлитичи религијски практичари како би злостављали децу и остале рањиве особе.

Неке жртве су умрле током ритуала који се повезују са егзорцизмом.

Постоји ризик да ће се људима са болестима попут епилепсије или шизофреније поставити погрешна дијагноза и да ће пропустити медицинске третмане ако се њихови симптоми пре припишу натприродним феноменима.

Током 2012. године, влада Уједињеног Краљевства објавила је национални акциони план како би спречила злостављање деце у религијским ритуалима.