Путин отпочео четврти председнички мандат

Владимир Путин у Сочију, мај 2018. године Image copyright Reuters
Натпис на слици Владимир Путин је прошле недеље био у Сочију да провери како теку припреме за Светско првенство у фудбалу

Владимир Путин, победник на руским председничким изборима, данас је током свечане инаугурације положио заклетву.

Као премијер и председник, Путин је на челу Русије провео 18 година. Опозиција Путинову владавину упоређује са владавином царева.

Полиција је у недељу растерала присталице опозиције које су изашле на улице у Москви и другим градовима.

Страхује се да може да дође нових немира на улицама након инаугурације.

Агнција АФП јавља да се очекује да ће церемонија инаугурације која се одржава у Кремљу у Москви бити скромнија него 2012. године.

Очекује се и да ће се Путин састати са волонтерима који су помогли његову кампању.

Ко су људи који су протестовали на улицама?

Ухапшено је више од хиљаду људи који су протестовали на улицама због Путиновог новог мандата у 19 градова широм Русије.

Иако је Владимир Путин ове године остварио најбоље резултате, освојивши 76 одсто гласова, страни посматрачи избора пријавили су велики број неправилности. Оптужбе због неправилности нису заобишле ни претходне изборе.

Најпознатијем вођи опозиције у Русији, Алексеју Наваљнију, није било дозљвољено да се кандидује на председничким изборима. Наваљнију је било забрањено да се кандидује јер је претходно био осуђен због проневере, на процесу за кога многи тврде да је намештен

Наваљни је приведен када се придружио непријављеном протесту у Москву, на коме су се окупили демонстранти са транспарентима „Он није наш цар".

Противници оптужују Путина да подрива демократију у земљи.

Кажу да спроводи нешто што називају „контролисана демократија", а која се своди на то да се води рачуна да опозиционе партије остале ван парламента.

Колико дуго Путин може овако?

Image copyright Reuters
Натпис на слици Од шпијуна до председника

Владимир Путин први пут је постао председник Русије 2000. године, а онда је четири године касније добио још један мандат.

У Русији је могуће служити на месту председника државе два мандата за редом, тако да је Путин 2008. наставио на месту премијера државе, под председничком палицом Дмитрија Медведева.

Када се 2012. године вратио на место председника, Путин је добио мандат на шест година.

Ако остане на месту председника до истека мандата 2024. године, Путин ће на челу Русије провести скоро четвртину века.

То је и даље мање од 31 године колико је Стаљин провео као владар Русије, али мање и од владавине неких од руских царева, попут Александра Другог који је владао 26 година или Николаја Првог који је владао три деценије.

Како се Русија променила за време Путинове владавине

Image copyright Reuters
Натпис на слици Путин са председником Сирије Башад ал Асадом (десно) у посети Сирији, 2017.

Многи Руси поздравили су стабилност коју Путин пројектује још од раних дана владавине, када је инфлација смањена, а основне државне институције, попут здравственог система, почеле да раде ефикасније.

Сукоби на Северном Кавказу које Путинов претходник Борис Јељцин није успео да смири, коначно су завшени.

Приходи од гаса и нафте побољшали су услове живота, а то је Путину дозволило да појача моћ државе и угуши независне медије, али и политичке слободе обичних грађана.

Одлука о припајању Крима 2014. године довела је до највеће међународне кризе још од Хладног рата. Запад је тада Русији наметнуо санкције које су и данас на снази.

Наводно мешање Русије у америчке председничке изборе 2016. године довело је до још дубље кризе, а 2018. година Велика Британија оптужила је Путина да је одговоран за напад нервним отровом у случају Скрипаљ. Москва је ове оптужбе одбацила.