Шта је Накба - најсуморнији дан за Палестинце

Дечак држи симболични кључ града Кфар Кадум, мај 2018. Image copyright AFP
Натпис на слици Захтев Палестине је повратак пет милиона расељених

Дане у сусрет најжалоснијем дану, Накби, Палестинци су провели на граници са Израелом, протестујући. Сваке године, 15. маја, обележава се Дан Накбе - сећања на догађаје који су Палестинце оставили без домова. Реч „накба„ значи катастрофа.

Назив Накба потиче из дана првих арапско-израелских сукоба који су почели 15. маја 1948. године, дан након што је Израел прогласио независност. Британски мандат над Палестином тада је био пред самим крајем.

Већина Арапа који су живели на овим просторима напустила је област. Део су протерале израелске снаге током рата. Стотине хиљаде људи је расељено 1967. године када су почеле арапско-израелске борбе на простору Западне обале и Појаса Газе.

Никоме од тих људи, укључујући и њихове потомке, није дозвољено да се врате.

Расељавање је довело до вишегодишњих немира.

Више десетина убијених у Гази

Газа спремна за наставак насилних протеста

Image copyright Reuters
Натпис на слици Палестинци протестују на граници Израела и Газе обележавајући "Накбу" (катастрофу)

Данас је на свету око пет милиона Палестинаца којима су Уједињене нације доделиле статус избеглица. Живе у Јордану, Појасу Газе, Западној обали, Сирији, Либану и источном Јерусалиму.

Трећина избеглица живи у избегличким камповима.

Сваке године, Палестинци се окупљају како би обележили Накбу, симбол губитка домова.

Скуп је праћен напетошћу. Годинама уназад, на Дан Накбе, тензије са Израелом ескалирају у насиље.

Повратак расељених Палестинаца је главни захтев Палестине. Позивају се на резолуцију Генералне скупштине Уједињених нација из 1948. године.

„Избеглицама које желе да се врате кућама и у миру живе са комшијама треба то омогућити у најкраћем могућем року", пише у резолуцији.

Израел каже да је то немогуће, јер би повратак пет милиона људи преплавио земљу у којој тренутно живи 8.5 милиона становника.

Израел и Палестина су се сложили да се питањем избеглица баве на крају преговора. Међутим, и сами мировни преговори су на дугом штапу.