Шта све (не) изазива рак

Жена пије воду

Вода из пластичних чаша и микроталасна рерна су само неке од ствари за које људи погрешно верују да изазивају рак, поклазало је ново истраживање.

У анкети која је обухватила 1330 Британаца објављена у медицинском часопису „Јуропиан џурнал оф кенсер", већина је тачно навела да пушење изазива рак.

Све више људи, међутим, погрешно схвата факторе ризика.

Пушење, гојазност и претерано излагање ултраљубичастом зрачењу су најчешћи узрочници рака који се могу отклонити.

У британском Центру за истраживање рака кажу да је у четири од 10 случајева рака било могуће предупредити болест променом начина живота и да је важно имати праве информације како би се „одвојило жито од кукоља".

Истраживачи са Лондонског универзитетског колеџа и Универзитета у Лидсу су установили да више од 40 одсто људи погрешно верује да су стрес и адитиви из хране узрочници рака.

Више од трећине (35 одсто) верује у недоказане тезе да су електромагнетно зрачење и генески модификована храна фактори ризика, 19 одсто да микроталасне рерне изазивају рак, а 15 одсто да је вода из пластичних боца опасна по здравље.

Забрињавајуће"

Већина (88 одсто) је тачно навела да пушење изазива рак, 80 одсто је додало и пасивно пушење, а 60 одсто да је претерано сунчање фактор ризилка. Све је то научно доказано.

Истраживање је показало и да људи који верују у погрешне тезе о раку нису склонији рискантним навикама, али да је међу онима који су боље информисани мање пушача, и чешће једу воће и поврће.

„Забрињавајуће је што толико људи верује у факторе ризика за које уопште нема убедљивих доказа", каже професор Семјуел Смит са Универзитета у Лидсу.

Он указује да се број људи који верују у недоказане тезе знатно повећао у односу на ранија истраживања, што приписује промену у начину на који се људи информишу, што у последње време највише чине преко интернета и друштвених мрежа."

„Од животног је значаја да људима пренесемо исправне информације о узроцима рака, како би на основу њих доносили одлуке, уместо да се секирају без разлога", рекао је он.

Клер Хајд из Центра за истраживање рака каже: „Нема гаранције да нећете добити рак, али ако знате који су највећи фактори ризика можете да знатно смањите вероватноћу да ћете се разболети и нећете траћити време и живце на погрешне ствари".