Локални избори у Енглеској: Обе партије изједначене

Активисти конзервативаца славе победу у једној општини у Лондону.

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Лабуристи нису успели да заузму неке општине у Лондону - на одушељење конзервативаца

Џереми Корбин каже да су лабуристи остварили „солидан" резултат на локалним изборима, упркос малом расту подршке.

Тереза Меј је похвалила одборнике конзервативаца након победе у општинама Барнет, Басилдон и Питербороу. У њихову корист ишло је и то што је на овим изборима Странка за независност УК потпуно подбацила.

ББЦ предвиђа да су обе партије на 35 одсто гласова.

Стручњак за анализу гласања сер Џон Куртис каже за ББЦ да је било „нерешено", што се тиче резултата обе партије. Либерали су на 16 одсто, према процени ББЦ.

И лабуристи и конзервативци су изгубили главна упоришта на локалним изборима у Енглеској. Резултати показују да су у неким општинама, просто, заменили места.

Лабуристима није успело да преузму неколико изборних јединица од торијеваца у Лондону. Ипак, победили су у Плимуту и постали највећа партија у Трафорду.

Конзервативци су победили у Барнету захваљујући ослабљеној подршци Странки за независност Уједињеног Краљевства.

Либерали су од конзервативаца преузели Ричмонд у Лондону, а освојили су мандате и на другим местима.

Странке су се бориле за укупно 4,771 мандата у 150 општина, што је прва провера воље бирача од парламентарних избора прошле године.

Аутор фотографије, PA

Потпис испод фотографије,

Бројање гласова у Вестминстеру

Аналитичар Џон Куртис рекао је да су конзервативци имали релативно добар резултат у областима где се на референдуму 2016. године гласало за излазак из ЕУ, док су лабуристи имали боље резултате у местима где се претежно гласало за останак и где су гласачи млађи.

Лидер лабуриста Џереми Корбин поручио је да је победа његове партије у Плимуту „фантастичан резултат" и „показатељ да се лабуристи враћају у овај део Британије".

Шеф партије конзервативаца Брендон Луис признао је делимично разочарење, али је за ББЦ рекао да су гласачи изабрали торијевце јер су видели „добро, јасно и снажно лидерство" премијерке Терезе Меј, те да то желе и на локалном нивоу.

Анализа

Политичка уредница ББЦ Лаура Куенсберг

Пре званичних резултата, изгледа да су лабуристи напредовали у односу на парламентарне изборе.

Али, према речима Џона Куртиса, странка Џеремија Корбина је остала „празних руку" после избора, јер лабуристи ипак нису показали напредак какав су најављивали.

Торијевци су ипак избегли „чишћење" којег су се плашили, те се данас у седишту странке вероватно осећа велико олакшање.

Аутор фотографије, Reuters

Потпис испод фотографије,

Лабуристи су се надали да ће преузети бројне општине у енглеским градовима

Аутор фотографије, PA

Потпис испод фотографије,

Другачије је било и Трафорду, где су лабуристи сменили торијевце на месту највеће партије.

Чекају се резултати из још 51 општине.

Лабуристи су бранили највећи број мандата - више од 2,200 - а током кампање су им расле шансе у Лондону, где су и прошле године били у порасту. Ипак, нису успели да преузму нека од упоришта торијеваца.

Министарка енергетике Клер Пери рекла је да су се конзервативци, који су бранили око 1,350 места, спремили за лоше резултате после осам година управљања, али да „ударац" није био толики колики су очекивали.

Успехе појединим општинама остварили су и либерали и Зелени.

Портпаролка либерала Кристин Јардин рекла је да је партија после проблема последњих година направила помак.

Потпис испод фотографије,

Слатка победа за либерале у општини Ричмонд на Темзи

Каролин Лукас из Зелених рекла је за ББЦ: „Мислим да су Зелени имали добру ноћ и чак са мало средстава и медијског простора, све више људи гласа за Зелене када их види на терену. То је оно што виђамо од Ричмонда преко Великог Манчестера до Мидленда. Имали смо сјајне резултате."

Другачији епилог доживели су у УКИП-у - Странки за независност Уједињеног Краљевства - изузетно слаба подршка и губитак скоро свих локалних мандата које су први пут освојили 2014. године.

Партија еуроскептика која је кандидовала 540 одборника, за разлику од 2014. када их је било 2,193, изгубила је свих десет мандата у Басилдону, пет у Туроку и седам у Дадлију.