Кембриџ Аналитика затворена - истрага се наставља

Седиште Кембриџ Аналитике Image copyright Reuters
Натпис на слици Табла са натписом Кембриџ Аналитика већ је уклоњена из предворја зграде

Затварање Кембриџ Аналитике неће зауставити истрагу о злоупотреби личних података милиона људи, изјавили су истражитељи.

Фирму оптужују да је користила податке о неких 87 милиона људи за потребе политичких кампања.

Кембриџ Аналитика је у среду прогласила престанак рада због губитка клијената.

Канцеларија Комесара за информације (британског регулаторног тела) је саопштила да ће се „истага против појединаца и менаџмента наставити".

Демијан Колинс, председник Одбора за дигитализацију, културу, медије и спорт у Доњем дому британског парламента је преко Твитера поручио: „Кембриџ Аналитици и Групи СЦЛ (фирма под чијим окриљем послује) не сме се дозволити да обришу податке након затварања".

Он је за ББЦ изјавио да сумња да је затварање покушај да се избегне истрага и да се сакрију докази.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Шеф Фејсбука Марк Закерберг тврди да је преварен

„Истрага против њих је од виталног значаја", рекао је он.

„Срамота. Банкротом скривају мелверзације", поручила је преко твитера лабуристичка посланица Мери Креј.


Како се одвијао скандал

17. март: Обзервер и Њујорк Тајмс су објавили исповест бившег службеника Кембриџ Аналитике Кристофера Вајлија, који је рекао да је фирма сакупила и злоупотребила податке о 50 милиона корисника Фејсбука.

19.март:Ченел 4 је тајно снимио и емитовао говор извршног директора Кембриџ Аналитике Александра Никса у коме се хвали како фирма утиче на изборе широм света, користећи и тактике као што су клеветничке кампање и уцене. Компанија пориче да је кршила закон.

20.март: Александар Никс је суспендован.

23.мaрт: Британски Комесаријат за информације добија налог за претрес просторија Кембриџ Аналитике.

27.март: Кристофер Вајли сведочи у британском парламенту.

4.април: Фејсбук саопштава да је Кембриџ Аналитика злоупотребила податке око 87 милиона корисника.

10. април: Извршни директор Фејсбука Марк Закерберг сведочи пред америчким Конгресом и Сенатом.

17.април: Александар Никс одбија да се појави пред британским парламентом.

26.аpril: Британски парламентарни одбор тражи од Закерберга додатне информације и прети да ће му послати формалан позив да се појави у парламенту кад следећи пут буде боравио у Британији.

2. мај: Кембриџ Аналитика се затворила.


Кембриџ Аналитика је у саопштењу поручила да је „сатанизована" због легалних активности које су „стандардна пракса" политичког маркетинга.

У саопштењу се наводи да је покренут стечајни поступак.

Портпаролка Комесаријата за информације је рекла да ће истражитељи „пажљиво посматрати" стечај и да ће „будно мотрити" на евентуалне покушаје да се стара фирма оснује под новим именом".

„Истрага против Групе СЦЛ и Кембриџ Аналитике је део шире истраге о злоупотреби личних података од стране агенција за политички маркетинг, друштвених мрежа и других".

Она је додала да ће Комесаријат наставити да води кривичне и друге истраге против појединаца и менаџмента и након затварања фирми у којима су радили.

Image copyright Getty Images
Натпис на слици Смењени директор Кембриџ Аналитике Александар Никс

Кембриџ Аналитика је осумњичена да је уочи америчких председничких избора 2016. на основу личних података о понашању гласача утицала на исход избора, као и да су сличну тактику користили и приликом британског референдума о Брегзиту.

Координација и сарадња"

У среду је специјалиста за информатичку безбедност рекао парламентарцима да је фирма за коју је радио била у блиској вези са Кембриџ Аналитиком и разним групама које су биле против останка Британије у ЕУ.

Крис Викери је пред Одбором за дигитализацију, културу, медије и спорт рекао да не постоји „ни трунка сумње" да је канадска фирам АгрегејтИкју била укључена у „неки облик сарадње и координације" са тим групама.

Још једна канадска фирма - АИКју - је такође суспендована са Фејсбука.

Компанија је демантовала да је икада била део Кембриџ Аналитике или Групе СЦЛ и да је злоупотребила податке кориснике Фејсбука.

И представници кампање за излазак Британије из ЕУ упорно поричу да су кршили закон.

Више о овој причи