Папа упозорио часне сестре да „трезвено“ приступе друштвеним медијима

Частна сестра фотографише мобилним телефоном Image copyright Getty Images

Папа је објавио инструкције у којима саветује часне сестре да користе апликације друштвених медија „трезвено и одмерено".

Овај документ назван Cor Orans, појашњава правила манастирског живота која су објављена 2016.

Ова упутства треба да штите мир и правила црквеног живота.

Спомиње се „друштвена комуникација", а не конкретне апликације, али католичке новине Таблет твде да се ово првенствено односи на Фејсбук и Твитер.

У документу стоји да дискреција треба да се примени на „количину информација и врсту комуникације", као и на сам садржај медија.

Упозорење о „губитку времена"

Ред опатица у северној Шпанији стигао је у новинске наслове, након што су на друштвеним мрежама коментарисале контроверзни случај у Памплони, где је група мушкараца оптужених за силовање једне девојке добила, што је мишљење многих грађана, преблагу казну.

На њиховој Фејсбук страници, часне сестре карамелићанке из Хондарибије су браниле жртву тако што су указале на свој слободан избор да живе у манастиру, да не пију алкохол, нити излазе ноћу.

„Зато што је то наша СЛОБОДНА одлука, бранићемо је свим средствима (а ово је једно од њих) право жена да СЛОБОДНО ураде потпуно супротно, а да их нико не осуди, силује, затрашује или понижава због тога," додале су.

Сматра се да последња објављена упутства нису последица овог случаја, а ово није први пут да католичка црква упућује овакве савете часним сестрама за коришћење друштвених мрежа.

Оригинални пропис који уређује женски манастирски живот Sponsa Christi Ecclesia издао је папа Пије 1950, али је папа Фрања проширио документ 2016. како би упозорио на „огроман утицај" дигиталне културе на друштво.

Упозорио је опатице да не дозволе да дигитални медији „постану прилика за губљење времена".

С друге стране Твитер налог Ватикана је веома активан.

На налогу који објављује вести о Ватикану има преко 15.000 порука, а на званичном налогу Папе на енглеском око 1.500.

Такође Ватикан има налога за Фејсбук, Инстраграм, Јутјуб и Гугл +.

Више о овој причи