Туркменистанци упозорени због коришћења тоалет папира

Туркменистанске новине Image copyright Alternativnnyy Novosti Turkmenistana
Натпис на слици Тешко је пронаћи новину у Туркменистану на чијој насловници није председник

Локална полиција у Туркменистану ће прегледати тоалете како би пронашла доказе да становници ове земље користе новине на којима се налазе фотографије председника Гурбангулија Бердимухамедова за брисање, извештавају медији.

Регионална полиција је наводно наредила полицајцима да проверавају тоалете у јавним просторима, али и приватним кућама и да пронађу доказе да људи користе новине са сликама председника као папир за брисање, извештава московски вебсајт Фергана.ру, познат по веродостојном извештавању из Туркменистана.

Њима је речено да траже „испрљане" слике на депонијама, као и на местима где се скупља отпад.

„Постоји специјални надзорник на свакој депонији, чији је посао да прегледа ђубре, да траже испрљане новинске фотографије и утврде тачну адресу претплатника и да га пријаве полицији", стоји на сајту Фергана.

Такође пише да људи који су криви за „повреду председниковог лика" биће прво упозорени. Али, према вебсајту Алтернативне новости Туркменистана, полиција ће издати велики број упозорења, јер Туркмени, осиромашени због дугогодишње економске кризе, не троше новац на тоалет папир.

Ким Џонг-Ун дирнут јужнокорејским уметницима

Дипломатија на менију: Како храна утиче на политику

„Зашто куповати тоалет папир, ако постоји гомила новина на које су људи из Туркменистана присиљени да се претплаћују", стоји у овом тексту. Тешко је не испрљати слике туркменистанског лидера, јер оне доминарају новинским страницама.

Кажњавање људи који користе тоалет папер је започето након што је неколико деце задржано у полицији, због уништавања новинских страница с портретом Бердимухамедова, извештава радио Азатлук, који финансирају Сједињене државе.

Овај радио описује случај где су деца бацила слику Бердимухамедова, па се неко од њих саплео на њу. У другом случају деца су наводно ухапшена зато што су нацртали бркове и браду на слици овог аутократе.

Image copyright Turkmen Government
Натпис на слици Бердимухамедов је на челу Туркменистана од 2007. где влада аутократски и изградио је култ личности

Више о овој причи